...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Styl angielski jego rozwój, odmiany oraz wybitni przedstawiciele

Jak pokazać ewolucję i różnorodność stylu angielskiego? Kto dzisiaj inspiruje adeptów sztuki dekoracji cukierniczej? – brzmiały pytania będące zaproszeniem do napisania artykułu. Takie zaproszenie to jak wyzwanie. Choć temat jest szalenie interesujący, pomyślałam, „czy można ująć bezmiar oceanu?”.

Ocena i wybór najwybitniejszego sugarcraftera to sprawy niełatwe i często niepozbawione subiektywizmu. Znakomitych dekoratorów cukierniczych jest tak wielu, że właściwie każdy rejon świata ma swoich najlepszych.  Na dodatek z pomocą nie przychodzą wyniki międzynarodowych mistrzostw w dekoracjach cukierniczych, bo nikt ich nie organizuje (nie licząc konkursów, które nie wyłaniają mistrzów, tylko zwycięzców).

Styl angielski w dekoracji cukierniczej wyraźnie ewoluuje. Kiedyś pojmowany był jako sztuka wykorzystująca głównie lukier plastyczny i marcepan, bogaty w różnej maści falbanki, kokardki, kwiatki i ptaszki. Dziś miejsca pracy dekoratorów cukierniczych to duże pracownie artystyczne, gdzie powstają ciasta spektakularne, często gigantyczne, złożone w formie i skomplikowane kolorystycznie.

 

 
Wróćmy do początków
Wszystko zaczęło się w Anglii, za rządów Henryka VIII i panowania dynastii Tudorów (XV w.). Tworzenie słodkich dekoracji i wyszukanych ciast stało się wówczas powszechnym hołdem dla arystokratycznych gospodarzy, organizatorów  wspaniałych bankietów oraz balów, na których nie mogło zabraknąć wykwintnych ciast. W tamtym czasie wyłoniła się grupa nadwornych cukierników, którzy stworzyli pewną elitę, tzw.  sugarcrafterów.  Zachwycano się nową sztuką dekorowania wyrobów cukierniczych i uprawiano ją z wprawą, aż wytworzył się charakterystyczny styl, dziś nazywany angielskim. Wtedy powstały pierwsze stowarzyszenia grupujące specjalistów dekoracji cukierniczej.

W innych zakątkach świata też próbowano tworzyć dekoracyjne wyroby cukiernicze. XVI-wieczna dokumentacja zebrana przez kolonistów hiszpańskich mówi, że ludność Ameryki Łacińskiej tworzyła słodkie rzeźby i płaskorzeźby z ciasta z wizerunkami bóstw – tu pieczenie i formowanie ciast miało wymiar religijny. Jak mówią zapiski, „zjedzenie kawałka boskiego wizerunku miało zapewnić wiele łask od bogów…”. Po drugiej stronie globu, w Japonii, sztuka słodkiego rękodzieła liczy 500 lat. Japończycy tworzyli tzw. „wagashi” – jest to unikalna forma dekoracji wyrażająca kolor i zapach danego sezonu, pory roku. Mieszkańcy Azji bardzo chętnie w sztuce dekoracji cukierniczej wykorzystują różnego rodzaju galaretki, najchętniej tworzą je, wykorzystując  formy owoców, drzew, kwiatów i innych roślin. Zaskakują nietypowymi kolorami i odświeżającą letnią nutą zapachową.

Jak widać, ludzkość zawsze próbowała włożyć odrobinę sztuki i duchowości w to, co spożywała, podkreślając wyjątkowość deserów, które są zwieńczeniem posiłku i często pojawiają się na stołach jako tzw. „wow factor”.


 

Moda na styl, moda na sugarcrafting
Obecnie dekoracja cukiernicza ma jeszcze większą szansę na rozwój niż kiedykolwiek wcześniej. Zmieniające się techniki i technologie pozwalają współczesnym sugarcrafterom zaskakiwać odbiorców i coraz mocniej wyrażać swoją osobowość w pracach. Odnotowuje się też znaczący wzrost popularności tortów nietypowych, ciast o zindywidualizowanych cechach.

Choć cukier traci na znaczeniu, mistyka udekorowanych łakoci zwycięża, a nawet przeżywa swój rozkwit. Interesujące w pracy dekoratorów cukierniczych jest to, że muszą oni pracować twórczo i… bardzo szybko oraz precyzyjnie. Te ostatnie czynniki wywołane są przecież nietrwałością słodkiej rzeźby i delikatnością jej struktury. Satysfakcja z wykonanej pracy jest możliwa również tylko wtedy, gdy rzemieślnik (lub artysta, jak kto woli) potrafi uchwycić odpowiednią kombinację kolorów, tekstur i smaków, korespondującą z charakterem uroczystości, dla potrzeb której została stworzona.

7 wspaniałych i ich styl
Kto wyróżnia się we współczesnym świecie sugarcraftingu? Kogo można nazwać mentorem dla młodszych pokoleń dekoratorów cukierniczych? Kto zna programy telewizyjne, jak: „Słodki biznes” (TLC), „Szaleństwo weselnych tortów” (Kuchnia +) czy „Słodki pojedynek” (TLC), jednym tchem wymieni nazwiska: Buddy Valastro, Duff Goldman czy Molly Coppini (Rai Uno).
 
Amerykanin włoskiego pochodzenia Buddy Valastro to odważny twórca spektakularnych tortów. Jego styl jest … maksymalny! Z wianuszkiem pomocników może budować swoje monstrualne, złożone konstrukcyjnie torty. Buddy wywodzi się z rodziny cukierników i właściwie od dziecka praktykował w cukierni ojca. Jego torty weselne charakteryzuje bogaty styl klasyczny, typowo włoski.

Oto monumentalny styl Buddiego Valastro

fot. www.sulekha.com

 

Są one często zdobione kremem maślanym, różami z kremu – widać, że Valastro lubi korzystać z tylek cukierniczych o różnych zakończeniach. Na słodkich dziełach pojawiają się skomplikowane ornamenty, girlandy, marszczenia (kojarzące masę cukrową z tkaninami), sznury, frędzle, diamenty, złote guziki, wstążki, kokardy. Są to najczęściej jedno- lub dwukolorowe projekty – białe, kremowe, złote lub srebrne. Taki styl zapewne bierze się stąd, że klientami Valastro są najczęściej Włosi kochający ten rodzaj dekoracji.


Duff Goldman, Amerykanin żydowskiego pochodzenia, daleki jest od klasycznych dekoracji. Nie urodził się w rodzinie cukierników, więc nie ograniczają go tradycje. Studiowanie sztuki (rzeźba w metalu) łączył ze sztuką kulinarną. Założył biznes cukierniczy, w który zaangażował ludzi bez doświadczenia cukierniczego, ale którzy wsparli go wiedzą z zakresu malarstwa, architektury i rzeźby. W jego sklepie z akcesoriami można kupić szlifierki i wiertarki, pomocne przy tworzeniu ogromnych cukierniczych form.

Sugercrafting eksperymentalny Dunna Goldmana

fot. TRUE Public Relations

 

Duff zachęca do eksperymentowania z kolorem, uczy sztuki tworzenia graffiti na tortach – jego Charm City Cakes są naprawdę unikatowe. Mając „dziwaczny” personel, tworzy ciasta jedyne w swoim rodzaju, oddające ducha Ameryki. Wśród nich są: replika Stanley Cup, naturalnych rozmiarów motor, maszyna do gry w Pinball, helikopter Blackhawk, Chevrolet z 1957 r. Dla wytwórni filmowych powstały torty w kształcie postaci i pojazdów z filmu „Star Wars”, zamku Hogwarta na premierę „Harry’ego Pottera”, popiersia Marii Antoniny oraz figury Kung Fu Pandy.


W formach zdecydowanie filigranowych gustuje za to Molly (Eleanora) Coppini, która tworzy je z siostrą bliźniaczką Emanuelą. U niej dekoracje inspirowane mangą (rysunek, rzeźba w stylu japońskich kreskówek) zdają się mówić „piękno tkwi w drobiazgach”. To właśnie z miłości do japońskiej sztuki rysowania Włoszka, uznana artystka grafik, stała się dekoratorką cukierniczą, a jej specjalnością jest projektowanie i tworzenie figurek z masy cukrowej.

Sztuka mangi w masie cukrowej to leitmotiv Molly Coppini

www.ipasticcidimolly.it

 

Molly Coppini jest pełna charyzmy, którą umie się dzielić z innymi pasjonatami sugarcraftingu. Jej telewizyjne shows zawsze mają charakter edukacyjny, chętnie tworzy tutoriale, czyli lekcje on-line dla łaknących wiedzy. Można też szkolić się pod okiem Molly w jej pracowni lub w różnych miejscach świata, gdzie jest zapraszana. Torty Molly są raczej małych rozmiarów, dedykowane dzieciom i młodzieży. Są wesołe, bajkowe, czasem cukierkowe, ale zawsze delikatne. To prawdziwa mistrzyni fantazji. Tworzenie tortów jest dla niej „doświadczeniem angażującym wszystkie zmysły”.


W sztuce tworzenia kwiatów z masy cukrowej Alan Dunn nie ma równych. Brytyjczyk jest trochę cukiernikiem, trochę botanikiem, a nawet entomologiem, używając skojarzeń  – kwiaty i motyle wychodzące spod jego palców są delikatne, ażurowe, detalicznie wykończone. 

fot. www.alandunnsugarcraft.com

 

Jego orchidee, lilie, kwiaty passiflory i clematis, maki i chabry do złudzenia przypominają prawdziwe. Jako demonstrator akredytowany przez British Sugarcraft Guild* (BSG) jest zapraszany na największe wystawy światowego sugarcraftingu – jego prace są przykładami sztuki dekoracji cukierniczej, które pojawiają się podczas pokazów na tzw. Stole Uhonorowanych.


Jako znakomitą dekoratorkę,  autorkę książek i materiałów poświęconych zdobieniu ciast i tortów,  wyróżnia się Debbie Brown. Angielska nauczycielka sugarcraftingu podróżuje po świecie, gdzie sędziuje na wystawach dekoracji cukierniczej. Podobnie jak Alan Dunn, jest akredytowanym członkiem BSG.

Bajkowy styl Debbie Brown

fot. www.kiwicakes.co.nz

 

Debbie ma duże poczucie humoru, co przejawia się w jej pracach (np. w książce „Naughty Cakes”).


Niemcy również mają swojego guru dekoracji cukierniczej. Jest nim Jens Oprzondek, wspaniały cukiernik i świetny dekorator. Prekursor stylu angielskiego w tej części Europy, nauczyciel z pasją udzielający lekcji dotyczących sugarcraftingu w starym stylu i nowej odsłonie.

 

Warto dodać, że Jens współpracuje z kolejnym gigantem w świecie dekoracji, Davidem MacCarfraem.

 

Brytyjczyk, znany jako David Cakes, od ponad 30 lat jest mistrzem w pipingu, czyli w malowaniu lukrem na tortach artystycznych.

fot. Archiwum David Cakes

 

Jego słynne dwa torty wykonane dla Buckingham Palace wciąż zaskakują barokowym przepychem, w którym czuć artystyczną lekkość i polot.



Lista znakomitych, wyróżniających się nauczycieli słodkiego rękodzieła mogłaby być znacznie dłuższa. Każdemu z nich warto poświęcić więcej uwagi, pokazać dzieła, dzięki którym zaistnieli w światowym sugarcraftingu. Niewykluczone, że do tematu jeszcze wrócę, tym bardziej że i w Polsce wiele się dzieje. Na koniec pozostaje mi życzyć  sobie, jak i polskim cukiernikom oraz konsumentom tak wspaniałych, zdolnych artystów o polskim rodowodzie. Być może są wśród Was.  

 Ewa Raczek, założycielka Szkoły Staedtera, dyplomowana dekoratorka cukiernicza

fot. Tomasz Raczek

 

Polub nas na

 

Bieżące wydanie czasopisma

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji