10-13 października br. Strefa Mistrza Branży zamieni się w Manufakturę Smaku i Chleba. Przyciągać będzie nie tylko ciekawymi tematami, znanymi nazwiskami, ale też aromatem świeżych i suszonych ziół w chlebie, wypiekach na słodko i rewelacyjnych przekąskach. Sprawdźcie, co w tym roku przygotowaliśmy specjalnie dla Was.
Podobne artykuły
Program Strefy Mistrza Branży na BAKEPOL 2015Lody w wersji fit - pokaz Roberto BotturiKobiety branży – nie takie zwyczajne bohaterkiPrzede wszystkim pokażemy bogactwo pieczywa, różnorodność jego form i smaków. Zaczniemy od tradycyjnego polskiego wypieku, skosztujemy inspiracji z zagranicy i oczywiście sprawdzimy nowoczesne smaczne wariacje, nie tylko w formie przekąsek. Nasi Goście podzielą się wiedzą o ziołach, o ich komponowaniu i łączeniu z ciastem chlebowym. Podpowiedzą, co do takiego chleba podawać, jak serwować i artystycznie dekorować. Będzie też coś na przekąskę i na deser... oczywiście z ziołami :)
Dobre pieczywo to podstawa
Dobre pieczywo w kuchni (i gastronomii) to podstawa, a przygotowanie smacznego pieczywa graham w dzisiejszych czasach to sztuka. Jak osiągnąć tę sztukę, nauczy nas pasjonat zdrowej kuchni i prawdziwie tradycyjnego chleba dr Józef Sadkiewicz z Instytutu Sadkiewicza. Jego ciekawa lekcja o mące Grahama (obowiązkowo z degustacją dobrego grahama) przekona o tym, że w wypiekaniu chleba liczy się każdy szczegół już na początku procesu produkcji. Równie ważny jest finał tego procesu, o czym z kolei opowie szef kuchni Affogato Maciej Rosiński, prezentując, jak w elegancki i nowoczesny sposób podawać pieczywo w restauracji. Za sprawą Diany Volokhovej (finalistki II edycji programu Master Chef) poznamy egzotyczny smak pieczywa Kaukazu – zwiedzający będą mogli spróbować gruzińskiego chleba z serem – megrelskie chaczapuri i ormiańskiego chleba z ziołami – żangiałow hac. Wśród naszych Gości nie zabraknie też lubelskiego wirtuoza dekoracji chlebowych – mistrza piekarstwa Wiesława Kuci, który zapewni nam artystyczne wrażenia, wyczarowując kwiaty i inne elementy dekoracyjne z ciasta martwego. Z kolei o dekorowaniu słodkich wypieków ziołami opowie Dorota Zieleńska, właścicielka Cukierni Ambasada. Jeśli mowa o słodkościach, nie może też zabraknąć francuskiego szyku – cukiernik i szef kuchni Thierry Ayel zdradzi sekret modnych makaroników, które wypełni ziołowymi słodkimi kremami.
Zioła, kanapki i inne przekąski
W podróż do przeszłości zabierze nas Ania Daniluk – dziennikarka, blogerka i pasjonatka tradycyjnego jedzenia, która przybliży historię św. Hildegardy z Bingen i jej chleba orkiszowego. Będzie okazja przekonać się, że chleb ten z dodatkiem kozieradki, nie tylko smakuje, ale też leczy ciało i umysł. O wypieku chleba tradycyjnymi metodami, sięgającymi XIX w., bardzo dużo wie mistrzyni piekarstwa Anna Surmacz-Kałamarz z Piekarni Drzewnej. Pani Anna zaprezentuje autorską mieszankę ziół, która rewelacyjnie komponuje się ze smakiem prawdziwie tradycyjnego chleba. Wspólnie z mężem Bogumiłem przedstawi również fenomenalną szynkę zapiekaną w cieście chlebowym, według własnego pomysłu.
Kulinarne show z pieczywem i ziołami zapowiadają Feliksa Gorzkowska (Tymiankowy Smak Fajsławic) oraz Elżbieta Wójcik (Restauracja Koncertowa z Lublina). Obok teorii z komponowania mieszanek ziołowych i ich łączenia z pieczywem będzie też praktyka. Aromatyczne zioła pojawią się w podpłomykach wypiekanych na oczach zwiedzających, jak również w pastach do kanapek, szybkich i efektownych.
Kolorowych, zdrowych, a przede wszystkim wegetariańskich i wegańskich past nie zabraknie podczas pokazów podopiecznych Ochotniczego Hufca Pracy w Rybniku pod kierunkiem wychowacy Katarzyny Piełki i promotora zdrowia Anny Picho z Regionalnego Towarzystwa Oświaty Zdrowotnej. Wśród alternatywnych dodatków do pieczywa pojawią się smalec wegetariański, tatar wegański, pasty: curry, pomidorowa, na bazie słonecznika, pasztet z dyni.
Będą również zdrowe racuchy sodowe! Wśród nowości polecamy wytrawne muffinki w wykonaniu Katarzyny i Michała Wójcików (Katie's Cupcake). Mało że wyglądają wyjątkowo apetycznie, to smakują p r z e p y s z n i e! Małe, lecz równie smakowite i atrakcyjne będą również finger food, które przygotuje na stałe współpracująca z naszą redakcją blogerka Anna Maria z bloga Kucharnia. Uraczy nas ziołowymi scones i wytrawnymi magdalenkami.
Jakby tego było mało! Duża dokładka czekolady
Nie byllibyśmy sobą, gdyby w Strefie zabrakło czekolady. Połączymy ją z ziołami i przyprawami, będziemy chojnie nią częstować, ale też zorganizujemy warsztaty z czekoladą!
Na dobry początek dwie pasjonatki czekolady - Anna Szczepłek oraz Gabriela Wesół, czyli właścicielki kultowej już Sztuki Czekolady - zdradzą tajniki ręcznie formowanych i dekorowanych pralin. Jednak to nie ich wygląd, a wnętrze będzie najważniejszą częścią pokazu - znajdzie się w nim aromatyczna mięta i orzeźwiająca limonka, które nadadzą czekoladzie smaku Mojito!
Joanna Olszewska z firmy Sempre, pasjonatka czekolady i właścicielka firmy CHOOCOEVENTS, przygotowała aż trzy warsztaty z czekoladą w roli głównej:
– Tworzenie czekoladowych form na balonach – jak stworzyć kreacje czekoladowych miseczek w kształcie główki tulipana lub ażurową kulę;
– Warsztaty Czekoladowe „Od ziarna do czekolady, temperowanie, praliny, trufle – bez tajemnic” – historia o ziarnie kakao i czekoladzie połączona z pokazem temperowania czekolady, tworzenia pralin, ich różnorodnych form i możliwości dekorowania. Osobnym tematem będą trufle.
– Trzy wariacje na temat truskawki: Truskawki w czekoladzie ze zdobieniami, truskawki „Texudo” Tuskawki w czekoladzie obtaczane i zdobione”
Szykujcie się na sporą dawkę wiedzy, inspiracji i dobrego smaku w wielu odsłonach!
Termin: 10-13 października 2015 r., w godz. 11.00-18.00
Miejsce: Strefa Mistrza Branży (Manufaktura Smaku i Chleba), BAKEPOL, Lublin
WKRÓTCE PROGRAM STREFY MISTRZA BRANŻY
Dla wszystkich pań uczestniczących w targach, które nadal będą głodne wiedzy, przygotowaliśmy specjalną niespodziankę! 11 października odbędzie się Spotkanie dla Kobiet Branży pt. „Zwyczajne bohaterki, czyli fakty i mity o roli kobiety w życiu i biznesie”. Będzie to pierwsze takie przedsięwzięcie organizowane w branży piekarsko-cukierniczej, które skoncentruje się na problematyce właścicielek i menadżerek mikro- i małych piekarni, cukierni oraz lodziarni. Zachęcamy do udziału i rejestracji na wydarzenie już teraz! Więcej informacji KLIK
Redakcja "Mistrza Branży"
Zobacz program w formie pliku pdf lub poniższą wersję na platformie ISSUU