czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Świąteczny makowiec 0

dodano ,SOSW Zofii Sekowskiej, materiał promocyjny

autor, uczeń: Dorosz Ewelina, nauczyciel prowadzący: Anna Matysiak

RECEPTURA

Składniki
2,5 szklanki maku
6 średniej wielkości jabłka
7 jajek
250 g rodzynek i orzechów włoskich
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 ekstrakt migdałowy
250 g roztopionej margaryny
3 szkl. kaszy manny



Wykonanie
Mak sparzyć i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie odcedzić i 3-krotnie zmielić w maszynce. Jaja ubić z cukrem na sztywno, dodać przekręcony mak, starte na tarce jabłka, kaszę manną, bakalie, aromat, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Delikatnie połączyć łopatką i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód można położyć biszkopty lub herbatniki. Piec ok. 75 min w 170°C. Po wystygnięciu polać polewą.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Zofii Sękowskiej

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe