...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Sugarcrafting z Angeliką Chwyć: Szalik króliczka

Angelika Chwyć, artystka, dekoratorka, właścicielka SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze, dzieli się z wami warsztatem tworzenia cukrowo-czekoladowych dekoracji.

 

1. Przygotuj masy w kolorach zbliżonych do tych na zdjęciu.

2. Zrób z nich równej długości wałki, lekko je przygnieć i wałkuj. Zostaw na później 1/3 najjaśniejszej żółtej masy, a także całą czarną i brązową.



3 i 4. Przewałkuj 2-3 razy, a następnie złóż materiał na pół, robiąc małą zakładkę, tak aby po chwili wałkowania kolory zaczęły się przenikać.



5-7. Kolejny etap to zmiana kierunku przejścia kolorów. Ściskaj masę i zrób z niej wałek tak, żeby w przekroju widoczne było wspomniane przejście pomiędzy odcieniami.



8 i 9. Połóż element na podstawie ciemniejszym kolorem do dołu, a następnie przygnieć krawędzie, aby uzyskać kształt widoczny na zdjęciu 9.



10 i 11. Następnie przygnieć krawędzie wałkiem, a potem przygnieć od góry jeszcze w trzech miejscach (użyj mniejszego wałka, aby powstało 5 wgłębień i 4 wypustki).



12. Owe wypustki możesz jeszcze nieco wyciągnąć, zrób to ruchem przypominającym szczypanie.



13. Pod delikatnym kątem poprzecinaj cały element w czterech miejscach, zaczynając od najwyższych punktów.



14. Przygotuj rozwałkowaną na płasko żółtą masę, potnij ją w prostokąty.



15. Następnie umieść te prostokąty pomiędzy rozcięciami – nadmiar masy odetnij.



16. Powtórz czynność jak na zdjęciu 12, żeby jeszcze bardziej wyciągnąć najwyższe punkty cukrowego elementu.



17. Następnie rozwałkuj czarną masę na płasko, zrób z niej materiał i pokryj nim element od góry.



18 i 19. Wykonaj pięć wałków z brązowej masy i umieść je w zagłębieniach. Na środku nałóż największy, po bokach nieco mniejsze i jeszcze mniejsze na krawędziach. Cały element możesz nieco wydłużyć/rozciągnąć, tak aby później przeciąć go w połowie.



20. Jedną połowę połóż na rozwałkowanej żółtej masie, żeby wykonać płaski element dzielący odbicie lustrzane twojego wzoru.



21. Złóż oba elementy ze sobą i sklej odrobiną wody.



22. Weź wzorek w palce dłoni i powolutku dociskaj dookoła wzorek do wewnątrz. Za pomocą tego ruchu zacznie się on nieco wydłużać.



23. Po chwili, gdy zwiększy swoją długość o 3-4 razy, zostanie już mocno złączony i będzie można go rozwałkować na podstawie. Zroluj wałek na 2-3 różne grubości.



24. Następnie przetnij i zobacz, jak w przekroju wygląda fantazyjny liść ostrokrzewu.



25. Przed kolejnym etapem należy zabezpieczyć wzorek folią i włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy będzie schłodzony, z łatwością go pokroisz, nie tracąc ostrości obrazka.



26. Każdy z pociętych plasterków zgnieć po jednej stronie, aby bardziej przypominały liście.



27. Następnie rozwałkuj nieco brązowej masy i przyklej na wierzchu różne wielkości symetrycznych liści. Gdy zapełnisz pożądaną wielkość materiału, rozwałkuj lekko plastry, aby wyrównały się z masą, na którą je przyklejasz. UWAGA! Nie wałkuj zbyt mocno, aby nie rozciągnąć wzorów za bardzo.

28. Później możesz dowolnie docinać i układać materiał na figurkach.



Tak prezentuje się szalik, który wykonałam dla królika.
Bawcie się dobrze podczas modelowania!

 

Angelika Chwyć,
ambasadorka marki Saracino, 
SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze 
https://www.facebook.com/angelika.chwyc 

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji