...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Słodka opowieść Jowity Woszczyńskiej

Książka mistrzyni świata słodkiej dekoracji to coś więcej niż album i zbiór tutoriali. To zaproszenie do osobistej baśni o spełnianiu marzeń.

Książka wydawana przez mistrza danej dziedziny to często wisienka na torcie czyjejś kariery. Jednak mistrzyni świata sugarcraftingu dopiero się rozpędza. – Moja książka nie miała nikomu nic udowadniać, jest raczej próbą samorealizacji. Spełnieniem marzenia – mówi autorka publikacji. Choć prace nad publikacją zajęły rok, a poszczególne aranżacje były wykonywane ręcznie tygodniami, Jowita mówi o tym jak o przyjemności. – Wreszcie nie tworzyłam nic dla kogoś, na konkretną okoliczność ani na konkurs, a tylko i wyłącznie dla samej siebie. Były deadline’y, ale nie było pośpiechu – komentuje. Kolejną różnicą był fakt, że w przeciwieństwie do prac konkursowych na atrapach tu mistrzyni pracowała na prawdziwym cieście (przy ścisłej współpracy z mistrzem cukiernictwa, Marcinem Ignaszakiem z Cukierni Sowa). Dzięki tej współpracy rozwinęłam się też w innych dziedzinach, praca nad książką była dla mnie solidną lekcją cukiernictwa.

 


Wszystkie prace, które zostały zaprezentowane w książce, są efektem kunsztu, cierpliwości i godzin wysiłku samej Jowity Woszczyńskiej, która nie tylko stworzyła figurki, ale też tła do nich, które również są jadalne! A oprócz tego ilustracje. I tu ciekawostka – te nie zostały namalowane na papierze czy na płótnie, ale na masie cukrowej przy użyciu jadalnych barwników. To właśnie ten materiał artystka zna najlepiej i w nim swobodnie się czuje.

 

 

Podobnie jest z tematyką prac, Jowita postawiła na bliski sobie klimat baśni braci Grimm. Dlaczego właśnie postacie Śnieżki, Złej Królowej i Jasia i Małgosi? – Baśnie braci Grimm mają ponadczasową wartość, nie są zaludnione modnymi postaciami, które za chwilę zostaną wymienione na inne. Są w nich głębia, piękno, ale też pewien mrok i tajemnica.

 


Pięknie sfotografowane w detalach przez fotografkę artystkę – Ezo Oneir, cieszą oko posiadaczy książki, którzy znajdą w niej opis procesu powstawania każdej z postaci. Niestety na żywo będzie można je zobaczyć dopiero, gdy branża sztuki zostanie odmrożona, np. w Muzeum Piernika w Toruniu czy Muzeum Okręgowym w Bydgoszczy, gdzie zostały zaplanowane spotkania autorskie. Póki co, szersze grono odbiorców mogło je podziwiać w programie śniadaniowym Dzień Dobry TVN. Mimo tego że premiera odbyła się online, publikacja cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a marka Jowity Woszczyńskiej rośnie w siłę. – Najbardziej cieszą mnie telefony lub wiadomości od osób, które piszą, że dodałam im skrzydeł i dzięki mojej książce zdecydowały się wreszcie otworzyć własną pracownię. Piszą cukiernicy nie tylko z Polski, ale i z zagranicy z prośbą o egzemplarz z autografem. To najlepsza recenzja mojej pracy.

 


Nie ustały echa publikacji, a autorka zapowiada już kolejną, która będzie poprzeczką podniesioną wyżej, jeśli chodzi o sugacrafting.Póki co, Jowita Woszczyńska skupiona jest na prowadzeniu szkoleń w Cukierni Sowa oraz pod swoją własną marką. Planuje teżotwarcie kanału na YouTube.  Jak deklaruje autorka, wszystkie postacie stworzone na potrzeby książki były tak samo trudne w wykonaniu ze względu na mnogość detali. Sukienka Kopciuszka układana była przez pół dnia, ściany domku z piernika Jasia i Małgosi były wypiekane oddzielnie, a składanie go i dekoracja trwały kolejny tydzień

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji