Ostatnie dni tegorocznej edycji konkursu fotograficznego „I Love Whole Grain” przyniosły kolejną niespodziankę. Pulę nagród powiększył nowoczesny, domowy młyn zbożowy Mockmill 100, ufundowany przez producenta Wolfgang Mock GmbH.
Podobne artykuły
V edycja konkursu Bake & PlaySłodkie Oskary rozdane!Słodkości ze szczawiem, winem i gwiazdkąPrzypominamy, że pod patronatem Mistrza Branży trwa konkurs fotograficzny #ILoveWholeGrain2018 dla tych, którzy kochają piec chleby, bułki, a nawet pizzę. Wystarczy przygotować dowolny wyrób z dowolnych surowców (jedyny wymóg to użycie minimum 30% mąki pełnoziarnistej) i zrobić apetyczne zdjęcie.
Autorską fotografię własnoręcznie przygotowanego pieczywa należy udostępnić publicznie np. na Facebooku, Instagramie lub w innych mediach społecznościowych, oznaczając post hashtagiem #ILoveWholeGrain2018. W konkursie biorą udział domowi piekarze, ale też rzemieślnicy piekarstwa z całego świata.
Niespodzianki z nagrodą specjalną – młyn domowy Mockmill 100!
Sponsorzy przeznaczyli do konkursu wyjątkowo atrakcyjne nagrody dla uczestników. Są to:
- 3-dniowy pobyt w Belgii w Center for Bread Flavour w Sankt Vith,
- taca Pendelino,
- książka kulinarna From the Wood-Fired Oven,
- słody,
- szablony do dekoracji pieczywa oraz gadżety.
Teraz do tej puli doszła nagroda specjalna ufundowana przez Wolfgang Mock GmbH z Niemiec – młyn domowy Mockmill 100 do mielenia zbóż, roślin strączkowych i przypraw z niezwykle trwałymi żarnami korundowo-ceramicznymi.
Urządzenie zdobyło nagrodę German Innovation Award 2018 w kategorii "Kuchnia" za wyjątkowe osiągnięcie w zakresie innowacji. Dzięki Mockmill 100 domowi piekarze, cukiernicy, kucharze i koneserzy jak najmniej przetworzonej przemysłowo żywności z całego świata odkrywają na nowo mąkę pełnoziarnistą, tworząc nowe, zdrowsze i smaczniejsze wersje znanych potraw.
***
Organizatorami i sponsorami konkursu są niezależnie: Karl de Smedt z Belgii (Puratos Sordough Library, The Quest For Sourdoguh); Wolfgang Mock GmbH z Niemiec (producent domowych młynów zbożowych Mockmill), Richard Miscovich z USA (instruktor pieczenia chleba rzemieślniczego na Uniwersytecie Johnson & Wales, autor "From the Wood-Fired Oven"); Hurtownia Marxam Project z Polski (dostawca słodów dla branży piwowarskiej), Chanda Seng z Hongkongu (instruktorka pieczenia chleba rzemieślniczego online) oraz pomysłodawca konkursu Piotr Połomski z Polski (domowy piekarz - administrator grup piekarniczych m.in. „Domowy Piekarz”).
Informacje o konkursie, regulamin, opis nagród można znaleźć w facebookowej grupie „I Love Whole Grain” http://www.facebook.com/groups/ILoveWholeGrain/