autor: Edyta Śliżewska kl. 2g1 z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 2 im. prof. Stanisława Bergera w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Ciasto francuskie
Składniki:
200g masła
300g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżki octu
ok.100ml letniej wody
1. Przygotowanie tłuszczu: 200 g masła i 100 g mąki zagnieść na jednolitą gładką masę. Położyć na folię spożywczą, lekko przygnieść delikatnie rozwałkowując ją wałkiem. Tak przygotowaną masę
schować do lodówki.
2. Przygotowanie ciasta podstawowego (gruntu): 200 g mąki, jajko, ocet, woda – zagnieść ciasto tak aby konsystencja ciasta przypominała ciasto na pierogi, schłodzić w lodówce ok. 30 min.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy przesypaną mąką, nałożyć na nie tłuszcz, złożyć na kształt koperty, odwrócić i rozwałkować nadając kształt prostokąta o grubości 1 cm. Schłodzić ok. 30 min.
4. Ponownie rozwałkować, złożyć na 3 części, zawinąć w folię, schłodzić. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
5. Gotowe ciasto przeciąć na dwie połowy i jedną z nich zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Pozostawiony kawałek przesypać mąką i rozwałkować. Ciasto pokroić w małe kwadraty.
6. Na kwadraty nałożyć przygotowane nadzienie, złożyć na pół. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzić do rozgrzanego piekarnika do 200°C, piec ok. 15 min. do złocistego koloru (pod koniec pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem).
7. Po wyjęciu z piekarnika ciastka polać lukrem.
Nadzienie
Składniki:
3 duże jabłka
ok. 3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
1/3 szklanki rumu
cynamon do smaku
Przygotowanie nadzienia:
1. Ładne jędrne jabłka umyć i obrać, pokroi
w kostkę o boku 1 cm.
2. Na patelni skarmelizować cukier, następnie dorzucić do niego pokrojone jabłka. Gdy jabłka zaczną być miękkie dodajemy miód, rum i cynamon. Całość mieszamy aż do uzyskania konsystencji miodu.
Lukier do polania ciastek
Składniki:
1/2 szklanki cukru kryształu
30 ml wody
1.Zagotować wodę z cukrem aż masa stanie się klarowna i gęsta.