czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Sernik pomarańczowy z musem brzoskwiniowym 0

dodano ,ZS1, materiał promocyjny

autor, uczeń: Artur Hałasik, nauczyciel prowadzący: Agata Wójcik

RECEPTURA

Ciasto
0,5 kostki margaryny
2 jajka
220 g cukru
400 g mąki
0,5 łyżeczki sody
sok i skórka z 1 pomarańczy

Margarynę rozpuścić, odstawić do wystudzenia. Pomarańcze sparzyć. Jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej dodać sok i skórkę z pomarańczy, mąkę, sodę, połączyć, dodać wystudzoną margarynę i wymieszać.

Masa serowa
1 kg zmielonego twarogu
4 jajka
150 g cukru
16 g cukru waniliowego
0,5 kostki margaryny
4 łyżki budyniu śmietankowego

Margarynę rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, budyń, wystudzoną margarynę, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową. Ciasto równomiernie rozłożyć na tortownicy o średnicy 28 cm lub na formie o wymiarach 36 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać na nie masę serową, piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 1 godzinę.

 

Mus brzoskwiniowy
1 puszka brzoskwiń
sok z 1 pomarańczy
4 łyżki budyniu waniliowego
150 ml wody

Brzoskwinie zmiksować na gładką masę, dodać sok z pomarańczy, wymieszać, zagotować razem z sokiem. Budyń rozmieszać z wodą i dodać do gotującego się musu. Gotować przez ok. 5 minut, ciągle mieszając, odstawić do ostygnięcia. Lekko ciepły mus wyłożyć na sernik.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe