...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Słodka Polska – pierwszy taki przewodnik po kraju!

Właścicielka szczecińskiej pracowni, Hania Beza, wydała przewodnik na temat słodkich wypieków i deserów, jakie udało jej się spróbować w całej Polsce. Przez półtora roku podróżowała odwiedzając cukiernie w stolicach województw, incydentalnie będąc w mniejszych miasteczkach np. w Wadowicach. Owocem tych podróży jest jej książka.

Premiera pozycji miała miejsce w listopadzie br. Hania pamięta dokładnie moment i datę, kiedy wpadła na pomysł napisania przewodnika. Był to 28 marca 2023 roku w pociągu relacji  Gliwice – Szczecin, kiedy zrobiła zdjęcie pięknego zachodu słońca i wtedy przyszedł jej do głowy pomysł, by powstała książka, która pokaże, jak wiele jest lokalnych słodkości, o których wzajemnie nie mamy pojęcia. Hania z wykształcenia jest dziennikarką, o czym opowiadała w jesiennym wydaniu Mistrza Branży w 2023 roku, w którym ukazał się obszerny wywiad z nią. Lubi rozmawiać z ludźmi, słuchać ich historii i kocha słodkości pod każdą postacią. Pasja, ciekawość i umiejętności dziennikarskie to było idealne połącznie, żeby zacząć spełniać wydawnicze marzenia. 

 

 

Słodkie podróże

Poświęciła półtora roku na podróże kulinarne po Polsce. Odwiedziła łącznie przeszło 26 miast i opisała degustacje słodkich wypieków w 130 miejscach! Postawiła na lokalność, bo taki był cel przyszłej publikacji – pokazać to, co smaczne w danym regionie. – Po prostu wychodząc z pociągu wchodziłam do wybranej cukierni i prosiłam o najbardziej charakterystyczny wypiek, którym zajadają się mieszkańcy – mówi. – Bywało, że odwiedzałam 15 miejsc dziennie  kosztując niewielką porcję specjału – dodaje. 

W Krakowie smakowała piszingera w znanej cukierence z tradycjami  „Michałek” na ul. Krupniczej, w Olsztynie trafiła na cukiernię „Moja”, która słynie z wyrabiania marcepanu królewieckiego, była w Wadowicach, by zjeść słynną kremówkę, zachwycił ją Poznań różnorodnością słodkiego asortymentu, tego tradycyjnego, współczesnego oraz produktów z innych krajów. 

Matka chrzestna projektu

Przy wydaniu książki pomagała Hani jej przyjaciółka – Monika Szymanik, która dziś prowadzi księgarnię „Kamienica w lesie”. Wcześniej było to połączenie kawiarni ze sprzedażą książek, aktualnie jest to wyłącznie księgarnia. – To była matka chrzestna projektu – żartuje Hania. – Monika służyła mi potrzebną wiedzą, jeśli chodzi o redakcję i skład przewodnika. Skontaktowała mnie ze sprawdzonymi osobami z branży wydawniczej, co bardzo ułatwiło wydanie – dodaje. W książce znajdziemy również artykuł cenionego w Polsce cukiernika Michała Doroszkiewicza. Opisał cukierniczą historię naszego kraju oraz współczesne podejście do poruszanego tematu. Przewodnik otworzył jej możliwość kontaktu z profesjonalnymi cukiernikami z całego kraju i są tego efekty. Ze „Słodką Polską” jest zapraszana na targi, gdzie może nawiązywać nowe znajomości. Ostatnio była w Warszawie na Festiwalu Tortów i Słodkości. W przyszłym roku szykują się kolejne wyjazdy na targi cukiernicze do Katowic i Warszawy. Cel promocji „Słodkiej Polski” jest zawsze jeden: powiedzieć głośno, co mamy dobrego! – konstatuje autorka. Zachęcamy wszystkich smakoszy do zapoznania się z przewodnikiem i do kulinarnych podróży po naszym kraju. 

Książkę można zamówić na stronie Hani Bezy >>> KLIK!

Katarzyna Szarek

 


Bieżące wydanie czasopisma

Jaki kształt tortu będzie modny w tym sezonie? Czy w piekarni można serwować drinki i koktajle? Co sprawia, że dubajska czekolada trafiła w upodobania konsumentów?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji