Za nami 6. edycja Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGi. Rekordowa była nie tylko liczba wystawców (ponad stu), którzy mieli do dyspozycji aż dwie hale (łącznie ponad 5 tys. m2 powierzchni!), ale także odwiedzających.
Podobne artykuły
Efektowny powrót Sweettargów w Katowicach - oczami wystawcyOdliczamy już dni do najlepszej imprezy branżowej na ŚląskuZ OSTATNIEJ CHWILI: marcowe Sweettargi 2020 przesunięte. Czekamy na nowy terminPrócz ciekawej oferty rodzimych i zagranicznych firm, podczas trzech dni trwania targów odbywały się pokazy mistrzów oraz konkursy cukiernicze. Dzięki temu centrum śląska odwiedziły branżowe sławy, jak np. Janusz Profus, Bożena Sikoń, Michał Doroszkiewicz oraz Thierry Ayel.
Wśród szerokiej oferty, zwłaszcza lodów pojawiły się te zgodne z obecnymi trendami, żywienia naturalnego oraz służącego również zdrowiu: suszona borówka SunBerry lub niepasteryzowane pulpy owocowe Fruteiro do Brasil. Podążając za obecnymi wymaganiami klienta, firmy EcoTrade lub Ako S.A. zaprezentowały też chleb z obniżoną zawartością glutenu lub bez jego udziału Wiele było inspiracji wielkanocnych, które pokazał, min. DekorPol lub Sweet Decor. Nie zabrakło też czekolady i to najwyższej jakości - niezwykle atrakcyjne stanowisko Valhrony, głównego sponsora konkursu cukierniczego Sweet Targów, przyciągało wszystkich odwiedzających.
Na Strefie Mistrza Branży odwiedzający mogli podziwiać i degustować dzieła kuchni molekularnej, funkcjonalnych deserów oraz podpatrzyć techniki słodkiej dekoracji. Dzięki swojemu zaangażowaniu nasza redakcja odebrała podczas uroczystej gali specjalną nagrodę za tworzenie pozytywnego wizerunku targów oraz wieloletnią współpracę.
Podczas targów odbyły się konkursy:
I. I Mistrzostwa Śląska w serwowaniu deseru na talerzu
I miejsce Adam Jop i Maciej Kuper
II miejsce Marek Moskwa i Paweł Górny
III miejsce Wioletta Chrapek i Mariola Kamieniorz
II. Mistrzostwa Polski BARISTA 2015
Zwyciężyła: Agnieszka Rojewska
III. V Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników - konkurs na najładniejszy i najsmaczniejszy mazurek wielkanocny
Miejsce I - zespół w składzie: Julita Juszczyk, Karolina Zaczek reprezentujące 12-20 Hufiec Pracy w Rybniku
Miejsce II - zespół w składzie: Natalia Borowicz, Patrycja Szewczykowska reprezentujące firmę AKO oraz Akademię Szkolnictwa "AS" z Inowrocławia
Miejsce III - zespół w składzie: Daria Zapadka,Magdalena Skaba reprezentujące firmę piekarnia - cukiernia Tonik z Rybnika
Dziękujemy naszym partnerom za wkład merytoryczny oraz za profesjonalne wyposażenie Strefy Mistrza Branży. Dziękujemy przede wszystkim za kolejny udany projekt!