autor: Master Martini Polska
Cytrynowe jajko z jogurtowym białkiem, pomarańczowym żółtkiem i migdałowym chrupiącym wnętrzem. Jajko kojarzy się z nowym życiem. W kulturze ludowej pełniło rolę talizmanu, uznawano je za symbol zdrowia i życia, miłości i płodności. Dzielenie się jajkiem to rodzaj podarunku, którego intencją jest życzenie pomnażania sił witalnych. Nasza propozycja na świąteczny stół wielkanocny.
RECEPTURA
Kruszonka z Laglassy
500 g Fiorfiore Laglassa
200 g jaj
9,2 g proszku do pieczenia
250 g masła
Laglassę wymieszać z jajkiem i proszkiem do pieczenia.
Gotową masę rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem o grubości 3mm i wypiekać w temp. 160oC przez ok 20 min. Wysuszony i ostudzony blat połamać na drobne kawałki i wymieszać z rozpuszczonym masłem.
Mus jogurtowy
450 g Ariba Bianco Diamante
530 g jogurtu naturalnego
70 g masła kakaowego
8 listków żelatyny
600 g śmietany 30%
Masło kakaowe połączyć z czekoladą, rozpuścić i połączyć z jogurtem podgrzanym do 30oC. Następnie dodać namoczoną, rozpuszczoną żelatynę i na końcu delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. Gotowy mus wyłożyć do połowy foremki z Surogatu Centramerica Giallo Limon w kształcie jajka. Następnie posypać kruszonką z Laglassy i wyłożyć kolejną warstwę musu.
Żelka sycylijska
450 g soku z pomarańczy sycylijskiej
225 g konfitury pomarańczowej Master Martini
6 g agar
135 g wody
7 g pasty waniliowej
Sok pomarańczowy i konfiturę podgrzać do 50oC.
Agar połączyć z wodą i zagotować.
Wszystkie składniki połączyć i przelać do formy w kształcie kuli.
Po zastygnięciu wyłożyć na mus jogurtowy.
Udekorować Centramericą Verde Pistacchio oraz Pastą di Zucchero brązową, łososiową i czarną.