W porównaniu z Europą Zachodnią rynek żywności ekologicznej w Polsce na razie raczkuje (stanowi 0,3% rynku), ale robi szybkie postępy. W ciągu ostatniego roku popyt na nią zwiększył się o 20%. Jest szansa, że w ciągu 5 lat udziały żywności ekologicznej w rynku wzrosną do 10% – podaje Agencja Informacyjna Newseria.
Podobne artykuły
Spadająca konsumpcja mocno zmienia branżę piekarnicząPieczywo mrożone w Polsce - perspektywyNowe chleby i starożytne pszenicePolacy coraz więcej kupują żywności ekologicznej. Obecnie wartość polskiego rynku ekożywności wynosi ok. 700 mln zł, ale według ekspertów w 2015 r. polscy konsumenci wydadzą 770 mln zł. Jest to efekt nie tylko zwiększającej się świadomości zdrowotnej Polaków, lecz także coraz lepszej podaży. Zwiększa się liczba producentów żywności ekologicznej, a co za tym idzie – spadają jej ceny. Zmniejszają się także koszty logistyczne.
– W Polsce widoczna jest bardzo duża dynamika rozwoju sektora ekologicznego. Mówię tu o wzroście liczby certyfikowanych gospodarstw rolnych, zwiększaniu areału ziemi, która jest przeznaczona pod te uprawy, oraz rosnącej liczbie przetwórców i handlowców. Podaż rynku rośnie bardzo szybko i myślę, że Polska może być w ciągu kilku lat jednym z absolutnych liderów w Europie w produkcji. Mam też nadzieję, że w zakresie konsumpcji w ciągu dekady uda się trochę dogonić rynek europejski – powiedział Sławomir Chłoń, prezes zarządu Organic Farma Zdrowia.
Z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że pod koniec 2014 r. w Polsce działało 426 certyfikowanych przetwórni, o niemal 5% więcej niż rok wcześniej. O tym, że produkt pochodzi z certyfikowanego źródła, świadczy symbol zielonego listka na opakowaniu. Polacy najchętniej kupują ekologiczne produkty roślinne, jaja, miód oraz produkty zwierzęce, np. wyroby wędliniarskie. Dużym popytem cieszy się także ekologiczne pieczywo. Ekoprodukty dostępne są już nie tylko na bazarach lub w specjalistycznych sklepach, lecz także coraz częściej trafiają na półki supermarketów.
źródło: Agencja Informacja Newseria