dodano , Redakcja PS

Rzemieślnicze cukiernie podbijają serca Polaków. Jakie niestandardowe wypieki można w nich zamówić?

Z roku na rok rośnie świadomość Polaków jako konsumentów, dlatego też chętniej wybieramy produkty wytwarzane metodami rzemieślniczymi zamiast tych produkowanych masowo. Taki trend widoczny jest między innymi w branży cukierniczej. Dlaczego Polacy coraz chętniej odwiedzają pracownie cukiernicze i jakie wypieki zamawiają?

Słodkości stanowią ważny element wielu uroczystości, a Polacy w poszukiwaniu idealnych wypieków coraz częściej kierują swoje kroki do rzemieślniczych cukierni. Poniżej wyjaśniamy, czym wyróżniają się takie miejsca i jakie niestandardowe wypieki można w nich znaleźć.  

Jakość i mała skala produkcji
Produkty wytwarzane rzemieślniczo to przede wszystkim przywiązywanie wagi do jakości używanych w produkcji składników, co przekłada się na wysoką jakość produktu końcowego. Właściciele takich cukierni zazwyczaj mają swoich sprawdzonych dostawców, którzy od lat dostarczają świeże składniki. Ma to oczywiście swoje przełożenie na cenę, zazwyczaj wyższą niż w przypadku efektów produkcji masowej. Jednak ich niepowtarzalny wygląd i smak w pełni rekompensują wydatek. Do charakterystycznych cech firm rzemieślniczych należy zaliczyć także niewielką w porównaniu do innych skalę produkcji. – Mała skala produkcji potrafi być zaletą, ponieważ dzięki niej możliwe jest eksperymentowanie i próbowanie nowych rozwiązań z minimalnym ryzykiem dla biznesu. Dzisiaj, kiedy wiele produkujących masowo firm chwali się „tradycyjnymi recepturami”, to właśnie współcześni rzemieślnicy dzięki wysokiej wiedzy są źródłem innowacji i początkiem wielu rynkowych trendów – wyjaśnia Urszula Stępniak, właścicielka pracowni cukierniczej Słodki Muffin.

 

Indywidualne podejście do Klienta
Do charakterystycznych cech cukierni rzemieślniczych należy zaliczyć także indywidualne podejście do klienta. W przypadku produkcji rzemieślniczej, przed stworzeniem wypieku trwają bowiem długie rozmowy z klientem, aby poznać jego potrzeby i preferencje. – Tym, co odróżnia pracownię cukierniczą od tzw. „sieciówek”, jest współpraca z klientem na każdym etapie tworzenia. Wówczas możliwa jest pełna personalizacja zamówienia, zarówno pod względem wyglądu, jak i składu. Przygotowanie słodkości rozpoczyna się od spotkania z klientem i wysłuchania jego potrzeb. Dzięki temu można poznać jego upodobania. Dopiero po takiej dyskusji, gdy znane są już gusta, pracownia przystępuje do realizacji wymarzonego wypieku. Dzięki temu w procesie tworzenia możemy połączyć ze sobą smaki idealnie odpowiadające gustom zamawiającego, a także nadać unikatowy kształt i formę słodkościom – wyjaśnia Urszula Stępniak ze Słodkiego Muffina.

Oryginalne i niestandardowe wypieki
Cukiernie rzemieślnicze oferują wypieki, które przybierają różnorodne kształty i formy, co sprawia, że słodkości są niepowtarzalne. – Obecnie torty coraz rzadziej są typowym białym ciastem. Klienci mogą zamówić torty w stylu Naked Cake (z widocznymi warstwami biszkoptu czy tortu), Drip Cake (z polewą spływającą po bokach) czy Rustykalnym (z naturalnymi ozdobami). Z kolei muffinki oparte na indywidualnych projektach, oprócz kremu są dekorowane postaciami z bajek, kwiatami z masy cukrowej czy innymi motywami – wyjaśnia Urszula Stępniak ze Słodkiego Muffina. Dzięki możliwościom personalizacji, można dopasować wygląd tortu czy muffinek do miejsca i wielkości przyjęcia. Ponadto, unikatowość wypieków rzemieślniczych sprawia, że coraz częściej goszczą one też na innych uroczystościach, jak ważne wydarzenia firmowe. – Dziś po wyroby rzemieślnicze coraz częściej sięgają także firmy. Wykorzystują one słodkości podczas targów, spotkań biznesowych, a także np. otwarcia nowego sklepu. Największą popularnością cieszą się obrandowane logiem firmy muffinki oraz dopasowane do tematyki wydarzenia candy bary – dodaje Urszula Stępniak.

Wypieki zgodne z najnowszymi trendami
Rzemieślnicze cukiernie charakteryzuje również to, że ich właściciele śledzą najnowsze trendy, co przekłada się na wyjątkowość wypieków. Do Polski coraz częściej docierają zagraniczne trendy, jak np. Quilling Cake, używanie do dekoracji formowanych z masy cukrowej sukulentów czy też kształtowanie tortu w różnorodne formy geometryczne. Obecnie klienci chętnie zamawiają także wypieki w kształcie liczb. Takie słodkości są przełożone warstwą kremu a na wierzchu dekorowane są owocami lub kwiatami. Rodzimi cukiernicy nie spoczywają na laurach i stale poszukują nowych, ciekawych inspiracji. Dzięki uważnej obserwacji światowych nowinek mogą oni zaskoczyć swoich klientów, wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom.

Rzemieślnicze cukiernie cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród Polaków. Klientów przyciągają przede wszystkim: mała skala produkcji, stosowanie lepszych jakościowo składników, innowacyjność, a także indywidualne podejście do każdego zamówienia. Co prawda ceny takich wypieków są droższe niż słodkości, które są masowo produkowane, ale smak i jakość otrzymanego produktu rekompensuje poniesione koszty.

 

Słodki Muffin jest małą, rzemieślniczą pracownią cukierniczą, specjalizującą się w tworzeniu wysokiej jakości tortów, muffinów oraz candy barów na różne okazje. Jej wyróżnikiem jest najlepsza jakość produktów, świeżość składników oraz wysoki standard obsługi Klienta. Wszystkie produkty przygotowywane są ręcznie, co przekłada się na ich niepowtarzalność. Firma działa w obrębie Warszawy i najbliższych okolic. Więcej informacji o firmie znajduje się na stronie www.slodkimuffin.pl.

Bieżące wydanie czasopisma

Majowy Mistrz Branży pod znakiem tortów, stylowego dekorowania i wegańskiego cukiernictwa. Jak Agnieszka Paczóska wprowadziła Planetę Tortów na artystyczną orbitę i co chce osiągnąć w biznesie? Czego szuka w czekoladzie belgijski mistrz Patrick Aubrion, współtwórca Ruby?

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji