...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Kulisy powstawania form

Przeglądasz katalog form do produkcji pralin, figurek z czekolady, tabliczek czekoladowych, czekoladek w wymyślnych kształtach i kolorach, wyrobów czekoladowych projektowanych na zamówienie... To wszystko małe dzieła sztuki z czekolady.

Perfekcyjne kształty i dokładnie odwzorowane szczegóły czekoladowych wyrobów często nas zadziwiają i często wywołują pytanie: jak to się robi?

Mali rzemieślnicy, a także więksi producenci wyrobów czekoladowych mają do wyboru szeroką gamę gotowych form do pralin, tabliczek lub figur czekoladowych. Mogą pracować na gotowych, dostępnych dla każdego wzorach lub zdecydować się na własny, indywidualny i niepowtarzalny kształt. Obecnie nawet osoby, które hobbystycznie przygotowują praliny, mogą zaopatrzyć się w małe formy do ręcznego odlewania korpusów czekoladowych. W wielu sklepach internetowych można wybrać i zakupić interesujące wzory i kształty form do pralin lub figurek. Inaczej wygląda rzecz przy tworzeniu form na specjalne zamówienie, zwłaszcza w przypadku dużych producentów wyrobów czekoladowych.
Żeby powstała jedna forma do seryjnej produkcji pralin lub czekolady na zamówienie – o nietypowych kształtach – potrzebny jest zespół specjalistów i pasjonatów zajmujących się projektowaniem i wytwarzaniem specjalnych form.

fot. Anna Sacharczuk

fot. Anna Sacharczuk



Etapy produkcji form specjalnych
W procesie produkcji form na zamówienie muszą ściśle współpracować dwa działy: projektowy i techniczny, zarówno u wytwórcy form, jak i u producenta wyrobów czekoladowych.
W procesie produkcji form i ich projektowania należy rozróżnić dwa kierunki rozwoju dla jednej formy. Otóż jeden zespół specjalistów zajmuje się opracowaniem ogólnych wymiarów formy, jej dopasowaniem do działającej linii produkcyjnej oraz technologii, w jakiej dana forma będzie „pracować”. Ta część techniczna produkcji form jest równie ważna jak część projektowa wzorów, gdyż inne wymagania techniczne budowy formy będą opracowywane dla form do ręcznego wykonywania pralin, a inne dla form stosowanych w masowej produkcji na urządzeniach mechanicznych. Dodatkowo w przypadku skomplikowanych technologii produkcji opracowywane są specjalne wzmocnienia w szkielecie formy lub ramy wzmacniające formy z nalaną już do nich czekoladą. Zespół projektowy natomiast zajmuje się projektowaniem wzoru formy, detalami, jakie mają być widoczne na pralinie czy czekoladce, dlatego ściśle współpracuje z klientem lub menedżerem projektu w celu urealnienia wymyślonego designu i wykonania odpowiedniego wzorca formy. Do tej, z pozoru banalnej, fazy projektowania, która kojarzy się często tylko z rysunkiem, wykorzystuje się obecnie nowoczesne technologie komputerowego projektowania w skomplikowanych programach graficznych. Nowoczesne oprogramowania wspomagające tworzenie projektów form pozwalają precyzyjnie odwzorować każdy przygotowany przez grafika szkic.

   
 

Rodzaje form
• formy pojedyncze do produkcji pralin i czekolad,
• formy podwójne (składające się z dwóch części):
  - formy z możliwością stosowania dekoracji foliowej,
   - formy do figur czekoladowych pustych w środku,
   - formy do technologii One Shot – do produkcji korpusów do nadziewania,
   - formy silikonowe i inne

 

 
Zespół działań koncepcyjnych
Wszystko zaczyna się od koncepcji. Niekiedy klienci przygotowują dokładne rysunki kształtu idealnych foremek, innym razem mają tylko ogólny pomysł lub zarys tego, co chcieliby uzyskać w odlewie czekoladowym. W takim przypadku zespół artystów i kreatywnych pracowników z działu rozwoju, zatrudnionych w firmach produkujących formy, pracuje nad przeistoczeniem pomysłu w realny, trójwymiarowy projekt. Najczęściej projekt formy powstaje w trójwymiarowym programie 3D-PDF lub w postaci trójwymiarowo animowanych zdjęć. Zabiegi te mają na celu ułatwienie klientowi wyobrażenia sobie projektu i jego wstępną akceptację. Etap ten jest znaczący dla całego procesu produkcyjnego, gdyż omawiane i poddawane ocenie są wszystkie szczegóły formy.

W procesie projektowania wzoru biorą udział również specjaliści z działu technicznego, którzy oceniają projekt pod względem technicznym, tj. możliwości wyprodukowania danej formy, a także możliwości produkcyjnych formy na urządzeniach klienta. Nie każdy detal czy pomysł udaje się urzeczywistnić. Mimo to produkcja form charakteryzuje się prawie nieograniczonymi możliwościami.

   
 

Przydatne wskazówki dotyczące przechowywania i mycia form
- Formy będą nam służyły przez wiele lat, jeżeli zastosujemy się do wskazówek producenta dotyczących ich użytkowania, mycia i przechowywania.
Formy przed pierwszym użyciem powinny być umyte. Dokładne wskazówki co do mycia form znajdą Państwo w artykule Mycie form do wyrobów czekoladowych.

- Użytkowanie form:
wyginanie form podczas wyformowania pralin: nie należy nadmiernie wyginać form; kąt wygięcia form powinien być jak najmniejszy,
stosowanie młotków do wybijania pralin: młotki powinny być gumowe,
formy powinny być uderzane młotkami jedynie w miejsca wzmacniane, takie jak poprzeczne belki wzmacniające, nigdy w miejsca dozowania czekolady,
w celu uwolnienia pralin z formy lepiej jest uderzać kilka razy z mniejszą siłą, niż jednokrotnie z dużą siłą,
należy unikać miejscowego obciążenia form uderzeniami na stołach i taśmach wibracyjnych,
 trzeba unikać naprężeń lub je minimalizować (na przykład na walcach zbierających nadmiar czekolady),
formy przeznaczone są do kontaktu z czekoladą, należy unikać zabrudzania form nadzieniami na bazie alkoholu,
nie należy przekraczać temperatury 80-100°C w procesie produkcyjnym z użyciem form (np. w tunelach podgrzewających formy)

 

 
Na podstawie rysunków oraz trójwymiarowych prezentacji artyści przygotowują w pracowniach gipsowe modele figur lub pralin, które mają imitować wyroby czekoladowe, jakie mają powstać z projektowanych form. Zespół projektowy pracuje na tych modelach aż do chwili ostatecznej akceptacji projektu przez klienta. Następnie na podstawie gipsowego modelu powstaje kolejny model, wykonany z twardszego materiału, np. z żywicy epoksydowej. Jest on stosowany na kolejnym etapie produkcji formy i służy jako wzór dla frezarki kopiującej. Frezarka kopiuje wykonany model i wycina go w mosiądzu. W ten sposób powstaje tzw. stempel, który stanowi główny element wyposażenia narzędzia do produkcji formy. Stempel, inaczej „pozytyw”, stanowi rzeczywisty kształt, jaki będzie powstawać z czekolady.

fot. Anna Sacharczuk

 

Jeden lub kilka czy kilkanaście stempli (w zależności od wielkości projektu – im mniejszy ma być produkt, tym więcej stempli może być wykorzystywanych do produkcji formy) jest układanych w specjalnej, szczelnej ramie. Tak zbudowana rama jest następnie wypełniana materiałem, z którego ma być wykonana forma. Odbywa się to na specjalistycznych wtryskarkach pod dużym ciśnieniem. Najczęściej stosowanym materiałem do produkcji form jest poliwęglan. Jest to materiał odporny na ścierane i zarysowania, charakteryzuje się także dużą wytrzymałością na naprężenia i wyginanie.
W taki sposób powstaje forma z „negatywami”, które są odwzorowane na bazie stempli. Gotowa forma poddawana jest kontroli jakości według standardów oraz sprawdzana z zaleceniami zamawiającego. Po pozytywnej ocenie forma jest gotowa do użycia.

Zespół specjalistów z działu technicznego odpowiada za budowę całości ramy formy. Opracowywane są wszelkie wzmocnienia formy, z uwzględnieniem procesu technologicznego oraz zastosowanych technik napełniania i wyformowania pralin czy produktów z form.

mgr inż. Anna Sacharczuk

   
 

Przechowywanie form:
formy po myciu powinny być dokładnie osuszone,
formy należy przechowywać i układać w taki sposób, aby nie były wygięte ani poddawane naprężeniom czy dodatkowym obciążeniom,
formy powinny być chronione przed promieniowaniem UV,
formy podwójne należy przechowywać złożone w kompletach

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji