autor: Krystyna Krulikowska klasa IIa, Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Zamościu RZSZ w Zamościu
nauczyciel : Bożena Witkowska
Receptura
Ciasto
30 dag mąki pszennej
10 łyżek cukru
8 łyżek masła
2 jajka
Masa serowa
75 dag tłustego sera twarogowego
30 dag cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag rodzynek
1 cukier waniliowy
3 łyżki skórki pomarańczowej
Sposób wykonania
Ciasto: jajka utrzeć z cukrem, dodać połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucierać na gładką masę. Masło drobno posiekać z pozostałą mąką, dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto. 2/3 ciasta użyć do wyłożenia dna i boków prostokątnej blachy do pieczenia, pozostałe ciasto włożyć do lodówki.
Masa serowa: rodzynki umyć i osączyć. Ser zemleć. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera ucierając dodawać: cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, dodać pianę, rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po upieczeniu wystudzić i polukrować.