czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Świąteczny tort z niespodzianką 0

dodano ,ZSiPKZ, materiał promocyjny

autor uczeń: Patryk Horbowy, nauczyciel prowadzący: Piotr Dubec

RECEPTURA

Biszkopt okrągły
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Białka oddziel od żółtek, ubij na puszystą pianę, dodaj cukier, miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodaj żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Okrągłą tortownice o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (boków nie smaruj ani nie wykładaj papierem). Przelej gotową masę do tortownicy. Wstaw do piekarnika na 35-45 minut (można sprawdzać wykałaczką, piec do momentu suchej wykałaczki).

Po upieczeniu wyjmuj z piekarnika, formę z ciastem spuść z wysokości kolan na podłogę. Odłóż do całkowitego ostygnięcia.

 

Biszkopt zielony
2 szklanki mąki (240 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
8 jajek
2 szklanki cukru kryształu (400 g)
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki gorącego mleka (120 ml)
1 łyżeczka zielonego barwniku spożywczego

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Jajka wbij do miski, mieszaj mikserem do momentu uzyskania gęstej masy. Dodaj cukier i mleko, miksując dalej, dodaj barwnik spożywczy. Wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszając drewnianą łopatką.

Na dwóch metalowych blaszkach rozłóż papier do pieczenia. Rozlej masę po równo, delikatnie rozsmarowując po całej blaszce. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut, po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostygnięcia.



Krem x 2 (jeden bez barwnika)
2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego

Śmietankę wlej do miski, miksuj mikserem (uważając, aby się nie zważyła), dodając cukier puder i czerwony barwnik.

Wykonanie
Biszkopt podziel na 3 równe części, 1/3 wycinając wzdłuż. Wycięte paski z jednej strony posmaruj kremem. Posmarowane paski roluj, łącząc wszystkie w jedną całość.

Okrągły biszkopt rozdziel na dwie części. Na jednej połóż zwiniętą roladę jako podstawę, drugą częścią nakryj. Całość posmaruj białym kremem, dokładnie rozsmarowując go dookoła i na górze. Górną część tortu obłóż czerwonymi żelkami i kolorowymi cukierkami. Boki oklej rozwałkowaną i pociętą na równe paski masą cukrową.
Tort jest gotowy. Życzę smacznego!



Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe