czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Suflety jabłkowe 0

dodano ,Redakcja PS

autorka: Kinga Paruzel

RECEPTURA
inspiracja drylowanych jabłek: Jean-Christophe Novelli, przepis masy sufletowej: Kinga Paruzel

Składniki:
5 dużych jabłek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczki cream of tartar (można zamienić: taką samą ilością octu winnego lub soku z cytryny, lub pominąć)
1 łyżka masła
2 białka
6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania
Obrać jedno jabłko i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić 1 łyżką soku z cytryny. Mus jabłkowy podgrzać w ron­dlu wraz z cynamonem i 2 łyżkami cukru pudru. Kiedy jabłka zmiękną, dodać do nich rozpuszczoną w pozostałym soku cytryny i wodzie skrobie kukurydzianą. Gotować całość na małym ogniu ok. 2 min. Odstawić i wystudzić.

FOT. ARCHIWUM KINGI PARUZEL

 

Pozostałe jabłka umyć i wydrążyć środ­ki. Wnętrze jabłek wysmarować masłem i oprószyć cukrem pudrem.
Białka ubić z creame of tartar przez 1 min na najwyższych obrotach, następ­nie zmniejszyć na średnie i ciągle ubijać. Po minucie dodawać po łyżce pozostałe­go cukru na minutę. Piana ma być sztywna i błyszcząca.
Ubite białka delikatnie wymieszać z wystu­dzoną bazą jabłkową. Masą wypełniać wy­drylowane jabłka. Formować kształt sufletu 1-3 cm ponad jabłka. Przygotowane suflety umieścić w zamrażalce na 20 min.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Suflety piec 10-12 min, aż góra nabierze złotego koloru. Podawać od razu posypane cukrem pudrem.

 

Kinga Paruzel, finalistka I polskiej edycji kulinarnego show MasterChef, autorka popularnego bloga kulinarnego www.kingaparuzel.pl (Ale Babka i robi to, co lubi). Pasjonatka fotografii kulinarnej, twórczyni cieszących się ogromnym sukcesem e-booków. Ceniona przez zawodowców i tych, którzy na co dzień korzystają z jej prze­pisów. Ukończyła studia w Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi na kierunku: Food Design (projektowanie kulina­riów). Kinga prowadzi swój program w stacji Kuchnia+ Z.U.P.A., który już teraz doczekał się 2 serii i plasuje się w czołówce programów ww. stacji. We wrześniu ukaże się jej pierwsza książka kulinarna „Nie...zwykła kuchnia bo każdy jest inny".

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe