autor: Oktawia Swaczyna, klasa IIa RZSZ w Zamościu
nauczyciel : Bożena Witkowska
RECEPTURA
Składniki
Ciasto
200 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego)
120 g masła
2 żółtka
Masa serowa
1.5 kg tłustego twarogu
1 i 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
120 g masła
4 jajka
Dekoracja: Czekolada, Masa cukrowa
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto
Z masy cukrowej przygotowujemy dekorację.
Sposób przygotowania
Ciasto
Wszystkie składniki szybko zagnieść i włożyć do lodówki .
Masa serowa
Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku, a następnie stopniowo twaróg i budyń.
Na koniec ubić białka i wymieszać z masą serową.
Na blachę wykładamy rozwałkowane ciasto i wylewamy masę serową.
Pieczemy przez godzinę w 180oC.