Alain Ducasse wie jak dogodzić głodnym wrażeń foodies - teraz można spróbować jego kuchni i deserów podczas rejsu na Sekwanie albo dachu muzeum!
Alain Ducasse – znany francuski szef kuchni, odznaczony trzykrotnie trzema gwiazdkami „Michelin”, w czasie wakacji proponuje swoim gościom nie tylko ciekawe doznania kulinarne, ale także turystyczne. Jak choćby kolację statkiem po Sekwanie. Projekt nazywa się „Ducasse sur Seine”, czyli „Ducasse na Sekwanie” i oferuje wycieczkę morską statkiem – restauracją.
Ten elektryczny statek porusza się tak cicho, że goście mają wrażenie ślizgać się bezszelestnie po słynnej rzece. Podczas dwugodzinnej wycieczki morskiej profesjonalna ekipa zapewnia zaproszonym, starannie przygotowane posiłki, podane z pietyzmem i nutą wyrafinowania. Podziwiać widoki ze statku można także nocą. Taka wyprawa nosi nazwę „Gwieździstej nocy” („Nuit étoilée”).
Druga letnia propozycja to kolacja na dachu muzeum „Quai Branly” z widokiem na wieżę Eiffela. Muzeum „Quai Branly” to muzeum pokazujące sztukę kultur spoza Europy. Zostało stworzone z inicjatywy między innymi ówczesnego mera Paryża, a późniejszego prezydenta Francji - Jacques’a Chiraca. Na dachu budynku muzeum znajduje się restauracja „Les ombres” z fantastycznym widokiem na wspomnianą wieżę Eiffela, której właścicielem od 2017 roku jest Alain Ducasse.
Źródło: