...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Magorex, materiał promocyjny

Stoły ze stali nierdzewnej z blatami kamiennymi

W ostatnich latach nastąpił szybki rozwój technologii wydobycia i obróbki kamieni naturalnych oraz produkcji wyso­kojakościowych konglomeratów kamiennych. To, co jeszcze kilka lat temu było skomplikowane, pracochłonne i drogie, dzisiaj wykonywane jest przez stero­wane elektronicznie maszyny.

Poprawa logistyki importu kamie­ni z Indii, Brazylii, Chin, Hiszpanii, Włoch, Norwegii skutecznie wpłynęła na ceny. Dzięki tej zmianie także w Polsce możemy mieć dostęp do bardzo dokładnie wykonanych blatów ka­miennych z najlepszych surowców z całego świata. Firma MAGOREX wprowadza do ofer­ty profesjonalne stoły ze stali nierdzewnej z blatami kamiennymi specjalnie dobrany­mi pod potrzeby piekarni, cukierni i kuchni.

Stal nierdzewna + kamień = trwałość
Swoją trwałość kamień naturalny zawdzię­cza dużej wytrzymałości na ściskanie i ni­skiej ścieralności. Te zalety powodują, że blaty kamienne, nawet po wieloletnim użytkowaniu, noszą jedynie znikome śla­dy zużycia. Zastosowanie odpowiedniego kamienia pozwala na czerpanie radości z jego funkcjonalności przez dziesiątki (i więcej) lat. Blat kamienny w połącze­niu z solidnym, precyzyjnie wykonanym stelażem ze stali nierdzewnej, to trwałe, wręcz niezniszczalne połączenie.

 

Granit lepszy od marmuru
Z kamieni naturalnych najbardziej powszech­nie stosowane na blaty są granity i marmury. Kamienie te mogą mieć bardzo różne para­metry fizyko-mechaniczne. Generalnie gra­nit w porównaniu z marmurem jest bardziej odporny na uszkodzenia, działanie środków spożywczych i chemicznych, wilgoci oraz wy­sokich temperatur. Jest też twardszy.
Marmur swoją popularność zawdzięcza historii. W świecie kamieniarskim należy raczej do kamieni miękkich. Dawniej przy tradycyjnych metodach rzeźbienia i pole­rowania był materiałem łatwiejszym w ob­róbce od granitu. Zmiany w technologii ob­róbki kamienia sprawiły jednak, że dziś nie ma już takiej różnicy w obróbce marmurów i granitów. Nowoczesne techniki obróbki kamieni pozwalają na osiągnięcie idealnie równych, dużych powierzchni granitowych.

A może kwarcyt?
MAGOREX oferuje też blaty z kwarcytu Technistone®. Materiał ten to konglomerat składający się w 95% z naturalnych mate­riałów, głównie z kwarcu i granitu połączo­nego z 5% dodatków. Dodatki te zawierają żywice łączące komponenty oraz nadające materiałowi odpowiednią twardość. Kwar­cyt Technistone® w niektórych aspektach jest lepszy w swojej charakterystyce od ka­mienia naturalnego. Największą zaletą kwarcytu jest prosta i szybka pielęgna­cja. Kwarcyt ma powierzchnię supergładką, bez porów, porównywalną do szkła. Blaty wykonane z konglomeratu kwarcowego Technistone® są bardzo odporne na za­rysowania, cięcie, wysoką temperaturę, ocet, sok z cytryny itp.

Stół z regulowaną wysokością

 

Jak powstaje blat kamienny?
Blok kamienny wydobyty w kamieniołomie cięty jest na tzw. slaby (plastry). Proces przecinania bloku trwa ok. 24-48 godzin. Powstają w ten sposób płyty o wymia­rach nawet ok. 1,8 x 3 m i grubości 2 cm, 3 cm i więcej. Następnie płyty są jedno­stronnie polerowane. Za pomocą specjal­nych pił do kamienia z płyt wycina się for­matki odpowiadające wymiarowi blatu. Następnie krawędzie obrabiane są za po­mocą maszyny zwanej boczkarką. Boczkar­ka wyrównuje, poleruje i fazuje krawędzie.

Potem na stanowisku obróbki ręcznej fa­zowane są narożniki i jeszcze raz wykonuje się polerowanie i impregnację fabryczną całej powierzchni blatu. Cały proces pro­dukcji kontrolowany jest za pomocą mier­ników laserowych.
W przypadku blatów o kształtach owalnych, z innymi obróbkami krawędzi, żłobieniami (np. na ociekacze) czy otworami (np. na od­padki), do obróbki używa się dużo bardziej zaawansowanych technologicznie maszyn typu CNC lub waterjet (cięcie wodą).

Blat kamienny, drewniany czy nierdzewny?
Warto wypróbować pracę na blacie ka­miennym. W porównaniu do drewnianego lub nierdzewnego kamień bardzo dobrze sprawdza się przy pracy z czekoladą, prali­nami, karmelem i generalnie z ciastami. Ka­mień jest chłodny i w miarę dobrze przewo­dzi ciepło, które potrafi skumulować. Jest wręcz niezastąpiony przy ręcznym zagnia­taniu wielu rodzajów ciast. Gładkość, twar­dość i równość blatu kamiennego w wielu sytuacjach jest bardzo wygodna. Dbanie o czystość też jest bardzo łatwe.

 

Duży wybór kamieni
Standardowo MAGOREX oferuje 10 rodza­jów blatów kamiennych. Trzy z kwarcytu Technistone®: Vesta Negro, Taurus, Har­monia Cerros i siedem granitowych: Abso­lut Black, Steel Grey, Madura Gold, Kashmir Gold, Paradiso, Tan Brown, Red Multi Color.
Promując rozwiązania z blatami kamien­nymi, MAGOREX ogłasza czasowe, bardzo atrakcyjne promocje na blaty kwarcytowe Vesta Negro.

Mocna konstrukcja podstawy
Blat kamienny sporo waży. Średnio 1 m2 ka­mienia o grubości 2 cm waży ok. 55 kg, a o grubości 3 cm – ok. 80 kg. Przy bla­tach roboczych do komfortowej pracy wy­starczy grubość 2 cm. Blat stołu o wymiarach 1500 x 700 mm bę­dzie ważył ok. 58 kg. Taka waga wymaga stabilnej podstawy. Konstrukcje podstaw blatów MAGOREX spełniają wymagania do przenoszenia takich obciążeń. W przypadku stołów na kołach (bardzo wygodne) producent za­leca, żeby wszystkie 4 koła miały hamulce.
MAGOREX znany ze swojej szerokiej oferty produkuje wszystkie rozwiązania stołów ze stali nierdzewnej, w bardzo szerokim zakresie wymiarowym.

Stół z regulowaną wysokością
Dbajmy o nasze kręgosłupy. Coraz większa liczba piekarzy, cukierników, kucharzy cierpi na schorzenia kręgosłupa spowodowane zły­mi nawykami, nieergonomicznym miejscem pracy czy też wykonywaniem czynności w nieodpowiedniej pozycji. Brak ergonomii skutkuje niekorzystnym obciążeniem mię­śni i dysków kręgosłupa. Jest to niezwykle istotne, kiedy na danym stanowisku pracu­je kilka osób, zwłaszcza kobiet i mężczyzn.

Na podstawie badań ustalono, że optymalna, ergonomiczna wysokość robocza blatu robo­czego powinna wynosić od 10 do 15 cm po­niżej wysokości łokcia. Przeciętny Polak ma 177,5 cm wzrostu. Kobiety są niższe od mężczyzn o ok. 14-15 cm. Różnice pomię­dzy konkretnymi osobami są jednak znacznie większe. Często się zdarza, że na jednym stanowisku, na różnych zmianach pracuje mężczyzna o wysokości 185 cm i kobie­ta o wzroście 160 cm. Różnica aż 25 cm! Do tego dochodzą jeszcze różnice ergono­miczne w zależności od tego, jaka czynność wykonywana jest na blacie roboczym.
MAGOREX proponuje rozwiązanie – sto­ły z regulowaną elektrycznie wysokością. O zdrowie i wygodę zadba stół z blatem o regulowanej wysokości blatu. Dwa proste w obsłudze siłowniki pozwolą na szybką zmianę wysokości w zależności od wzrostu osoby, jak i wykonywanej czynności. Spe­cjalna konstrukcja stołu pozwala na płynną pracę także z kamiennym blatem roboczym wraz z obciążeniem (w zależności od roz­wiązania od 250 do 600 kg). Standardowo stół z regulowaną wysokością ma wysokość 700 mm, a jego wysokość można płynnie zmienić do 900 mm. Na zamówienie pro­ducent wykonuje stoły o innych wymiarach i zakresie regulacji wysokości.

Bogdan Kasperski

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji