czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Świąteczne ciasto drożdżowe Santa Teresa 0

dodano ,Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Teresa Klukowska – właścicielka Pracowni Pieczywa Santa Teresa w Warszawie

RECEPTURA

Ciasto
4 jaja
4 łyżki cukru (lub więcej)
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
25 g świeżych drożdży
500 g mąki typu 500
garść suszonej żurawiny

Kruszonka
30 g brązowego cukru
30 g mąki
30 g masła
1 łyżeczka mielonego cynamonu



Płatki migdałowe i cukier puder do posypania ciasta

Żurawinę zalać wrzątkiem. W małej misce połączyć składniki kruszonki, przykryć i wstawić do lodówki. Lekko podgrzać mleko – powinno być letnie, wkruszyć drożdże i wsypać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić, aż zaczyn się uaktywni i zacznie pracować.

Do misy miksera wsypać 3/4 mąki, dodać zaczyn drożdżowy, żółtka, rozpuszczone masło, sól i wyrabiać na wolnych obrotach przez ok. 10 minut. W tym czasie na sicie odsączyć żurawinę. Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wyrabiać na wolnych obrotach, aż piana połączy się z resztą ciasta. Jeżeli okaże się, ze ciasto jest rzadkie, dosypać resztę mąki. Na koniec dodać żurawinę i wyrobić ręcznie razem z ciastem. Zostawić w misce na 30 minut.

Następnie przełożyć je do wysmarowanych foremek, do 3 ich wysokości. Odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Posypać kruszonką i płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez 30-40 minut. Wyjąć ciasto z foremek i ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

 

 

Teresa Klukowska – właścicielka Pracowni Pieczywa Santa Teresa w Warszawie. Z pasją piecze chleby na kwasie, bagietki, bułki i słodkie wypieki. Stawia na tradycję i jakość. Jej chleby to godziny wyrastania, dobra energia i rzemieślniczy produkt, który trafia do klienta świadomie poszukującego dobrego jedzenia. Lubi eksperymentować i wymyślać nowe receptury, ale z poszanowaniem tradycji. Jej kameralna piekarenka jest miejscem, gdzie się spełnia.


Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe