W 2013 r. po raz pierwszy stolica Wielkiej Brytanii powitała Salon Czekolady ‒ lokalną edycję największego wydarzenia w czekoladowej branży. Uwagę czekoholików Londyn przyciąga jednak całorocznie.
Podobne artykuły
Smakołyk przyszłościFestiwal Czekolady pełen słodkości i odwiedzającychValrhona C3 CompetitionSalon du Chocolat to sprawdzona marka w świecie czekolady, łącząca dziesiątki wydarzeń w różnych miejscach, od Bordeaux do Zurichu, z renomą paryskiego święta. W tym roku Brytyjczycy zamienili kameralne Chocolate Unwrapped na własną wariację Salonu Czekolady. Nadal o wiele mniejszą niż paryski odpowiednik, ale z dużymi ambicjami wyznaczania i prezentowania nowych trendów. Wśród wystawców znaleźli się tym razem nie tylko Europejczycy, ale również goście z Nikaragui, Ekwadoru, Grenady czy Wietnamu. Nie zabrakło tradycyjnych brytyjskich marek czy francuskich domów czekolady (Valrhona, Pralus, Bonnat). Wykłady i prezentacje prowadzili cukiernicy z restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelina, opiniotwórczy autorzy i krytycy. Podczas Salonu ogłoszono wyniki International Chocolate Awards ‒ nagród, które z jednej strony pokazały ogromny potencjał czekoladowych manufaktur produkujących w kraju pochodzenia ziaren kakao (Pacari z Ekwadoru, El Rey z Wenezueli), a z drugiej – potwierdziły pozycję londyńskich czekoladników potrafiących zamienić dobrą kuwerturę w praliny i trufle.
Różnorodne czekoladowe oblicza Londynu
Czekolady Londyn możemy poznać, wybierając się na spacer z przewodnikiem. Od 2005 r. po stołecznych butikach oprowadza Jennifer Earle, twórczyni konceptu Chocolate Ecstasy Tours. Swoje marzenia i pasję odkrywania nowych słodkich miejsc zamieniła w firmę, z którą współpracuje dziś kilkunastu przewodników. Typowy spacer trwa około 3 godzin, obejmuje degustację pitnej czekolady i czekoladek oraz krótkie wprowadzenie do historii czekolady. Na uczestników czekają zniżki w odwiedzanych lokalach. Ceny zaczynają się od 40 funtów.
Na Salonie Czekolady aż w trzech kategoriach czekoladki Paula A. Younga zdobyły prestiżowe złote nagrody, a sam Paul otrzymał dyplom dla wyróżniającego się innowatora. Sekrety produkcji słonych karmelków i wyszukanych ganaszy możemy poznać podczas regularnie odbywających się warsztatów cukierniczych. Wiążąc karierę z czekoladą, warto zostawić CV w jednym ze sklepów (Islington/Soho/Bank) tego mistrza oryginalnych smakowych połączeń. W książce „Adventures with Chocolate” (ang. „Przygody z czekoladą”) znajdziemy przepisy na czekoladki, słodkie i wytrawne dania z czekoladą oraz szereg przydatnych wskazówek, odpowiednich zarówno dla ekspertów, jak i dla tych, którzy stawiają dopiero pierwsze kroki.
Artisan du Chocolat – za francuską nazwą kryje się brytyjskie przedsiębiorstwo Irlandczyka Gerarda Colemana. Gerard szkolił się w Belgii u Pierre’a Marcolini, potem w ciągu kilkunastu lat niewielką pracownię w Londynie zamienił na fabrykę czekolady i czekoladek w Kent, a niektóre wyroby trafiły do kart restauracji Gordona Ramsaya czy Hestona Blumenthala. Najbardziej znanym produktem firmy są perły z płynnym słonym karmelem.
Od 1983 r. na mapie Londynu możemy odnaleźć Rococo, czekoladowe królestwo Chantal Coady, dziś składające się z 3 sklepów, a swego czasu pierwszy punkt handlowy poświęcony wyłącznie czekoladom. Przed ćwierćwieczem Chantal stworzyła „ruch na rzecz prawdziwej czekolady”, otwarcie krytykując producentów dodających do czekolady inne poza masłem kakaowym tłuszcze roślinne, przykrywających niskiej jakości ziarna waniliną i dużą ilością cukru. W ofercie Rococo na uwagę zasługują czekolady i ręcznie robione praliny, aromatyzowane marokańskimi kwiatami i ziołami, opakowane w papier z wzorami bazującymi na dawnych metalowych formach.
Wśród odbywających się tutaj ciekawych degustacji natkniemy się np. na porównawcze tastingi z winem, serem, whisky czy kawą.
Różne czekoladowe marki w jednym miejscu znajdziemy w dużych domach towarowych – Fortnum & Mason, Harrods, Selfridges czy Liberty. Dużym wyborem czekoladek od rzemieślników z całego świata szczyci się sklep Alexeeva & Jones w londyńskim Notting Hill. Obok pralin odnajdziemy tu też tabliczki z niedużych zakładów bean-to-bar (włącznie z amerykańskimi czekoladami Amano). Fani czekolady mogą wziąć udział w tematycznych degustacjach.
autor: Piotr Krzciuk, SekretyCzekolady.pl
Przydatne adresy
Alexeeva & Jones
297 Westbourne Grove, Notting Hill, London, W11 2QA
Artisan du Chocolat
81 Westbourne Grove, Notting Hill, London W2
89 Lower Sloane Street, Chelsea, London SW1
Chocolate Ecstasy Tours
Paul A. Young
143 Wardour Street, Soho, London W1F 8WA
33 Camden Passage, Islington, London N1 8EA
20 The Royal Exchange, Threadneedle Street, London EC3V 3LP
Rococo Chocolates
321 Kings Road, London SW3 5EP
3 Moxon Street, London W1U 4EW
5 Motcomb Street, London SW1X 8JU
autor: Piotr Krzciuk – obserwator rynku Prawdziwej Czekolady. Doradca branżowy, twórca bloga i sklepu internetowego z Prawdziwą Czekoladą „Sekrety Czekolady”.