autorzy: Lewandowski Patryk i Łukasz Kuta uczniowie kl. II kucharz małej gastronomii w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Składniki:
300/400 g mąki (pszennej)
200 g masła
2-3 jajka
10 g cukru waniliowego
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru
Lukier(pomada):
1 cytryna
2-3 łyżki soku malinowego
2 szklanki cukru pudru
Dekoracje:
suszone owoce(bakalie)
Metoda wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać nożem. Kiedy masło jest już posiekane, dodajemy cukier biały, waniliowy i cukier puder, następnie łączymy z mąką i masłem, dodajemy żółtka i wyrabiamy całość rękoma na jednolitą masę. Zagniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy przesypanej mąką. Po uzyskaniu odpowiedniej grubości ciasta wycinamy kształt przy użyciu formy np. serce, koło, jajko itp. Z pozostałej części ciasta wyrabiamy wałeczek o takiej samej długości jak spód mazurka, aby dobrze się skleiło brzeg mazurka smarujemy białkiem od jajek i przyklejamy wałeczek. Następnie kształtujemy brzeg mazurka, a przed pieczeniem nakłuwamy spód widelcem. Tak przygotowane ciasto piec ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku do 180°C.
Metoda wykonania pomady:
Cukier puder ugnieść tak, aby nie było grudek i stopniowo dolewać wyciśniętego soku z cytryny. Jak uzyskamy jednolitą konsystencję dodać soku malinowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Na upieczonego mazurka wylewamy pomadę i dekorujemy bakaliami według swojego uznania.