autor uczeń: Patryk Horbowy, nauczyciel prowadzący: Piotr Dubec
RECEPTURA
Biszkopt okrągły
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Białka oddziel od żółtek, ubij na puszystą pianę, dodaj cukier, miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodaj żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Okrągłą tortownice o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (boków nie smaruj ani nie wykładaj papierem). Przelej gotową masę do tortownicy. Wstaw do piekarnika na 35-45 minut (można sprawdzać wykałaczką, piec do momentu suchej wykałaczki).
Po upieczeniu wyjmuj z piekarnika, formę z ciastem spuść z wysokości kolan na podłogę. Odłóż do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt zielony
2 szklanki mąki (240 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
8 jajek
2 szklanki cukru kryształu (400 g)
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki gorącego mleka (120 ml)
1 łyżeczka zielonego barwniku spożywczego
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Jajka wbij do miski, mieszaj mikserem do momentu uzyskania gęstej masy. Dodaj cukier i mleko, miksując dalej, dodaj barwnik spożywczy. Wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszając drewnianą łopatką.
Na dwóch metalowych blaszkach rozłóż papier do pieczenia. Rozlej masę po równo, delikatnie rozsmarowując po całej blaszce. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut, po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Krem x 2 (jeden bez barwnika)
2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
Śmietankę wlej do miski, miksuj mikserem (uważając, aby się nie zważyła), dodając cukier puder i czerwony barwnik.
Wykonanie
Biszkopt podziel na 3 równe części, 1/3 wycinając wzdłuż. Wycięte paski z jednej strony posmaruj kremem. Posmarowane paski roluj, łącząc wszystkie w jedną całość.
Okrągły biszkopt rozdziel na dwie części. Na jednej połóż zwiniętą roladę jako podstawę, drugą częścią nakryj. Całość posmaruj białym kremem, dokładnie rozsmarowując go dookoła i na górze. Górną część tortu obłóż czerwonymi żelkami i kolorowymi cukierkami. Boki oklej rozwałkowaną i pociętą na równe paski masą cukrową.
Tort jest gotowy. Życzę smacznego!