...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Specjaliści alarmują, że Polacy jedzą zbyt mało roślin

Jak wynika z badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” jedzenie według polskich pracowników powinno być przede wszystkim bogate w warzywa i owoce, naturalne, bez chemicznych dodatków oraz urozmaicone i różnorodne. A jednak kilka razy dziennie sięga po owoce jedynie 19% ankietowanych.

Jak wynika z badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” jedzenie według polskich pracowników powinno być przede wszystkim bogate w warzywa i owoce, naturalne, bez chemicznych dodatków oraz urozmaicone i różnorodne. Aż 88% respondentów deklaruje, że ważne jest dla nich, aby dieta była bogata w owoce, ale niestety 48% respondentów wciąż nie zjada ich codziennie, a kilka razy dziennie sięga po owoce jedynie 19% ankietowanych.

 


Celem badania było poznanie nawyków i przekonań żywieniowych pracujących Polaków. Sprawdzono jakość ich codziennej diety oraz postawy wobec jedzenia zarówno w miejscu pracy, z uwzględnieniem trybu zdalnego jak i stacjonarnego, jak i w życiu codziennym. „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022” jest kontynuacją badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” z roku 2020. Niniejszy raport stanowi pierwszy z cyklu raportów publikujących wyniki drugiej edycji badania.

Ciekawy jest fakt, że najliczniej zaznaczaną cechą określającą codzienną żywność była wysoka obecność owoców i warzyw. Badanie częstotliwości spożycia żywności określające rzeczywiste spożycie warzyw i owoców w diecie ujawniło, że subiektywna ocena nie idzie w parze z rzeczywistym realizowaniem zasad zdrowego żywienia.

Według deklaracji codzienne jedzenie polskich pracowników powinno być przede wszystkim:

∙ bogate w warzywa i owoce 88%,

∙ naturalne, bez chemicznych dodatków 85%,

∙ urozmaicone, różnorodne 79%,

∙ przede wszystkim smaczne, nawet gdy trochę niezdrowe 74%,

∙ niedrogie, w przystępnej cenie 73%,

∙ łatwe do szybkiego zjedzenia, zamówienia, przygotowania 70%,

∙ niskokaloryczne 69%,

∙ wyprodukowane w sposób przyjazny dla środowiska 69%,

∙ naturalne, bez chemicznych dodatków 64%,

∙ zgodne z zaleceniami dietetyków 59%,

∙ jedzone o stałych porach, regularne 64%.

Pracownicy zbyt rzadko sięgają również po warzywa. Widać jednak niewielki postęp. W 2020 roku warzyw nie jadło codziennie 41% respondentów, w 2022 roku 38%. W 2020 roku co najmniej raz dziennie jadło warzywa 59% ankietowanych, dziś to już 62%. Zwiększył się także odsetek osób jedzących warzywa kilka razy dziennie. W 2020 roku to 26%, dziś już 30%.

Kobiety mają znacznie większe wymagania w stosunku do żywności niż mężczyźni. Aż 94% pracujących kobiet oczekuje, że ich posiłek będzie bogaty w warzywa i owoce, w przypadku mężczyzn 78%.

Obserwujemy podobne przekonanie respondentów o tym, że ich dieta jest prawidłowa, w 2022 to 65%, a w 2020 roku 62% respondentów. Analiza natężenia cech prozdrowotnych jadłospisu pracowników nie ulega jednak poprawie. Pracownicy nie poprawili na przestrzeni ostatnich lat jakości swojej diety, jednak wzrosło ich przekonanie o jej prozdrowotności. Sprawia to, że mogą mieć niską motywację do zmiany. – mówi Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

 

 

Faktem jest, że wśród osób deklarujących, że zdrowo się odżywiają odnotowano najwyższy odsetek osób jedzących owoce i warzywa co najmniej raz dziennie (70% owoce, 60% warzywa). Jednocześnie 41% ankietowanych spożywa słodycze co najmniej kilka razy w tygodniu, a niemal co trzecia osoba (28%) raz w tygodniu spożywa alkohol, 6% ankietowanych pracowników spożywa napoje energetyczne raz w tygodniu, 12% spożywa regularnie słodzone napoje.

Zatem rzeczywiście, to co najbardziej kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, czyli jak największa ilość jedzonych warzyw i owoców, przekłada się na rzeczywistość osób przekonanych o prozdrowotności swojej diety. Natomiast jednocześnie osoby te nie stronią od słodyczy, bywa że regularnie spożywają alkohol, napoje energetyczne czy gazowane. Te produkty zamiast witaminy, dostarczają bardzo dużą ilość cukru, którego nadmiar może powodować zaburzenia koncentracji i pogarszać efektywność działania oraz jest jednym z przyczyn rozwoju różnorodnych chorób metabolicznych.

Należy nadal obserwować częstotliwość spożycia owoców, by monitorować czy tendencja spadkowa się utrzyma. Póki co jest to niewielka zmiana, na podstawie której ciężko precyzyjnie ocenić rzeczywisty trend. Możliwe, że nie bez winy może być krążący szkodliwy mit o negatywnym wpływie owoców na zdrowie ze względu na wyższą niż w warzywach zawartość cukru.

Źródło: Daily Fruits


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji