W ostatnich latach nastąpił szybki rozwój technologii wydobycia i obróbki kamieni naturalnych oraz produkcji wysokojakościowych konglomeratów kamiennych. To, co jeszcze kilka lat temu było skomplikowane, pracochłonne i drogie, dzisiaj wykonywane jest przez sterowane elektronicznie maszyny.
Podobne artykuły
Pod przykryciem z czekoladySłodko i kalorycznie, ale zdrowo – chałwaPowrót drożdżówkiPoprawa logistyki importu kamieni z Indii, Brazylii, Chin, Hiszpanii, Włoch, Norwegii skutecznie wpłynęła na ceny. Dzięki tej zmianie także w Polsce możemy mieć dostęp do bardzo dokładnie wykonanych blatów kamiennych z najlepszych surowców z całego świata. Firma MAGOREX wprowadza do oferty profesjonalne stoły ze stali nierdzewnej z blatami kamiennymi specjalnie dobranymi pod potrzeby piekarni, cukierni i kuchni.
Stal nierdzewna + kamień = trwałość
Swoją trwałość kamień naturalny zawdzięcza dużej wytrzymałości na ściskanie i niskiej ścieralności. Te zalety powodują, że blaty kamienne, nawet po wieloletnim użytkowaniu, noszą jedynie znikome ślady zużycia. Zastosowanie odpowiedniego kamienia pozwala na czerpanie radości z jego funkcjonalności przez dziesiątki (i więcej) lat. Blat kamienny w połączeniu z solidnym, precyzyjnie wykonanym stelażem ze stali nierdzewnej, to trwałe, wręcz niezniszczalne połączenie.
Granit lepszy od marmuru
Z kamieni naturalnych najbardziej powszechnie stosowane na blaty są granity i marmury. Kamienie te mogą mieć bardzo różne parametry fizyko-mechaniczne. Generalnie granit w porównaniu z marmurem jest bardziej odporny na uszkodzenia, działanie środków spożywczych i chemicznych, wilgoci oraz wysokich temperatur. Jest też twardszy.
Marmur swoją popularność zawdzięcza historii. W świecie kamieniarskim należy raczej do kamieni miękkich. Dawniej przy tradycyjnych metodach rzeźbienia i polerowania był materiałem łatwiejszym w obróbce od granitu. Zmiany w technologii obróbki kamienia sprawiły jednak, że dziś nie ma już takiej różnicy w obróbce marmurów i granitów. Nowoczesne techniki obróbki kamieni pozwalają na osiągnięcie idealnie równych, dużych powierzchni granitowych.
A może kwarcyt?
MAGOREX oferuje też blaty z kwarcytu Technistone®. Materiał ten to konglomerat składający się w 95% z naturalnych materiałów, głównie z kwarcu i granitu połączonego z 5% dodatków. Dodatki te zawierają żywice łączące komponenty oraz nadające materiałowi odpowiednią twardość. Kwarcyt Technistone® w niektórych aspektach jest lepszy w swojej charakterystyce od kamienia naturalnego. Największą zaletą kwarcytu jest prosta i szybka pielęgnacja. Kwarcyt ma powierzchnię supergładką, bez porów, porównywalną do szkła. Blaty wykonane z konglomeratu kwarcowego Technistone® są bardzo odporne na zarysowania, cięcie, wysoką temperaturę, ocet, sok z cytryny itp.
Jak powstaje blat kamienny?
Blok kamienny wydobyty w kamieniołomie cięty jest na tzw. slaby (plastry). Proces przecinania bloku trwa ok. 24-48 godzin. Powstają w ten sposób płyty o wymiarach nawet ok. 1,8 x 3 m i grubości 2 cm, 3 cm i więcej. Następnie płyty są jednostronnie polerowane. Za pomocą specjalnych pił do kamienia z płyt wycina się formatki odpowiadające wymiarowi blatu. Następnie krawędzie obrabiane są za pomocą maszyny zwanej boczkarką. Boczkarka wyrównuje, poleruje i fazuje krawędzie.
Potem na stanowisku obróbki ręcznej fazowane są narożniki i jeszcze raz wykonuje się polerowanie i impregnację fabryczną całej powierzchni blatu. Cały proces produkcji kontrolowany jest za pomocą mierników laserowych.
