...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Ruszył XVIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

15-17 kwietnia br. we Wrocławiu po raz osiemnasty odbywa się finał Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Uczestniczyć w nim będą najlepsi uczniowie klas III z ZSZ w zawodach cukiernik i piekarz, którzy zostali wyłonieni w wieloetapowych eliminacjach.

W tegorocznej edycji, której tematem przewodnim jest „Moja mała ojczyzna”, wezmą udział uczniowie z 14 województw. W II etapie XVIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik wzięło udział  88 uczniów z 44 szkół, a w zawodzie piekarz z zadaniami zmagało się 47 uczniów z 27 szkół.

Finał turniejów składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Część praktyczna budzi najwięcej emocji. Prace wykonane przez uczniów w tej części są sumą wiedzy teoretycznej oraz kunsztu rzemieślniczego, nabytego na zajęciach praktycznych w zakładach lub w warsztatach szkolnych, umiejętności manualnych oraz inwencji i pomysłowości w interpretacji tematu przewodniego. Jurorzy powołani przez Komitet Główny Turniejów będą oceniać m.in. organizację miejsca pracy, czystość i higienę, sposób wykonania, estetykę wyrobów, dobór półproduktów i surowców, które uwieńczy prezentacja wyrobów spójna z tematem przewodnim tegorocznej edycji, którym jest „Moja mała ojczyzna”.

Turniej od wielu lat jest doskonałą formą wymiany doświadczeń dla uczniów, nauczycieli, rzemieślników oraz jest doskonałą formą promocji zawodów cukiernika i piekarza. 

Część praktyczna odbędzie się już po raz szósty w rodzinnej cukierni "Carolin & Simon" państwa Sergiusza, Władysławy, Gabrieli  Siemionków we Wrocławiu. Młodych piekarzy po raz czwarty będzie gościć Zakład Piekarsko-Cukierniczy Ryszarda, Agnieszki i Łukasza Grabarczyków w Kątach Wrocławskich. W 2007 r. w tym zakładzie odbyła się również część praktyczna XII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.

 

Program turnieju

15 kwietnia (poniedziałek)

1500- 1600 - uroczyste rozpoczęcie Turnieju w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 przy ulicy Jana Wł. Dawida 5 we Wrocławiu (sala kinowa)
1615-1715 - część teoretyczna Turnieju w ZSZ (aula III piętro)

16 kwietnia (wtorek)

800-1500 część praktyczna cukierników - w Cukierni pana Sergiusza Siemionki we Wrocławiu, ul. Partyzantów 16a
800-1500 część praktyczna piekarzy - w Piekarni pana Ryszarda Grabarczyka w Kątach Wrocławskich, ul. Rynek 28

17 kwietnia (środa)

1100-1300 uroczyste zakończenie turniejów odbędzie się w Restauracji Orbita na ul. Wejherowskiej  34 we Wrocławiu

 

Dlaczego warto startować w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz?

Finaliści Turniejów, oprócz pucharów i wielu nagród rzeczowych przygotowanych przez sponsorów, będą uprawnieni do zwolnienia z etapu pisemnego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Laureaci trzech pierwszych miejsc II etapu Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz będą zwolnieni na egzaminie czeladniczym z tych części egzaminu, które były przedmiotem zadań turniejowych. Ponadto laureaci turniejów są przyjmowani do uzupełniającego liceum ogólnokształcącego lub technikum uzupełniającego niezależnie od kryteriów. 

Z archiwum organizatora - Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarza 2010

Jak przebiegały zawody w 2012 r., sprawdź TUTAJ


Organizatorzy:
Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu, Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu

Współorganizatorzy : Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP we Wrocławiu, Dolnośląski Cech  Piekarzy i Cukierników , Sergiusz Siemionko Cukiernia Carolin & Simon we Wrocławiu, Ryszard Grabarczyk Piekarnia w Kątach Wrocławskich. 

Honorowy patronat:

Minister Edukacji Narodowej Krystyna Szumilas, Wojewoda Dolnośląski Aleksander Marek Skorupa, Marszałek Województwa Dolnośląskiego Rafał Jurkowlaniec, Dolnośląski Kurator Oświaty Beata Pawłowicz, Prezydent Wrocławia      Rafał Dutkiewicz, Prezes Zarządu Rzemiosła Polskiego Jerzy Bartnik

Patroni medialni:

"Mistrz Branży", "Przegląd Piekarski i Cukierniczy", "Dla Piekarzy i Cukierników"                  

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji