23-26 lutego br. w Warszawie odbędzie się 12. edycja największych w Polsce targów branży cukierniczej. W centrum wydarzeń będą prestiżowe konkursy, ciekawe szkolenia i spotkania ze specjalistami z Polski i zagranicy. Sprawdź, jak zaplanować czas na Expo Sweet!
Podobne artykuły
Artystyczna uczta. Podsumowanie konkursu Wystawa Dekoracji Cukierniczych Expo Sweet 2020Zwycięzcy konkursów EXPO SWEET 2019Cukierniku, dekoratorze! Pokaż swoje prace na Expo Sweet 2019Pod koniec lutego hala Centrum Expo XXI przy ulicy Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie wypełni się zapachami, kolorami, smakami i gośćmi z całego świata. Zeszłoroczną edycję tego najważniejszego w Polsce i jednego z większych w Europie wydarzeń branży cukierniczej odwiedziło 25 tysięcy osób, głównie z Czech, Słowacji, Białorusi, Ukrainy, Niemiec i Włoch. W 2020 r. organizatorzy spodziewają się jeszcze większej liczby gości zainteresowanych kierunkami rozwoju cukiernictwa i lodziarstwa. Oprócz stoisk wystawienniczych poszczególnych firm będą na nich czekać spotkania, seminaria i szkolenia oraz konkursy rangi mistrzowskiej, których łączna pula nagród pieniężnych wynosi ponad 90 tysięcy zł.
Cukierniku, sprawdź się!
W ciągu czterech dni wystawowych Expo Sweet 2020 zaplanowane są aż cztery konkursy branżowe dla cukierników.
23 i 24 lutego odbędą się II Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów, których uczestnicy będą rywalizować w trzech konkurencjach. Do ich zadań będzie należało zaprezentowanie tortu okolicznościowego i dwóch tortów degustacyjnych, a także wykonanie elementu dekoracyjnego i wkomponowanie go w specjalną klatkę. Całość prezentacji musi nawiązywać do wybranej przez uczestnika tematyki.
25 lutego podczas Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru zobaczymy natomiast zmagania dwunastu zespołów z najlepszych polskich lokali gastronomicznych, takich jak Szara Gęś, Albertina Restaurant & Wine, Puro Hotels czy Affogato. Tegoroczny temat konkursu, do którego powinny nawiązywać wyglądem lub składem prezentowane jury desery restauracyjne a la carte, to „Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro”.
Misterne i mistrzowskie zdobienia tortów podziwiać będzie można przez cały czas trwania Expo Sweet 2020 w ramach Konkursu Dekoracji Cukierniczych. Uczestnicy zaprezentują się widowni i jurorom w aż sześciu kategoriach: tort okolicznościowy, tort rzeźbiony 3D, mały eksponat z masy cukrowej, czekolady lub karmelu, duży eksponat dekoracyjny, jadalne kompozycje kwiatowe, ciasteczka, babeczki lub pierniki 2D/3D. Przyjmowanie zgłoszeń indywidualnych od osób związanych z branżą cukierniczą, lodziarską, karmelarską, piekarską czy gastronomiczną trwa do 10 lutego br.
Dzieła najmłodszych adeptów cukiernictwa podziwiać będziemy podczas ostatniego dnia targów, a więc 26 lutego, podczas Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Wtedy to dwanaście dwuosobowych zespołów, składających się z uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych, piekarskich i spożywczych, zaprezentuje dwa torty: dekoracyjny oraz degustacyjny interpretujące temat „Igrzyska olimpijskie”.
Uczyć się od najlepszych
Expo Sweet to doskonała okazja, aby poznać najnowsze trendy w branży cukierniczej i lodziarskiej. W tym roku będzie to możliwe nie tylko dzięki bezpośredniemu kontaktowi z przedstawicielami firm, ale także spotkaniom ze specjalistami. Wśród gości specjalnych i jurorów Expo Sweet 2020 pojawi się między innymi Koreanka Seon Mee Kim, znana jako Eedo. Ta dekoratorka i cukierniczka, członkini Korea Flowercake Association oraz Rice Edu Lab w ramach projektu Eedo Cake szkoli cukierników z tworzenia realistycznie wyglądających kwiatowych dekoracji tortów z kremu maślanego i papieru waflowego.
Do tej pory kursy odbywały się między innymi w Korei Południowej, Chinach, Tajlandii, Australii, Nowej Zelandii oraz Malezji i Hiszpanii. Nie lada gratką dla rodzimych miłośników słodkich dekoracji jest więc możliwość wzięcia udziału w organizowanych przez Akademię i Sklep Słodkich Dekoracji – Słodka Pasja szkoleniach w Warszawie. Odbędą się one 20, 21 i 22 lutego br. w Pracowni Czekolady Wedel przy ulicy Szpitalnej 8. Koszt udziału wynosi 749 zł od osoby zarówno w przypadku kursu dla początkujących (projekt „Cupcake”), jak i średniozaawansowanych (projekt „Tort 1” i „Tort 2”).