3 kategorie, 3 drużyny na podium, a na nim 3 kolory – biały, czerwony, niebieski. Za nami półfinały najważniejszego konkursu branży piekarskiej na świecie.
To już 4. edycja Pucharu Louisa Lesaffre - cyklu konkursów, których celem jest wyłonienie ścisłej czołówki w Pucharze Świata w Piekarstwie (Louis Lesaffre Cup) w 2016 r., a także w Mistrzostwach Piekarniczych w 2018 r.
Za nami półfinał konkursu, zorganizowany w Parmie, w którym poznaliśmy kandydatów do tytułu mistrza. Holandia, Rosja oraz Francja – reprezentanci tych krajów okazali się najbardziej innowacyjni w przygotowaniu pieczywa. To właśnie duch otwartości oraz umiejętność przekazu historii chleba w nowoczesnej postaci były najważniejszym kryterium oceny jury.
Tegoroczny Louis Lesaffre Cup odbywał się po raz pierwszy w siedzibie firmy Lesaffre International w Marquette-lez-Lille. 11 drużyn rywalizowało w dniach 24-27 sierpnia o miejsce w Pucharze Świata w Piekarstwie, a były to drużyny z: Francji, Włoch, Belgii, Węgier, Serbii, Rosji, z Izraela, Hiszpanii, Szwecji, Holandii i oczywiście z Polski.
W oparciu o nowe trendy oraz uwzględniając dalszy rozwój zawodników, firma Lesaffre, twórca i organizator Pucharu, opracowała zupełnie nowy regulamin konkursu. Począwszy od zmiany składu jury do całkowicie nowych zadań dla zawodników. Dodany został również zupełnie nowy aspekt, jakim jest prezentacja Młodych Nadziei Piekarnictwa.
Poszczególni członkowie narodowych drużyn musieli przygotować prace w 3 kategoriach: wypieki półcukiernicze i pieczywo smakowe, bagietki i chleby świata oraz wypiek artystyczny. Choć zawodnicy polskiego teamu (Michał Starowicz, Szymon Wiejak i Przemysław Szwarc) również spisali się na medal, nie zostali nagrodzeni. Wielkie owacje zebrała drużyna Rosji, w której składzie znalazły się same panie!
Holandia
Rosja
Francja
Polska (poza podium)
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i z niecierpliwością czekamy na Wielki Finał w Paryżu!
Źródło: www.coupelouislesaffre.com
Więcej zdjęć: KLIK!