...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Technikum Hotelarskie w Zamościu, materiał promocyjny

Świąteczny łamaniec

Autor: Wojciech Kudlicki, klasa III Thb, I Prywatne Technikum Hotelarskie w Zamościu
Nauczyciel: Bożena Witkowska

Receptura

CIASTO
330 g mąki pszennej
100 dag  jajek
5 żółtek
2,5 dag masła
1,6 dag śmietany
1 łyżka octu

KREM
2 żółtka
500 ml mleka
10 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g masła
25 g kakao
bakalie

POLEWA
100 dag  masła
40 g cukru kryształu
8 g kakao



Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść (ciasto ma być twarde) i podzielić na 9 części. Przygotować 9 placków o średnicy 24 cm. Piec w temp. 180oC.

Krem
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pół szklanki zimnego mleka. Dobrze wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać żółtka i ugotować budyń. Ostudzony budyń stopniowo dodawać do utartego masła, następnie dodać pozostałe składniki.

Polewa
Masło rozpuścić z cukrem i kakao, zagotować, lekko wystudzić.

Wykończenie ciasta
Placki przełożyć kremem, na wierzchu ciasta rozprowadzić polewę.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji