...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Stary piernik i młodzi - relacja z warsztatów Akademii Szkolnictwa AS

Choć receptura na piernik jest bardzo, bardzo wiekowa, to właśnie młodzi najchętniej zabierają się za jego pieczenie. I ozdabianie. A nawet budowę piernikowych domków! To jednak nie lada sztuka! Jak tego dokonać, uczniowie uczyli się podczas akcji Wielkie Pierniczenie w Akademii Szkolnictwa AS.

Do ciasta piernikowego należy włożyć serce.  Bardzo ważne są składniki. Należy skupiać się na zastosowaniu miodu, wykluczyć cukier, który nie zawsze ma odpowiednie walory smakowe i nie zapominać o przyprawach. Piernik musi być pachnący – tłumaczył Krzysztof Wysłucha, współtwórca Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego.

fot. Kornel Pawłowski

I właśnie tymi wskazówkami kierowali się młodzi adepci cukiernictwa, którzy zdecydowali się na udział w warsztatach robienia ciasta piernikowego. Warszaty odbyły się 28 listopada w Akademi Szkolnictwa AS dzięki sponsorowi - firmie Savpol. Uczniowie dowiedzieli się również jak tworzyć z niego różne formy oraz nauczyli się trudnej sztuki budownictwa - oczywiście domków z piernika. Stanowi on piękną i niecodzienną dekorację bożonarodzeniowego wystroju domu. Ale żeby taka chatka powstała, trzeba przede wszystki zacząć od fundamentu - doskonałego ciasta.

fot. Kornel Pawłowski

fot. Kornel Pawłowski

Niezwykle ważna jest dokładność. Tym, co nam scala ciasto, poszczególne elementy w konkretną bryłę jest użycie lukru królewskiego. Ważne jednak, aby było go jak najmniej. Istotna jest precyzja wykonania pojedynczych elementów. One muszą pasować do siebie, tworzyć całość – tłumaczy Krzysztof Wysłucha.

Nie można też zapomnieć o tym, co wyróżnia ten wypiek od wszystkich innych - aromatu mieszanki korzennych przypraw. A wśród nich nie może zabraknąć tego jednego - pieprzu. To właśnie od niego pochodzi sama nazwa piernika - perny, czyli pieprzny. 

fot. Kornel Pawłowski

Taka forma zachęty dla młodych cukierników z całą pewnością przysporzy im wiedzy, ale przede wsystkim ochoty do dalszej pracy. A ich bliski góry pierników na Święta! 

 

fot. Kornel Pawłowski

 

Źródło: KLIK! 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji