...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Suflety jabłkowe

autorka: Kinga Paruzel

RECEPTURA
inspiracja drylowanych jabłek: Jean-Christophe Novelli, przepis masy sufletowej: Kinga Paruzel

Składniki:
5 dużych jabłek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczki cream of tartar (można zamienić: taką samą ilością octu winnego lub soku z cytryny, lub pominąć)
1 łyżka masła
2 białka
6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania
Obrać jedno jabłko i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić 1 łyżką soku z cytryny. Mus jabłkowy podgrzać w ron­dlu wraz z cynamonem i 2 łyżkami cukru pudru. Kiedy jabłka zmiękną, dodać do nich rozpuszczoną w pozostałym soku cytryny i wodzie skrobie kukurydzianą. Gotować całość na małym ogniu ok. 2 min. Odstawić i wystudzić.

FOT. ARCHIWUM KINGI PARUZEL

 

Pozostałe jabłka umyć i wydrążyć środ­ki. Wnętrze jabłek wysmarować masłem i oprószyć cukrem pudrem.
Białka ubić z creame of tartar przez 1 min na najwyższych obrotach, następ­nie zmniejszyć na średnie i ciągle ubijać. Po minucie dodawać po łyżce pozostałe­go cukru na minutę. Piana ma być sztywna i błyszcząca.
Ubite białka delikatnie wymieszać z wystu­dzoną bazą jabłkową. Masą wypełniać wy­drylowane jabłka. Formować kształt sufletu 1-3 cm ponad jabłka. Przygotowane suflety umieścić w zamrażalce na 20 min.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Suflety piec 10-12 min, aż góra nabierze złotego koloru. Podawać od razu posypane cukrem pudrem.

 

Kinga Paruzel, finalistka I polskiej edycji kulinarnego show MasterChef, autorka popularnego bloga kulinarnego www.kingaparuzel.pl (Ale Babka i robi to, co lubi). Pasjonatka fotografii kulinarnej, twórczyni cieszących się ogromnym sukcesem e-booków. Ceniona przez zawodowców i tych, którzy na co dzień korzystają z jej prze­pisów. Ukończyła studia w Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi na kierunku: Food Design (projektowanie kulina­riów). Kinga prowadzi swój program w stacji Kuchnia+ Z.U.P.A., który już teraz doczekał się 2 serii i plasuje się w czołówce programów ww. stacji. We wrześniu ukaże się jej pierwsza książka kulinarna „Nie...zwykła kuchnia bo każdy jest inny".

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji