...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Strefa Mistrza Branży na targach BAKEPOL: pełna smaku i chleba

10-13 października br. Strefa Mistrza Branży zamieni się w Manufakturę Smaku i Chleba. Przyciągać będzie nie tylko ciekawymi tematami, znanymi nazwiskami, ale też aromatem świeżych i suszonych ziół w chlebie, wypiekach na słodko i rewelacyjnych przekąskach. Sprawdźcie, co w tym roku przygotowaliśmy specjalnie dla Was.

Przede wszystkim pokażemy bogactwo pieczywa, różnorodność jego form i smaków. Zaczniemy od tradycyjnego polskiego wypieku, skosztujemy inspiracji z zagranicy i oczywiście sprawdzimy nowoczesne smaczne wariacje, nie tylko w formie przekąsek. Nasi Goście podzielą się wiedzą o ziołach, o ich komponowaniu i łączeniu z ciastem chlebowym. Podpowiedzą, co do takiego chleba podawać, jak serwować i artystycznie dekorować. Będzie też coś na przekąskę i na deser... oczywiście z ziołami :)

Dobre pieczywo to podstawa

Dobre pieczywo w kuchni (i gastronomii) to podstawa, a przygotowanie smacznego pieczywa graham w dzisiejszych czasach to sztuka. Jak osiągnąć tę sztukę, nauczy nas pasjonat zdrowej kuchni i prawdziwie tradycyjnego chleba dr Józef Sadkiewicz z Instytutu Sadkiewicza. Jego ciekawa lekcja o mące Grahama (obowiązkowo z degustacją dobrego grahama) przekona o tym, że w wypiekaniu chleba liczy się każdy szczegół już na początku procesu produkcji. Równie ważny jest finał tego procesu, o czym z kolei opowie szef kuchni Affogato Maciej Rosiński, prezentując, jak w elegancki i nowoczesny sposób podawać pieczywo w restauracji. Za sprawą Diany Volokhovej (finalistki II edycji programu Master Chef) poznamy egzotyczny smak pieczywa Kaukazu – zwiedzający będą mogli spróbować gruzińskiego chleba z serem – megrelskie chaczapuri i ormiańskiego chleba z ziołami – żangiałow hac. Wśród naszych Gości nie zabraknie też lubelskiego wirtuoza dekoracji chlebowych – mistrza piekarstwa Wiesława Kuci, który zapewni nam artystyczne wrażenia, wyczarowując kwiaty i inne elementy dekoracyjne z ciasta martwego. Z kolei o dekorowaniu słodkich wypieków ziołami opowie Dorota Zieleńska, właścicielka Cukierni Ambasada. Jeśli mowa o słodkościach, nie może też zabraknąć francuskiego szyku – cukiernik i szef kuchni Thierry Ayel zdradzi sekret modnych makaroników, które wypełni ziołowymi słodkimi kremami. 


Zioła, kanapki i inne przekąski

W podróż do przeszłości zabierze nas Ania Daniluk – dziennikarka, blogerka i pasjonatka tradycyjnego jedzenia, która przybliży historię św. Hildegardy z Bingen i jej chleba orkiszowego. Będzie okazja przekonać się, że chleb ten z dodatkiem kozieradki, nie tylko smakuje, ale też leczy ciało i umysł. O wypieku chleba tradycyjnymi metodami, sięgającymi XIX w., bardzo dużo wie mistrzyni piekarstwa Anna Surmacz-Kałamarz z Piekarni Drzewnej. Pani Anna zaprezentuje autorską mieszankę ziół, która rewelacyjnie komponuje się ze smakiem prawdziwie tradycyjnego chleba. Wspólnie z mężem Bogumiłem przedstawi również fenomenalną szynkę zapiekaną w cieście chlebowym, według własnego pomysłu.

Kulinarne show z pieczywem i ziołami zapowiadają Feliksa Gorzkowska (Tymiankowy Smak Fajsławic) oraz Elżbieta Wójcik (Restauracja Koncertowa z Lublina). Obok teorii z komponowania mieszanek ziołowych i ich łączenia z pieczywem będzie też praktyka. Aromatyczne zioła pojawią się w podpłomykach wypiekanych na oczach zwiedzających, jak również w pastach do kanapek, szybkich i efektownych.

