czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Stefanka świąteczna - ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej 0

dodano ,Redakcja PS

autor: Izabela Myszor, kl. 2 TGa, ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej, nauczyciel: Krzysztof Maciejowski

RECEPTURA


Ciasto miodowe
2 jaja
250 g masła
130 g cukru pudru
150 g sztucznego lub naturalnego miodu
590 g mąki pszennej
5 g sody
16 g cukru waniliowego

Przygotować formę o wymiarach ok. 20 × 30. Piekarnik nagrzać do 180oC. Przesiać mąkę, cukier puder i sodę. Dodać cukier waniliowy, jaja i wcześniej rozpuszczone, ostudzone masło razem z miodem. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Blaty ciasta wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy blat piec przez 15 minut.

Masa
0,5 l mleka
60 g kaszy manny
16 g cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
1,5 łyżeczki aromatu migdałowego
Powidła (mały słoiczek)

Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i zagotować. Dodać cukier waniliowy, cukier puder, wymieszać i ostudzić. Napowietrzyć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać aromat migdałowy.

Nasączenie
250 ml gorzkiej herbaty z cytryną


Polewa czekoladowa
150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.




PRZYGOTOWANIE
Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi blat ciasta, skropić do 1/3 nasączenia, rozsmarować powidła, nałożyć drugą połowę masy. Położyć trzeci blat, nasączyć, polać polewą czekoladową. Udekorować. Trzymać w lodówce minimum 2 dni, by ciasto zmiękło.



Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe