autor: Teresa Klukowska – właścicielka Pracowni Pieczywa Santa Teresa w Warszawie
RECEPTURA
Ciasto
4 jaja
4 łyżki cukru (lub więcej)
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
25 g świeżych drożdży
500 g mąki typu 500
garść suszonej żurawiny
Kruszonka
30 g brązowego cukru
30 g mąki
30 g masła
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Płatki migdałowe i cukier puder do posypania ciasta
Żurawinę zalać wrzątkiem. W małej misce połączyć składniki kruszonki, przykryć i wstawić do lodówki. Lekko podgrzać mleko – powinno być letnie, wkruszyć drożdże i wsypać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić, aż zaczyn się uaktywni i zacznie pracować.
Do misy miksera wsypać 3/4 mąki, dodać zaczyn drożdżowy, żółtka, rozpuszczone masło, sól i wyrabiać na wolnych obrotach przez ok. 10 minut. W tym czasie na sicie odsączyć żurawinę. Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wyrabiać na wolnych obrotach, aż piana połączy się z resztą ciasta. Jeżeli okaże się, ze ciasto jest rzadkie, dosypać resztę mąki. Na koniec dodać żurawinę i wyrobić ręcznie razem z ciastem. Zostawić w misce na 30 minut.
Następnie przełożyć je do wysmarowanych foremek, do 3 ich wysokości. Odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Posypać kruszonką i płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez 30-40 minut. Wyjąć ciasto z foremek i ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.
Teresa Klukowska – właścicielka Pracowni Pieczywa Santa Teresa w Warszawie. Z pasją piecze chleby na kwasie, bagietki, bułki i słodkie wypieki. Stawia na tradycję i jakość. Jej chleby to godziny wyrastania, dobra energia i rzemieślniczy produkt, który trafia do klienta świadomie poszukującego dobrego jedzenia. Lubi eksperymentować i wymyślać nowe receptury, ale z poszanowaniem tradycji. Jej kameralna piekarenka jest miejscem, gdzie się spełnia.