...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSSG w Warszawie, materiał promocyjny

Sernik pomarańczowy na spodzie brownie z orzechami i cynamonem

Autor: Patrycja Kierzkowska; Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II
Nauczyciel: Ewa Olech

U mnie w rodzinie co roku do bożonarodzeniowego menu wchodzi sernik mojej mamy. Jest to klasyczny sernik z rodzynkami na kruchym cieście. Czerpiąc kilka inspiracji z różnych książek i internetu przedstawiam wam moją wersję tego ciasta. Sernik zawiera m.in takie składniki jak skórka z pomarańczy, orzechy oraz przyprawy korzenne, które według mnie są esencją bożonarodzeniowych aromatów. Ciasto jest kontrastowe ma ciężki, mocno czekoladowy spód brownie i delikatną, puszystą masą serową.

Receptura

SKŁADNIKI

Składniki na spód brownie
115 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
2 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
100 g posiekanych orzechów (użyłam 50 g orzechów włoskich i 50 g migdałów)
1 łyżeczka cynamonu (można dodać mniej lub więcej, wedle uznania)

Masa serowa
70 g sera białego do serników dobrej jakości
4 jajka
3  szklanki cukru
1 budyń waniliowy
125 g margaryny
skórka z 1 dużej sparzonej pomarańczy

Składniki dodatkowe
polewa czekoladowa
ewentualnie wiórki kokosowe i posypka cukrowa

SPOSÓB WYKONANIA

Spód Brownie
Masło i połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej od czasu do czasu mieszając. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, powoli cienkim strumieniem wlewać roztopioną czekoladę cały czas miksując. Przesianą mąkę, cynamon i orzechy połączyć z masą jajowo-czekoladową – wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 oC przez 25 minut.
Odstawić do ostudzenia.

Masa Serowa
Oddzielić białka od żółtek. Ser, cukier, budyń, upłynnioną margarynę, skórkę z pomarańczy oraz żółtka umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę następnie połączyć z masą serową. Ciasto wylać na upieczony spód brownie (może być ciepły), wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130 oC i piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Po upieczeniu wychłodzić, przełożyć na paterę polać polewą czekoladową  wierzch ciasta i ewentualnie ozdobić posypką cukrową i wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji