autorka: Kinga Paruzel
RECEPTURA
inspiracja drylowanych jabłek: Jean-Christophe Novelli, przepis masy sufletowej: Kinga Paruzel
Składniki:
5 dużych jabłek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczki cream of tartar (można zamienić: taką samą ilością octu winnego lub soku z cytryny, lub pominąć)
1 łyżka masła
2 białka
6 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania
Obrać jedno jabłko i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić 1 łyżką soku z cytryny. Mus jabłkowy podgrzać w rondlu wraz z cynamonem i 2 łyżkami cukru pudru. Kiedy jabłka zmiękną, dodać do nich rozpuszczoną w pozostałym soku cytryny i wodzie skrobie kukurydzianą. Gotować całość na małym ogniu ok. 2 min. Odstawić i wystudzić.
Pozostałe jabłka umyć i wydrążyć środki. Wnętrze jabłek wysmarować masłem i oprószyć cukrem pudrem.
Białka ubić z creame of tartar przez 1 min na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć na średnie i ciągle ubijać. Po minucie dodawać po łyżce pozostałego cukru na minutę. Piana ma być sztywna i błyszcząca.
Ubite białka delikatnie wymieszać z wystudzoną bazą jabłkową. Masą wypełniać wydrylowane jabłka. Formować kształt sufletu 1-3 cm ponad jabłka. Przygotowane suflety umieścić w zamrażalce na 20 min.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Suflety piec 10-12 min, aż góra nabierze złotego koloru. Podawać od razu posypane cukrem pudrem.
Kinga Paruzel, finalistka I polskiej edycji kulinarnego show MasterChef, autorka popularnego bloga kulinarnego www.kingaparuzel.pl (Ale Babka i robi to, co lubi). Pasjonatka fotografii kulinarnej, twórczyni cieszących się ogromnym sukcesem e-booków. Ceniona przez zawodowców i tych, którzy na co dzień korzystają z jej przepisów. Ukończyła studia w Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi na kierunku: Food Design (projektowanie kulinariów). Kinga prowadzi swój program w stacji Kuchnia+ Z.U.P.A., który już teraz doczekał się 2 serii i plasuje się w czołówce programów ww. stacji. We wrześniu ukaże się jej pierwsza książka kulinarna „Nie...zwykła kuchnia bo każdy jest inny".