...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Sernik z makiem

Renata Mackiewicz – autorka bloga kulinarnego Pieguskowa Kuchnia

RECEPTURA
(tortownica o średnicy 25 cm)

Ciasto
200 g mąki tortowej
1 jajko
100 g masła
50 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, jajko i cukier. Szybko zagnieść ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowanym ciastem wyłożyć boki i spód tortownicy, wstawić ją do lodówki.



Masa serowa
1 kg półtłustego twarogu
4 jajka
350 g cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
200 g maku

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka – krótko zmiksować. Podzielić na dwie części, jedna ma być nieco mniejsza od drugiej. Do mniejszej dodać mak i wymieszać. Jeżeli masa twarogowa bez maku jest za gęsta, dodać do niej łyżkę śmietany.

Tortownicę wyjąć z lodówki, na środku ciasta naprzemiennie wykładać obie masy: serową i serową z makiem (tak jak na zebrę). Piec w temp. 170oC przez około 1 godz. Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu.

 

Renata Mackiewicz – autorka bloga kulinarnego Pieguskowa Kuchnia. Miłość do gotowania i wartościowego jedzenia zaszczepiła w niej babcia. Wychowana na kuchni kaszubskiej, ale ze znikomą ilością ziół i przypraw, uczy się odkrywać nowe smaki, którymi dzieli się na blogu. Pasjonują ją kuchnie polska, regionalna i azjatycka.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji