Ciasto drożdżowe przeżywa absolutny rozkwit! Jak pokazują statystyki, to najchętniej wyszukiwane obecnie receptury w Internecie. Michał Rutkowski, młody warszawski cukiernik, podzielił się swoim pomysłem na klasyczne drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem.
Składniki:
- 50 g paczki drożdży (0,5 paczki)
- 30 g cukru kryształu
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- 600 g mąki (3 szklanki)
- Szczypta soli
- 50 g masła
- Jajko do posmarowania gotowego ciasta
- Konfitura truskawkowa
Nadzienie cynamonowe (cynamonki):
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
1. Nastawić rozczyn drożdżowy
- Rozkruszyć świeże drożdże i utrzeć z częścią cukru
- Wlać lekko podgrzane mleko (37C) oraz trochę mąki.
- Pozostawić w ciepłym miejscu do rozrostu.
2. Dodać pozostałą mąkę, sól, cukier i rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić sprężyste ciasto. Powinno odchodzić od miski i ręki. Pozostawić do rozrostu i podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
3. Rozwałkować z ciasta dwa placki i podzielić go na 6-8 równych trójkątów.
4. Na dłuższym końcu nałożyć konfiturę i zwinąć ciasno w rogaliki zaczynając od dłuższego boku w kierunku wierzchołka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do podrośnięcia. Posmarować jajkiem.
W przypadku „cynamonków” można rozwałkować na prostokątów posmarować nadzieniem, zwinąć ciasno w roladę. Pokroić w grubsze plastry lub ponacinać od góry nożyczkami. Przełożyć na blachę. Po podrośnięciu posmarować jajkiem.
5. Piec w temperaturze 190°C z termoobiegiem do suchego patyczka ok 10-15 minut.