...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Rogaliki drożdżowe z konfiturą truskawkową

Ciasto drożdżowe przeżywa absolutny rozkwit! Jak pokazują statystyki, to najchętniej wyszukiwane obecnie receptury w Internecie. Michał Rutkowski, młody warszawski cukiernik, podzielił się swoim pomysłem na klasyczne drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem.

Składniki:

  • 50 g paczki drożdży (0,5 paczki)
  • 30 g cukru kryształu
  • 60 ml mleka
  • 2 jajka
  • 600 g mąki (3 szklanki)
  • Szczypta soli
  • 50 g masła
  • Jajko do posmarowania gotowego ciasta
  • Konfitura truskawkowa

Nadzienie cynamonowe (cynamonki):

  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu

 


Wykonanie:

1.   Nastawić rozczyn drożdżowy
- Rozkruszyć świeże drożdże i utrzeć z częścią cukru
- Wlać lekko podgrzane mleko (37C) oraz trochę mąki.
- Pozostawić w ciepłym miejscu do rozrostu.

2.   Dodać pozostałą mąkę, sól, cukier i rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić sprężyste ciasto. Powinno odchodzić od miski i ręki. Pozostawić do rozrostu i podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

3.   Rozwałkować z ciasta dwa placki i podzielić go na 6-8 równych trójkątów.

4.   Na dłuższym końcu nałożyć konfiturę i zwinąć ciasno w rogaliki zaczynając od dłuższego boku w kierunku wierzchołka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do podrośnięcia. Posmarować jajkiem.

W przypadku „cynamonków” można rozwałkować na prostokątów posmarować nadzieniem, zwinąć ciasno w roladę. Pokroić w grubsze plastry lub ponacinać od góry nożyczkami. Przełożyć na blachę. Po podrośnięciu posmarować jajkiem.

5.   Piec w temperaturze 190°C z termoobiegiem do suchego patyczka ok 10-15 minut.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji