...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZPEW w Lwówku Śląskim, materiał promocyjny

Śnieżynka

Autor: Angelika Rejmanowska; kl.III, Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczy w Lwówku Śląskim
Nauczyciel: Alicja Szajna-Flak

Receptura

Ciasto
2 jajka
125 ml szklanki śmietany
11,5 gr mąki ziemniaczanej

5 g amoniaku
500 g mąki pszennej
125 g rozpuszczonej margaryny

Masa do przełożenia
750 ml szklanki mleka
200 g szklanka cukru
200 g masła

3 jajka
35 g mąki ziemniacanej
250 ml kwasnej śmietany
2 cukry waniliowe
wiórki kokosowe do posypania ciasta.

Jajka, śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować. Do tego dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto. Podzielić go na 4 części. Rozwałkować i upiec na jasny kolor.
Placki piekę w blaszkach 25 x 35 cm. Po rozwałkowaniu będą bardzo cienkie ale w czasie pieczenia urosną.



Masa
Mleko zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować razem.
Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka z cukrem i maslem stale mieszając.

Biszkopt
4 jaja
15 g ciemnego kakao
100 g mąki pszennej
100 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
5 g  proszku do pieczenia

Wykonania
Jajka - oddzielić żółtka i białka. W misce ubić białka z malutką szczyptą soli i całym cukrem. Gdy będą sztywne dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wyłączyć mikser. Do masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Teraz mieszać już tylko łyżką, niezbyt zamaszyście, ale dokładnie. Dno blachy o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piec w 160 oC około 30-40 minut.

Dekoracja  
200 g wiórek  kokosowych
100 g cukru kryształ
100 g masła

Wykonanie  
Masło roztapiamy na patelni z cukrem, wsypujemy wiórka i mieszamy do uzyskania złotego koloru.

Przełożenie: Placek, masa, biszkopt, placek, masa, wiórka kokosowe.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Placówek Edukacyjno - Wychowawczych w Lwówku Śląskim



Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

Piece Hoba do Jackowski

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji