...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSiPKZ w Zielonej Górze, materiał promocyjny

Świąteczny tort z niespodzianką

autor uczeń: Patryk Horbowy, nauczyciel prowadzący: Piotr Dubec

RECEPTURA

Biszkopt okrągły
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Białka oddziel od żółtek, ubij na puszystą pianę, dodaj cukier, miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodaj żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Okrągłą tortownice o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (boków nie smaruj ani nie wykładaj papierem). Przelej gotową masę do tortownicy. Wstaw do piekarnika na 35-45 minut (można sprawdzać wykałaczką, piec do momentu suchej wykałaczki).

Po upieczeniu wyjmuj z piekarnika, formę z ciastem spuść z wysokości kolan na podłogę. Odłóż do całkowitego ostygnięcia.

 

Biszkopt zielony
2 szklanki mąki (240 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
8 jajek
2 szklanki cukru kryształu (400 g)
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki gorącego mleka (120 ml)
1 łyżeczka zielonego barwniku spożywczego

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Jajka wbij do miski, mieszaj mikserem do momentu uzyskania gęstej masy. Dodaj cukier i mleko, miksując dalej, dodaj barwnik spożywczy. Wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszając drewnianą łopatką.

Na dwóch metalowych blaszkach rozłóż papier do pieczenia. Rozlej masę po równo, delikatnie rozsmarowując po całej blaszce. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut, po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostygnięcia.



Krem x 2 (jeden bez barwnika)
2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego

Śmietankę wlej do miski, miksuj mikserem (uważając, aby się nie zważyła), dodając cukier puder i czerwony barwnik.

Wykonanie
Biszkopt podziel na 3 równe części, 1/3 wycinając wzdłuż. Wycięte paski z jednej strony posmaruj kremem. Posmarowane paski roluj, łącząc wszystkie w jedną całość.

Okrągły biszkopt rozdziel na dwie części. Na jednej połóż zwiniętą roladę jako podstawę, drugą częścią nakryj. Całość posmaruj białym kremem, dokładnie rozsmarowując go dookoła i na górze. Górną część tortu obłóż czerwonymi żelkami i kolorowymi cukierkami. Boki oklej rozwałkowaną i pociętą na równe paski masą cukrową.
Tort jest gotowy. Życzę smacznego!



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji