To już 4. edycja Pucharu Louis Lesaffre – cyklu konkursów, których nadrzędnym celem jest wyłonienie ścisłej czołówki w Pucharze Świata w Piekarstwie w 2016 r., a także w Mistrzostwach Piekarniczych w 2018 r. Jakie zasady niezmiennie rządzą jednym z najważniejszych konkursów piekarskich na świecie?
Podobne artykuły
Reprezentacja Europy do Pucharu Świata w PiekarstwieŚląsk ma mistrzostwa!Starowicz, Wiejak i Szwarc – nasza reprezentacja w finale międzynarodowego konkursu o Puchar Louisa Lesaffre’a 2015Napiszemy również jakie zmiany wprowadzono w regulaminie obecnej edycji, mobilizując branżę do ciągłego podnoszenia poprzeczki? Odpowiedzi poniżej.
Puchar Louis Lesaffre to duże przedsięwzięcie, które w każdej edycji obejmuje tysiące kandydatów z 30-40 krajów na całym świecie. To oznacza wieloetapowe eliminacje, rozłożone w czasie i przestrzeni. Zasady „selekcjonowania” najlepszych zawodników, a następnie zespołów na poziomie krajowym, międzynarodowym oraz światowym są niezmienne, ale warto je przypomnieć (tab. 1).
Tabela 1. Eliminacje w Pucharze Louis Lesaffre
PRESELEKCJE |
KONKURS ŚWIATOWY |
||
Puchar Louis’a Lesaffre (Louis Lesaffre Cup) konkurs drużynowy |
Puchar Świata w Piekarstwie (Coupe du Monde de la Boulangerie) konkurs drużynowy |
Mistrzostwa Piekarnicze (Masters de la Boulangerie) konkurs indywidualny |
|
2014/2015 |
2015 r. |
2016 r. |
2018 r. |
Selekcja krajowa |
Selekcja międzynarodowa |
|
|
Wieloetapowe eliminacje
Preselekcje do Louis Lesaffre Cup zaczynają się na poziomie krajowym. Na tym etapie – na podstawie zgłoszeń i zdjęć przesłanych produktów, receptury i opisu procesu produkcji – kwalifikuje się dziewięcioro zawodników, którzy biorą udział w finale eliminacji krajowych. W finale tym piekarze lub cukiernicy startują indywidualnie w trzech kategoriach: „bagietki i chleby świata”, „wyroby półcukiernicze i pieczywo smakowe”, „wyroby artystyczne”. W każdej kategorii jest troje zawodników, z których wybiera się najlepszego. Zwycięzcy tworzą drużynę narodową, która weźmie udział w finale eliminacji międzynarodowej. Na etapie międzynarodowym wybierane są drużyny z różnych stref kontynentalnych. I tak Europa wystawia trzy drużyny, natomiast Azja Wschodnia, Afryka i obie Ameryki po dwie – razem dziewięć drużyn (tabela 2).
Kontynent |
Maksymalna liczba uczestniczących krajów |
Liczba miejsc w konkursie Coupe du Monde de la Boulangerie 2016 |
Europa |
12 |
3 |
Azja Wschodnia |
8 |
2 |
Afryka |
8 |
2 |
Ameryka |
8 |
2 |
Tabela 2. Eliminacje międzynarodowe
Finały eliminacji międzynarodowych odbędą się w 2015 r. Dla grupy europejskiej to spotkanie zaplanowano w sierpniu w Parmie (Włochy). Dziewięć zespołów wspólnie z czołówką Pucharu Świata z 2012 r. (Japonią, USA oraz Tajwanem) spotkają się na wielkim finale w 2016 r. w Paryżu. To tutaj podczas targów Europain (Paris Nord Villepinte) bitwa będzie się toczyć o Puchar Świata w Piekarstwie (Coupe du Monde de la Boulangerie). Z tej konfrontacji wyjdą już tylko trzy drużyny narodowe, z czego zespół, który zajmie pierwsze miejsce, zostanie Mistrzem Świata w Piekarstwie 2016 r.
Parę słów wyjaśnienia odnośnie do czołówki Pucharu Świata z 2012 r.: Japonia, USA i Tajwan, zdobywając podium w 2012 r., zapewniły sobie udział w Pucharze 2016 r. Mimo że kraje te nie muszą przechodzić przez cały proces eliminacji, muszą wystawić drużyny złożone z nowych zawodników.
Natomiast w indywidualnych Mistrzostwach Piekarniczych 2018 r. (GDZIE?) wystartuje 24 kandydatów. Wybiera się ich na podstawie punktów uzyskanych w Pucharze Louis’a Lesaffre i/lub Pucharu Świata w Piekarnictwie. Ostatecznie zyskujemy troje zwycięzców (jeden dla każdej z trzech specjalności), ale tytuł Mistrza Piekarnictwa otrzymuje jeden zawodnik (na jakiej zasadzie?).
Jakie zmiany?
Nowy produkt w regulaminie
Jak informuje organizator, zmiany polegają na wprowadzeniu do regulaminu nowych wyzwań, które wymagają od kandydatów kreatywności i opanowania sztuki produkcji pieczywa z różnych stron świata. W tej edycji konkursu ważny będzie aspekt odżywczy prezentowanych produktów w kategorii „bagietki i chleby świata” oraz „wypieki półcukiernicze i pieczywo smakowe”. Oznacza to, że zawodnik powinien uargumentować, co wpływa na wartość odżywczą wyrobów. To z kolei pokazuje, że regulamin konkursu zmienia się zgodnie z aktualnymi trendami w odżywianiu, a tym samym mobilizuje światowe piekarstwo do ciągłego rozwoju.
Nowe wyzwania w regulaminie to oczywiście nowe produkty. Dla Czytelników zorientowanych w dotychczasowych edycjach Pucharu Louis Lesaffre nowością jest chleb smakowy, który dołączył do kategorii „wypieki półcukiernicze”. Wzbogacenie tej kategorii jest zgodne z trendem wszechobecnych przekąsek, smacznych i odżywczych, które rozszerzają ofertę nowoczesnych piekarni. Jak czytamy w materiałach prasowych, kilka możliwych kreacji to: ostra pizza, włoskie panettone, alzacki kugelhopf (baba drożdżowa z likierem wiśniowym).
Rozszerzone jury
Zmiany nie ominęły jurorów. Od tej edycji w obradach profesjonalnego jury udział bierze dietetyk. Jako doradca żywieniowy nie przyznaje zawodnikom punktów, ale weryfikuje prezentowane przez nich produkty pod kątem wartości odżywczych. W jury pojawią się również krytyk oraz dziennikarz prasy branżowej, którzy mają przyznać dwie nagrody specjalne, niezależnie od wyników konkursu.
Kryteria oceny
Dla kategorii „bagietki i chleby świata” oraz „wypieki półcukiernicze i pieczywo smakowe” punktacja jest praktycznie taka sama. Oceniane są: liczba sztuk, wielkość, waga i czas wykonania, tekstura, regularność, wykończenie, zapach, ogólny wygląd i oczywiście smak. Natomiast w kategorii wyrobów artystycznych ocenie podlegają: estetyka, oryginalność, strona techniczna i sprawność architektoniczna. Czynnikiem rozstrzygającym jest prezentacja wyrobu.
Innowacją jest wprowadzona w tym roku publiczna prezentacja trzech wybranych produktów w danej kategorii. Będzie to okazja do pokazania projektów, z których uczestnicy są najbardziej dumni, a także sposób na wzbudzenie ciekawości wśród publiczności.
Louis Lesaffre Cup – ciekawe doświadczenie
Jak przyznał Szymon Wiejak (jeden z zawodników polskiej reprezentacji) w rozmowie z „Mistrzem Branży”, Puchar Louis Lesaffre pomógł mu ponownie odkryć piekarstwo. Od samego początku ten konkurs był nastawiony na poznawanie różnorodności chleba produkowanego na całym świecie, a poprzez widowiskową formę skutecznie promuje zawód piekarza. Od zawodników wymaga nie tylko kreatywnego przekształcania tradycyjnych receptur, pomysłowych metod produkcji i wiedzy o odżywianiu, ale daje im możliwość spotkania z innymi kulturami piekarskimi. To wszystko sprawia, że konkurs zyskuje szczególny charakter.
„Bagietki i chleby świata” – to kategoria prezentująca wszystkie rodzaje pieczywa spożywanego w różnych regionach na całym świecie, głównie jako dodatek do posiłku. Obejmuje: kruche pieczywo (tradycyjna francuska bagietka), miękkie pieczywo (kromka chleba), płaski chleb, smażony chleb. |
„Młode nadzieje piekarstwa” |