Autor: Wojciech Kudlicki, klasa III Thb, I Prywatne Technikum Hotelarskie w Zamościu
Nauczyciel: Bożena Witkowska
Receptura
CIASTO
330 g mąki pszennej
100 dag jajek
5 żółtek
2,5 dag masła
1,6 dag śmietany
1 łyżka octu
KREM
2 żółtka
500 ml mleka
10 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g masła
25 g kakao
bakalie
POLEWA
100 dag masła
40 g cukru kryształu
8 g kakao
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść (ciasto ma być twarde) i podzielić na 9 części. Przygotować 9 placków o średnicy 24 cm. Piec w temp. 180oC.
Krem
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pół szklanki zimnego mleka. Dobrze wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać żółtka i ugotować budyń. Ostudzony budyń stopniowo dodawać do utartego masła, następnie dodać pozostałe składniki.
Polewa
Masło rozpuścić z cukrem i kakao, zagotować, lekko wystudzić.
Wykończenie ciasta
Placki przełożyć kremem, na wierzchu ciasta rozprowadzić polewę.