autor: Dominik Koźlik klasa IIF Technikum Spożywczo-Gastronomiczne w Warszawie,
nauczyciel: Ewa Olech
RECEPTURA
Ciasto miodowe - składniki na spód (tortownica śr. 28 cm)
240 g mąki pszennej typ 450
2 żółtka
40 g cukru pudru
150 g masła
2,5 g sody
20 g miodu
Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą, dodać źółtka i miód. Wyrobić ciasto, rozwałkować, wylepić ciastem spód tortownicy.
Masa serowa
1 całe jajko
55 g cukru kryształu
900 g sera President
150 g rodzynek
20 g budyniu waniliowego
9 ml zapachu waniliowego
250 ml mleka
Zagotować mleko w rondlu, namoczyć w nim rodzynki.
Jajko ubić z cukrem, następnie dodać ser – miksować na niewielkich obrotach.
Na sam koniec dodać oprószone mąką, namoczone rodzynki, delikatnie całość wymieszać.
Piec 50 minut w temperaturze 180oC.
Polewa
15 g kakao
75 g masła
1 łyżka wody
60 g cukru
W rondlu upłynnić masło, cukier, następnie dodać kakao i wodę.
Połączyć wszystkie składniki nie doprowadzając ich do wrzenia.
Po upieczeniu wychłodzić ciasto i polać polewą.