W przypadku blatów o kształtach owalnych, z innymi obróbkami krawędzi, żłobieniami (np. na ociekacze) czy otworami (np. na odpadki), do obróbki używa się dużo bardziej zaawansowanych technologicznie maszyn typu CNC lub waterjet (cięcie wodą).
Blat kamienny, drewniany czy nierdzewny?
Warto wypróbować pracę na blacie kamiennym. W porównaniu do drewnianego lub nierdzewnego kamień bardzo dobrze sprawdza się przy pracy z czekoladą, pralinami, karmelem i generalnie z ciastami. Kamień jest chłodny i w miarę dobrze przewodzi ciepło, które potrafi skumulować. Jest wręcz niezastąpiony przy ręcznym zagniataniu wielu rodzajów ciast. Gładkość, twardość i równość blatu kamiennego w wielu sytuacjach jest bardzo wygodna. Dbanie o czystość też jest bardzo łatwe.
Duży wybór kamieni
Standardowo MAGOREX oferuje 10 rodzajów blatów kamiennych. Trzy z kwarcytu Technistone®: Vesta Negro, Taurus, Harmonia Cerros i siedem granitowych: Absolut Black, Steel Grey, Madura Gold, Kashmir Gold, Paradiso, Tan Brown, Red Multi Color.
Promując rozwiązania z blatami kamiennymi, MAGOREX ogłasza czasowe, bardzo atrakcyjne promocje na blaty kwarcytowe Vesta Negro.
Mocna konstrukcja podstawy
Blat kamienny sporo waży. Średnio 1 m2 kamienia o grubości 2 cm waży ok. 55 kg, a o grubości 3 cm – ok. 80 kg. Przy blatach roboczych do komfortowej pracy wystarczy grubość 2 cm. Blat stołu o wymiarach 1500 x 700 mm będzie ważył ok. 58 kg. Taka waga wymaga stabilnej podstawy. Konstrukcje podstaw blatów MAGOREX spełniają wymagania do przenoszenia takich obciążeń. W przypadku stołów na kołach (bardzo wygodne) producent zaleca, żeby wszystkie 4 koła miały hamulce.
MAGOREX znany ze swojej szerokiej oferty produkuje wszystkie rozwiązania stołów ze stali nierdzewnej, w bardzo szerokim zakresie wymiarowym.
Stół z regulowaną wysokością
Dbajmy o nasze kręgosłupy. Coraz większa liczba piekarzy, cukierników, kucharzy cierpi na schorzenia kręgosłupa spowodowane złymi nawykami, nieergonomicznym miejscem pracy czy też wykonywaniem czynności w nieodpowiedniej pozycji. Brak ergonomii skutkuje niekorzystnym obciążeniem mięśni i dysków kręgosłupa. Jest to niezwykle istotne, kiedy na danym stanowisku pracuje kilka osób, zwłaszcza kobiet i mężczyzn.
Na podstawie badań ustalono, że optymalna, ergonomiczna wysokość robocza blatu roboczego powinna wynosić od 10 do 15 cm poniżej wysokości łokcia. Przeciętny Polak ma 177,5 cm wzrostu. Kobiety są niższe od mężczyzn o ok. 14-15 cm. Różnice pomiędzy konkretnymi osobami są jednak znacznie większe. Często się zdarza, że na jednym stanowisku, na różnych zmianach pracuje mężczyzna o wysokości 185 cm i kobieta o wzroście 160 cm. Różnica aż 25 cm! Do tego dochodzą jeszcze różnice ergonomiczne w zależności od tego, jaka czynność wykonywana jest na blacie roboczym.
MAGOREX proponuje rozwiązanie – stoły z regulowaną elektrycznie wysokością. O zdrowie i wygodę zadba stół z blatem o regulowanej wysokości blatu. Dwa proste w obsłudze siłowniki pozwolą na szybką zmianę wysokości w zależności od wzrostu osoby, jak i wykonywanej czynności. Specjalna konstrukcja stołu pozwala na płynną pracę także z kamiennym blatem roboczym wraz z obciążeniem (w zależności od rozwiązania od 250 do 600 kg). Standardowo stół z regulowaną wysokością ma wysokość 700 mm, a jego wysokość można płynnie zmienić do 900 mm. Na zamówienie producent wykonuje stoły o innych wymiarach i zakresie regulacji wysokości.
Bogdan Kasperski