Kolorowych, zdrowych, a przede wszystkim wegetariańskich i wegańskich past nie zabraknie podczas pokazów podopiecznych Ochotniczego Hufca Pracy w Rybniku pod kierunkiem wychowacy Katarzyny Piełki i promotora zdrowia Anny Picho z Regionalnego Towarzystwa Oświaty Zdrowotnej. Wśród alternatywnych dodatków do pieczywa pojawią się smalec wegetariański, tatar wegański, pasty: curry, pomidorowa, na bazie słonecznika, pasztet z dyni.

Będą również zdrowe racuchy sodowe! Wśród nowości polecamy wytrawne muffinki w wykonaniu Katarzyny i Michała Wójcików (Katie's Cupcake). Mało że wyglądają wyjątkowo apetycznie, to smakują p r z e p y s z n i e! Małe, lecz równie smakowite i atrakcyjne będą również finger food, które przygotuje na stałe współpracująca z naszą redakcją blogerka Anna Maria z bloga Kucharnia. Uraczy nas ziołowymi scones i wytrawnymi magdalenkami.

Jakby tego było mało! Duża dokładka czekolady

Nie byllibyśmy sobą, gdyby w Strefie zabrakło czekolady. Połączymy ją z ziołami i przyprawami, będziemy chojnie nią częstować, ale też zorganizujemy warsztaty z czekoladą!

Na dobry początek dwie pasjonatki czekolady - Anna Szczepłek oraz Gabriela Wesół, czyli właścicielki kultowej już Sztuki Czekolady - zdradzą tajniki ręcznie formowanych i dekorowanych pralin. Jednak to nie ich wygląd, a wnętrze będzie najważniejszą częścią pokazu -  znajdzie się w nim aromatyczna mięta i orzeźwiająca limonka, które nadadzą czekoladzie smaku Mojito!

Joanna Olszewska z firmy Sempre, pasjonatka czekolady i właścicielka firmy CHOOCOEVENTS, przygotowała aż trzy warsztaty z czekoladą w roli głównej:
Tworzenie czekoladowych form na balonach
jak stworzyć kreacje czekoladowych miseczek w kształcie główki tulipana lub ażurową kulę;
Warsztaty Czekoladowe „Od ziarna do czekolady, temperowanie, praliny, trufle – bez tajemnic” – historia o ziarnie kakao i czekoladzie połączona z pokazem temperowania czekolady, tworzenia pralin, ich różnorodnych form i możliwości dekorowania. Osobnym tematem będą trufle.
Trzy wariacje na temat truskawki:
Truskawki w czekoladzie ze zdobieniami, truskawki „Texudo” Tuskawki  w czekoladzie obtaczane i zdobione”

Szykujcie się na sporą dawkę wiedzy, inspiracji i dobrego smaku w wielu odsłonach!

Termin: 10-13 października 2015 r., w godz. 11.00-18.00
Miejsce: Strefa Mistrza Branży (Manufaktura Smaku i Chleba), BAKEPOL, Lublin

WKRÓTCE PROGRAM STREFY MISTRZA BRANŻY

Dla wszystkich pań uczestniczących w targach, które nadal będą głodne wiedzy, przygotowaliśmy specjalną niespodziankę! 11 października odbędzie się Spotkanie dla Kobiet Branży pt. „Zwyczajne bohaterki, czyli fakty i mity o roli kobiety w życiu i biznesie”. Będzie to pierwsze takie przedsięwzięcie organizowane w branży piekarsko-cukierniczej, które skoncentruje się na problematyce właścicielek i menadżerek mikro- i małych piekarni, cukierni oraz lodziarni. Zachęcamy do udziału i rejestracji na wydarzenie już teraz! Więcej informacji KLIK

Redakcja "Mistrza Branży"

 

Zobacz program w formie pliku pdf lub poniższą wersję na platformie ISSUU

 

 


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji