...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , CSB-System Polska Sp. z o.o., materiał promocyjny

Rozwiązania CSB-System w Piekarni Cukierni AK Otrębusy

Rosnąca produkcja piekarni i cukierni, oparta na nowoczesnej technologii i tradycyjnych recepturach, to nie tylko nowe możli­wości rozwoju, ale też duże wyzwania w zakresie informatyzacji.

Piekarnia Cukiernia AK Otrębu­sy to rodzinny interes założony przez Alicję Kalińską i Krzysztofa Kowalskiego w 2001 r. Firmą z sukcesem zarządza drugie pokolenie, z Katarzyną Bąt­kowską na czele. Wraz z rosnącą produkcją zaczęły pojawiać się problemy w sprawnym funkcjonowaniu firmy w różnych obszarach. Podczas kompletacji i wysyłki towarów po­jawiało się coraz więcej błędów. Brak rozli­czenia magazynowego przynosił wymierne straty. Trudno było sprostać wymaganiom związanym ze śledzeniem pochodzenia su­rowców i wyrobów gotowych. Kiedy pojawiły się trudności z utrzymaniem powtarzalno­ści produkcji i wysokich standardów jakości, decyzja była prosta. – Na pewnym etapie rozwoju uświadomiliśmy sobie, że bez do­brego i nowoczesnego wsparcia informa­tycznego nie będziemy w stanie sprawnie i skutecznie zarządzać firmą – potwierdza Katarzyna Bątkowska. Firma złożyła więc wniosek o dofinansowanie unijne projektu z programu Innowacyjna Gospodarka, Dzia­łanie 8.2. „Wspieranie elektronicznego bizne­su typu B2B”. Z ofert w ramach ogłoszonego przetargu wybrano koncepcję CSB-System.

 

   
 

Piekarnia Cukiernia AK Otrębusy w liczbach
• 2 zakłady produkcyjne w Otrębusach i Pionkach, woj. mazowieckie

zatrudnienie: 180 pracowników

produkcja: ok. 10 t dziennie, ok. 200 pozycji asortymentowych

dystrybucja: 18 sklepów firmowych, ponad 300 odbiorców hurtowych w województwie

sprzedaż internetowa dla konsumentów (www.torty-online.pl) oraz e-commerce i B2B dla klientów biznesowych.

 

 

Koncepcja CSB-system dla AK Otrębusy
Wdrażając system B2B, firma zdecydowa­ła się na kompleksową optymalizację pro­cesów, również w obszarze wewnętrznej logistyki i produkcji. W pierwszym etapie projektu przygotowano analizę przedwdro­żeniową i opracowano dokładną koncepcję rozwiązania. Kompleksowe wdrożenie roz­wiązania CSB-System oprócz dostawy i kon­figuracji oprogramowania obejmowało też dostawę sprzętu (serwer, back-up, terminale mobilne, drukarki etykiet, komputery prze­mysłowe CSB-Rack® wraz z integracją wag) oraz organizację szkoleń.

 

Z szerokiej gamy modułów Systemu CSB wdrożono: zaopa­trzenie magazynu, produkcja, PPS, sprze­daż, EDI, M-ERP, integracja z zewnętrznym systemem księgowym oraz integracja inter­netowego portalu zamówieniowego.
• Proces składania zamówień został oparty na elektronicznej wymianie danych zarówno dla dostawców (proces zaopatrzenia), jak i odbiorców (proces sprzedaży).
• Kontrola procesów logistycznych rozpo­czyna się w momencie przyjęcia surowców do magazynu i jest kontynuowana podczas produkcji (naważanie składników oraz reje­stracja wyrobu gotowego). Każda rzecz jest identyfikowana podczas przyjęcia do ma­gazynu, etykietowana kodem kreskowym, ewidencjonowana i przekazywana na pro­dukcję. Wyroby gotowe również są znako­wane etykietą z kodem kreskowym.
• Proces kompletacji ułatwiają mobilne termi­nale. Oprócz kompleksowej rejestracji danych wewnątrzzakładowych zrealizowano połącze­nie maszyn produkcyjnych Marden w celu optymalizacji ich serwisu i redukcji przestojów.
• Część sprzedażowa została połączo­na z produkcją, logistyką i magazynem, dzięki czemu informacje o zamówieniach są uwzględnione w planie produkcji. Na pod­stawie zdefiniowanych w systemie receptur generowane jest zapotrzebowanie na su­rowce i materiały, co stanowi też informację do analizy dyspozycyjnej stanów magazy­nowych i składania zamówień u dostawców.


Osiągnięte korzyści
Informatyzacja procesów przy wykorzysta­niu rozwiązania CSB-System zoptymalizowa­ła procesy w zakresie sprzedaży, produkcji i gospodarki magazynowo-towarowej. Elek­troniczny i zautomatyzowany obrót doku­mentów handlowych usprawnił i zredukował czas obsługi zamówień. Kontrola stanów ma­gazynowych dla surowców i wyrobów goto­wych zredukowała koszty i uwolniła środki pieniężne. Pełna ewidencja koszy i ich roz­liczanie zredukowały straty w tym zakresie w zasadzie do zera (na 8000 tys. koszy bę­dących w obrocie firmy po roku konieczne było wyjaśnienie zaledwie 4 przypadków).
Dzięki pełnej integracji procesów logistycz­nych wraz z równoległym zarządzaniem ilo­ściami i wartościami łatwe stało się: wpro­wadzanie nowego asortymentu, weryfikacja opłacalności wytworzenia oraz określenie ceny sprzedaży gwarantującej określony poziom zysku.

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji