...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

René Frank - najlepszy cukiernik świata 2022

Niemiecki pastry chef i właściciel restauracji z deserami CODA w Berlinie, zdobył tytuł najlepszego cukiernika świata (The World’s Best Pastry Chef 2022) przyznawany w konkursie The World's 50 Best Restaurants.

Kariera kulinarna Franka trwa już ponad 15 lat. Zaczynał jako Junior Pastry Chef w Zirbelstube w Stuttgarcie, pracował w czekoladziarni Oriol Balaguer w Barcelonie, a także w wielu nagrodzonych gwiazdkami Michelin restauracjach, m.in. w Szwajcarii, Francji, Japonii. Przez 6 lat był szefem cukierni w La Vie w niemieckim Osnabrück, w 2016 otworzył pierwszą restaurację deserową Berlinie o nazwie CODA. Jego restauracja zdobyła do tej pory 2 gwiazdki Michelin. W 2013 został uznany przez Gault&Millau za najlepszego niemieckiego cukiernika roku, w 2016 otrzymał tytuł cukiernika roku od niemieckiego przewodnika restauracyjnego Busche Verlag.

 

 

René Frank udowadnia, że deser może być czymś znacznie więcej niż daniem końcowym. I dokonuje jego dekonstrukcji, stosując nowoczesne techniki i wiedzę o składnikach, których używa. Podnosi jego rangę, redefiniuje cukiernictwo poprzez zmniejszenie zawartości cukru za pomocą innowacyjnych technik, rezygnuje z rafinowanego cukru na rzecz naturalnej słodkości i nie używa sztucznych aromatów, składników chemicznie modyfikowanych. W swoich deserach zwraca uwagę na produkty (używa głównie tych ekologicznych i pozyskiwanych w zrównoważony sposób), tworzy złożone smaki oparte nie tylko na słodkości, ale na smakach kwaśnych, słonych, gorzkich czy umami. Przy tym finalnie każda z jego kreacji ma być lekka, lekkostrawna i mało kaloryczna. Skupia się na daniach i deserach opartych na roślinach, wykorzystując w deserach tak niestandardowego składniki jak sosnę, jodła, bakłażan, kapusta włoska, gorczyca i wiele innych.

 


Pracuje według zasady “bean to plate”, wytwarzając od podstaw własną czekoladę z ziarna kakaowego, desery, praliny. Kreatywnie łączy drinki z deserami. W restauracji CODA serwuje się menu degustacyjne złożone z 6-7 dań. Tylko część z nich jest słodka, całość polega na zrównoważeniu smaków, a menu towarzyszą drinki i koktajle. Alkohole pochodzą z małych destylarni i są również produkowane bez barwników i sztucznych dodatków.

 

 

Nagrody The World’s 50 Best Restaurants są przyznawane od 2002 roku. Zwycięzcami w kategorii The World’s Best Pastry Chef w poprzednich latach byli m.in. Will Goldfarb, Cédric Grolet, Pierre Hermé czy Albert Adrià.

 

 

źródło: Theworlds50best.com

Więcej informacji >>> Rene Frank

zdjęcie: The World’s 50 Best Restaurants oraz Coda Dessert Dining

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji