Mistrzyni świata słodkiej dekoracji wydaje swoją pierwszą książkę!
Podobne artykuły
Mistrzynie ŚwiataSugarcrafting z Angeliką Chwyć: Cute Woodland – sowaJadalna sztuka, czyli tort 3DJowita Woszczyńska, wielokrotna zdobywczyni tytułów na krajowych i międzynarodowych mistrzostwach, w tym Cake Designers World Championship, znana jest z baśniowych klimatów przenoszonych na swoje cukiernicze dzieła. Teraz pracuje nad baśnią w postaci książki. - Postanowiłam jakoś podsumować moje wystąpienia w konkursach i opowiedzieć o mojej pracy - mówi mistrzyni, która obecnie poświęca się pracy nad książką. A także prowadzi szkolenia.
- Wydanie swojej publikacje nie jest tak łatwym i prostym przedsięwzięciem, jak sądziłam. Zdjęcia kończymy na przełomie września i października. Potem dopiero opisy, korekta, skład i tłumaczenie.
Znajdziemy w niej przede wszystkim artystyczne zdjęcia tortów i figurek, czyli będzie to swego rodzaju album. Ale uzupełniony również o liczne tutoriale oraz receptury na prezentowane ciasta. Za tymi ostatnimi stoi Marcin Ignaszak z cukierni Sowa. Książka podzielona będzie na cztery części odzwierciedlające cztery baśnie braci Grimm, które autorka wybrała jako źródło inspiracji. - Mysląc nad tematyką książki, postanowiłam ostatecznie wrócić do moich korzeni. Gdy zaczynałam swoja przygodę ze słodką dekroacją były to właśnie figurki z bajek, które tworzyłam z myślą o moich dzieciach - tłumaczy.
Baśniowe historie znajdą odzwierciedlenie nie tylko w postaci figurek i ilustracji malowanych na masie cukrowej, ale też w smaku. Tak, na przykład, w rozdziale inspirowanym Królewną Śnieżką znajdą się przepisy z udziałem jabłek, a Kopciuszkiem - receptury z dynią.
Celem książki jest nie tylko inspirowanie, ale będzie to także pierwszy podręcznik dla chcących poznać tajniki masy cukrowej. Z pewnością z książki dowiemy się za to jak wyglądały początki i rozwój kariery samej Jowity Woszczyńskiej.
Mimo ogromu pracy przygotowania do wydania idą prężnie. Premiera planowana jest na luty 2021 podczas targów Expo Sweet 2021. Książka będzie liczyć ponad 200 stron i będzie wydana w klasycznym formacie A4. Jednocześnie doczeka się tłumaczenia na j. angielski. Za artystyczne fotografie odpowiada Ezo Oneir. Patronat medialny nad projektem objęła redakcja Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, w którym Jowita Woszczyńska na stałe publikuje swoje tutoriale.