...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Rybnicki Dzień Chleba po raz 1.

I edycja Dnia Chleba, zorganizowana w ramach Jarmarku Śląskiego w Rybniku, wypadła całkiem dobrze, biorąc pod uwagę duże zainteresowanie mieszkańców i przyjezdnych. "Śląskie sznity” i darmowe lody rozchodziły się w ekspresowym tempie.

Wszystko zaczęło się przed południem 15 czerwca. Dopisała pogoda, która od dłuższego czasu nas nie rozpieszczała, dopisała orkiestra oraz mażoretki w wyćwiczonych układach, dopisali również zwiedzający. Po przeciwnej stronie rynku własne atrakcje przygotowali: Cech Rzemiosł Różnych oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Rybniku, Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego (MAMZ) wspólnie z firmą Savpol, EcoTrade i przy czynnym udziale Ochotniczego Hufca Pracy z Rybnika.

Degustacje, pokazy i Jarmark

Na długim stoisku Cechu wystawiono (anonimowo) do degustacji pieczywo z różnych piekarni, a także 10 bochenków fantazyjnie udekorowanych, które czekały na ocenę zwiedzających. Każdy według własnego uznania i smaku oddawał głos na najlepszy wypiek pod okiem uśmiechniętych pań z rybnickiego Cechu, odzianych w piękne stroje ludowe.

Kto był ciekawy, jak powstają takie lub podobne dekoracje, mógł się przyjrzeć pracy śląskiego rzemieślnika Krzysztofa Wysłuchy oraz technologa Roberta Zycha z firmy EcoTrade, którzy z finezją wykonywali wszystkie te cuda na oczach zwiedzających, budząc niekłamany zachwyt. Tuż obok prawdziwym śląskim chlebem ze smalcem własnej roboty częstowali uczniowie z Ochotniczego Hufca Pracy z Rybnika pod okiem Katarzyny Piełki, dobrze znani ze szkoleń w MAMZ-ie. Popyt był tak duży, że w trakcie trzeba było dowozić pieczywo.

Z kolei po drugiej stronie Krzysztofa Wysłuchy i Roberta Zycha, do stoiska firmy Savpol tworzyły się niekończące się kolejki młodszych i starszych po pyszne lody. Jak zapewnia Szymon Wolański, technolog lodziarstwa z firmy Savpol, w ciągu paru godzin wydano ok. 1000 szt. lodów.

W specjalnie wydzielonej uliczce prowadzącej do rynku znajdowały się kramiki obfitujące w rękodzieło z całej Polski, a nawet Litwy. W tym miejscu rybniczanie i przyjezdni mogli kupić wyroby cukiernicze i piekarskie, ponadto wyroby pszczelarskie, wszelkiego rodzaju sery oraz wyroby artystyczne.

Najlepsza rybnicka sznita chleba

Do godziny 13.00 można było oddawać głos na najsmaczniejsze i najładniej udekorowane chleby przy stoisku Cechu. Po podliczeniu głosów, równo o godzinie 14 na scenie pojawili się piekarze, którzy zdobyli najwięcej punktów w głosowaniu. Suma zebranych punktów z chleba dekoracyjnego oraz chleba do degustacji wyłoniła zwycięzcę, którym został Henryk Pierchała z Piekarni H.I.M Pierchała z Rybnika. Drugie miejsce przypadło Karolowi Weirauch z Piekarni-Cukierni w Leszczynach, natomiast 3. miejsce zdobyła Emilia Kristof z Firmą Rodzinną Sp. z o.o. z Boguszowic.

Ponadto do konkursu przystąpiły następujące firmy: NIEWELT I WSPÓLNICY S.j. Anna Niewelt (Rybnik), Zakład Produkcyjno-Usługowy  „NIEWELT” Piotr Niewelt (Rybnik), Firma Produkcyjno-Handlowa „MN”  Sp. z o.o. Misztela Józef (Rybnik), U PIEKARZA H.M. Sobocik (Świerklany), PIEKARNIA ORLIK SC M.A.R. Orlik s.c. (Jankowice), PIEKARSTWO I HANDEL WYROBAMI CIASTKATRSKIMI Zbigniew Podpłoński (Czerwionka), PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLOWO-USŁUGOWE „NORD” Krzysztof Studnik (Radlin).

Uznanie dla Szymona Konkola 

Nasza redakcja - dzięki uprzejmości organizatorów - pojawiła się na scenie, żeby.... wręczyć specjalny dyplom uznania dla Szymona Konkola - nauczyciela, założyciela Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Doceniliśmy  zaangażowanie i serce włożone w promocję młodych talentów i niestrudzone organizowanie kolejnych szkoleń dla uczniów ze Śląska.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji