...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW

Receptura Wielkanocna - Mazurek bakaliowy

autor: Agata Ptak uczennica klasy pierwszej w zawodzie cukiernik z Zespłu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 

Ciasto kruche:
300 g
Mąka pszenna           

200 g Margaryna                 
120 g Cukier puder             
60 g Żółtka                          
150 g Bakalie (suszone śliwki, żurawina, morele, rodzynki, orzechy, migdały)
4 g Proszek do pieczenia    

Półprodukty i surowce do wykończenia/dekoracji mazurka:
150 g Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe do wykonania brzegu mazurka
200 g Powidła śliwkowe       
200 g Czekolada deserowa  
250 g Bakalie                          

Wykonanie:

 

Przygotowanie ciasta kruchego:

  • mieszanie tłuszczu i cukru pudru,
  • dodawanie żółtek i dalsze mieszanie
  • dodanie bakalii
  • dodawanie mąki i proszku do pieczenia mieszanie do jednolitej masy.
  • chłodzenie ciasta

 

Z uzyskanej porcji ciasta przygotowano 3 mazurki:

  • rozwałkowanie ciasta
  • wycinanie pożądanego kształtu (np. serce lub prostokąt)
  • wyciskanie brzegu z ciasta biszkoptowotłuszczowego
  • wypiek: 20 min temp. 200°C


Wypełnianie i dekorowanie:

  • posmarowanie wnętrza mazurków marmoladą wieloowocową
  • nałożenie warstwy  pokrojonych bakali
  • oblanie całości czekoladą deserową
  • dekorowanie  bakaliami i chrupkami czekoladowymi

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać



Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


promocja PLUS

Zimowe gazetka PGD

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji