...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Rzemieślnicza czekolada i genialne torty - Festiwal Czekolady i Słodyczy po raz czwarty

Choć na pierwszym miejscu w nazwie jest czekolada, to torty dekorowane w masie cukrowej stały się największą atrakcją tegorocznej edycji bielskiego Festiwalu Czekolady i Słodyczy.

Tym razem pogoda dopisała! Nie było na tyle ciepło, by  - jak w czasie poprzedniej edycji - by czekolada zmieniła postać w płynną, ale na tyle słonecznie by przyciągnąć odwiedzających z całego Śląska. 5-7 kwietnia na bielskiej Starówce pojawiły się prawdziwe tłumy. Tych głodnych nie-sklepowej czekolady zadowoliły stoiska Manufaktury u Dziwisza, Zotter, Favarger, Karmello, Dybalski oraz Beskid Bean-to-Bar Chocolate. Wystawcy zgodnie przyznali, że z każdą kolejną edycją grono zainteresowanych nie przemysłową czekoladą znacznie się powiększa, a kupujących coraz mniej odstrasza cena za taką tabliczkę.

 

 

Słodkie warsztaty dla najmłodszych z lukrowania pierników oraz modelowania figurek w  masie cukrowej poprowadziły sugarcrafterki Gabriela Górecka oraz Monika Kołodziej-Piela. Dzieci mogli stworzyć też swoje opakowanie na czekoladę, w czym pomogła im Magdalena Zimoń (Kubariki Handmade) oraz trufle czekoladowe podczas spotkania z naszą redakcyjną koleżanką Natalią Aurorą Ignacek (Blog Czekolady). Jako gość specjalny pojawił się jeden z uczestników programu Bake Off - Ale ciacho oraz autor książki kulinarnej “Ciastecznik” - Daniel Coceancig. Degustację rzemieślniczej czekolady poprowadził Jan Woźniak, czyli założyciel marki Beskid Bean-to-Bar Chocolate, który wprowadził licznych słuchaczy w temat produkcji czekolady od ziarna.

 


Największym zainteresowaniem cieszyła się jednak wystawa tortów artystycznych oraz małych form biorących udział w konkursie. Jury, w składzie Gabriela Górecka, Natalia Aurora Ignacek (Blog Czekolady, Mistrz Branży) oraz Sara sara Szøl (cukiernia Mono) jednogłośnie zachwyciło się pracami Karoliny Łukaszewicz, która też zyskała uznanie publiczności, zdobywając najwięcej głosów na Facebooku. Na finale pojawił się sam prezydent Bielska Białej, Jarosław Klimaszewski, który też zjadł pierwszy kawałek zwycięskiego tortu. Ku uciesze odwiedzających wszystkie pracy zostały rozdane do degustacji.

 

 

Praca nad tortem zajęła mi dwa dni. W tym czasie upiekłam biszkopt, a po jego wystygnięciu przyszedł czas na dekorację. Muszę przyznać, że tą część lubię najbardziej. Praca nad ozdabianiem i dekorowaniem trwała do 3 nad ranem w dniu samego konkursu. Tort to jednak nie tylko wygląd. To przede wszystkim smak! Kompozycja smakowa była następująca : biszkopt czekoladowy, krem śmietankowy z żelką malinową i kremem milkyway. Do dekoracji użyłam kwiatów z papieru waflowego. Motyla ulepiłam z masy do tworzenia, tak zwanych, koronek. Natomiast krem maślany posłużył do zrobienia listków. - opowiada o swoim dziele laureatka I miejsca, Karolina Łukaszewicz.

 


 TORTY

I miejsce: Karolina Łukaszewicz

II miejsce: Karolina Parzuch

III miejsce: Joanna Trzop

MAŁE FORMY:

I miejsce: Karolina Łukaszewicz

II miejsce: Klaudia Antonik

III miejsce: Anna Kaczmarczyk

Nagrodami za podium były kwoty pieniężne w wysokości 500 zł (torty) i 200 zł (małe formy) od sponsorów - WeForm (organizator festiwalu) oraz Mono a także nagrody rzeczowe ufundowane przez I love BB, Czekolada artystyczna - Manufaktura U Dziwisza oraz Karmello.



Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji