Renata Mackiewicz – autorka bloga kulinarnego Pieguskowa Kuchnia
RECEPTURA
(tortownica o średnicy 25 cm)
Ciasto
200 g mąki tortowej
1 jajko
100 g masła
50 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, jajko i cukier. Szybko zagnieść ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowanym ciastem wyłożyć boki i spód tortownicy, wstawić ją do lodówki.
Masa serowa
1 kg półtłustego twarogu
4 jajka
350 g cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
200 g maku
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka – krótko zmiksować. Podzielić na dwie części, jedna ma być nieco mniejsza od drugiej. Do mniejszej dodać mak i wymieszać. Jeżeli masa twarogowa bez maku jest za gęsta, dodać do niej łyżkę śmietany.
Tortownicę wyjąć z lodówki, na środku ciasta naprzemiennie wykładać obie masy: serową i serową z makiem (tak jak na zebrę). Piec w temp. 170oC przez około 1 godz. Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Renata Mackiewicz – autorka bloga kulinarnego Pieguskowa Kuchnia. Miłość do gotowania i wartościowego jedzenia zaszczepiła w niej babcia. Wychowana na kuchni kaszubskiej, ale ze znikomą ilością ziół i przypraw, uczy się odkrywać nowe smaki, którymi dzieli się na blogu. Pasjonują ją kuchnie polska, regionalna i azjatycka.