uczeń: Sylwia Romaniak
ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej
Składniki:
Masa serowa :
1,2 kg sera
0,5 litra mleka
187 ml oleju
37,5 dkg cukru
15 g cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
Kruche ciasto:
15 dkg mąki tortowej
8 dkg masła
5 dkg cukru pudru
1 żółtko
6 białek
4 dkg cukru
Kokos do posypania
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić i rozwałkować przełożyć do blachy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ser zmielić dwa razy , dodać budyń , cukier, olej , mleko oraz cukier waniliowy. Gotową masę przelać na ciasto piec około 30-35 minut w temperaturze 180o. Gdy ciasto się zarumieni ubić pianę z białek z dodatkiem cukru . Przełożyć pianę na ciasto i posypać kokosem piec jeszcze 10-15 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Nauczyciel: Krzysztof Maciejowski