...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Świąteczne ciasto drożdżowe Santa Teresa

autor: Teresa Klukowska – właścicielka Pracowni Pieczywa Santa Teresa w Warszawie

RECEPTURA

Ciasto
4 jaja
4 łyżki cukru (lub więcej)
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
25 g świeżych drożdży
500 g mąki typu 500
garść suszonej żurawiny

Kruszonka
30 g brązowego cukru
30 g mąki
30 g masła
1 łyżeczka mielonego cynamonu



Płatki migdałowe i cukier puder do posypania ciasta

Żurawinę zalać wrzątkiem. W małej misce połączyć składniki kruszonki, przykryć i wstawić do lodówki. Lekko podgrzać mleko – powinno być letnie, wkruszyć drożdże i wsypać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić, aż zaczyn się uaktywni i zacznie pracować.

Do misy miksera wsypać 3/4 mąki, dodać zaczyn drożdżowy, żółtka, rozpuszczone masło, sól i wyrabiać na wolnych obrotach przez ok. 10 minut. W tym czasie na sicie odsączyć żurawinę. Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wyrabiać na wolnych obrotach, aż piana połączy się z resztą ciasta. Jeżeli okaże się, ze ciasto jest rzadkie, dosypać resztę mąki. Na koniec dodać żurawinę i wyrobić ręcznie razem z ciastem. Zostawić w misce na 30 minut.

Następnie przełożyć je do wysmarowanych foremek, do 3 ich wysokości. Odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Posypać kruszonką i płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez 30-40 minut. Wyjąć ciasto z foremek i ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

 

 

Teresa Klukowska – właścicielka Pracowni Pieczywa Santa Teresa w Warszawie. Z pasją piecze chleby na kwasie, bagietki, bułki i słodkie wypieki. Stawia na tradycję i jakość. Jej chleby to godziny wyrastania, dobra energia i rzemieślniczy produkt, który trafia do klienta świadomie poszukującego dobrego jedzenia. Lubi eksperymentować i wymyślać nowe receptury, ale z poszanowaniem tradycji. Jej kameralna piekarenka jest miejscem, gdzie się spełnia.


Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji