Autor: Patrycja Kierzkowska; Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II
Nauczyciel: Ewa Olech
U mnie w rodzinie co roku do bożonarodzeniowego menu wchodzi sernik mojej mamy. Jest to klasyczny sernik z rodzynkami na kruchym cieście. Czerpiąc kilka inspiracji z różnych książek i internetu przedstawiam wam moją wersję tego ciasta. Sernik zawiera m.in takie składniki jak skórka z pomarańczy, orzechy oraz przyprawy korzenne, które według mnie są esencją bożonarodzeniowych aromatów. Ciasto jest kontrastowe ma ciężki, mocno czekoladowy spód brownie i delikatną, puszystą masą serową.
Receptura
SKŁADNIKI
Składniki na spód brownie
115 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
2 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
100 g posiekanych orzechów (użyłam 50 g orzechów włoskich i 50 g migdałów)
1 łyżeczka cynamonu (można dodać mniej lub więcej, wedle uznania)
Masa serowa
70 g sera białego do serników dobrej jakości
4 jajka
3 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
125 g margaryny
skórka z 1 dużej sparzonej pomarańczy
Składniki dodatkowe
polewa czekoladowa
ewentualnie wiórki kokosowe i posypka cukrowa
SPOSÓB WYKONANIA
Spód Brownie
Masło i połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej od czasu do czasu mieszając. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, powoli cienkim strumieniem wlewać roztopioną czekoladę cały czas miksując. Przesianą mąkę, cynamon i orzechy połączyć z masą jajowo-czekoladową – wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 oC przez 25 minut.
Odstawić do ostudzenia.
Masa Serowa
Oddzielić białka od żółtek. Ser, cukier, budyń, upłynnioną margarynę, skórkę z pomarańczy oraz żółtka umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę następnie połączyć z masą serową. Ciasto wylać na upieczony spód brownie (może być ciepły), wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130 oC i piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Po upieczeniu wychłodzić, przełożyć na paterę polać polewą czekoladową wierzch ciasta i ewentualnie ozdobić posypką cukrową i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!