...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja KG

Święta Chleba w całej Polsce

Chleb ma miejsce nie tylko w naszym jadłospisie, ale jest także symbolem dobrobytu, ponadczasowych wartości i rodziny. Dlatego właśnie chleb stał się bohaterem świąt, organizowanych w całym kraju, kiedy to pragniemy uczcić nie tylko trud rolników, którzy dbają o zboże, ale także piekarzy.

Święto Chleba w Gdańsku, 27 lipca

Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku w niedzielę 27 lipca zapraszają wszystkich miłośników pieczywa na XIX Święto Chleba organizowane na Długim Targu w Gdańsku. Impreza corocznie odbywa się w ramach Jarmarku św. Dominika, jednej z największych imprez plenerowych w Europie, podczas której do bram grodu nad Motławą przybywają rzesze przyjezdnych. W ubiegłym roku w atrakcjach wypełniających jarmarkowy kalendarz wzięło udział niemal 6 mln turystów i gdańszczan, a w tym roku Jarmark otworzy swoje podwoje już po raz 754!


Wspólne biesiadowanie w ramach Święta Chleba rozpocznie się uroczystą mszą świętą w kościele św. Piotra i Pawła w Gdańsku. Przed odegraniem hejnału Święta Chleba i uroczystą ceremonią otwarcia, na scenie wystąpi zespół polonijny "Ludowa Nuta" z Ontario w Kanadzie. Podczas ceremonii otwarcia będziemy mogli wysłuchać przemówień m.in. pana Leszka Melera – Przewodniczącego Koła Pomorskiego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP oraz pana Piotra Gotowały – Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku. Nie zabraknie prezentacji wyrobów piekarniczych i cukierniczych, degustacji pieczywa i ciast, będzie można skorzystać z porady ekspertów i mistrzów piekarskich oraz konsultacji dietetyków z Akademii Skutecznej Diety. Program na scenie przy Zielonej Bramie w Gdańsku ze swoim dowcipem i elokwencją prowadził będzie znany felietonista, satyryk, muzyk i znawca wypieków polskich – Krzysztof Skiba. Główną atrakcją będą występy zespołu Detko Band, który gra standardy jazzu tradycyjnego, swing, dixieland, pop i muzykę taneczną całego świata. Wśród atrakcji tego dnia znajdą się konkursy dla publiczności z licznymi nagrodami, w tym na „Najlepszy chleb domowego wypieku” oraz dla piekarzy "Smakołyk Święta Chleba", a także zabawy i atrakcje dla dzieci. Teatr KUFER wystąpi z przedstawieniem nawiązującym do trudu i radości pracy piekarza pt. „Piekarz Ignacy w pracy i po pracy”. Święto Chleba uświetnią swoją obecnością szczudlarze w tradycyjnych strojach piekarzy, którzy częstować będą publiczność świeżym pieczywem oraz rozdawać okolicznościowe ulotki z informacją o zaletach spożywania chleba rzemieślniczego.

Obchody XIX Święta Chleba w Gdańsku finansowane są z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, a partnerami imprezy zostały Gdańskie Młyny i Międzynarodowe Targi Gdańskie SA. Wszystkie szczegóły na stronie www.jarmarkdominika.pl

Program XIX Święta Chleba w Gdańsku

Podlaskie Święto Chleba w skansenie, 10 sierpnia

Początki imprezy sięgają 1991 r., wówczas to na terenie Muzeum Rolnictwa ks. K. Kluka w Ciechanowcu zostały zorganizowane tradycyjne dożynki w Skansenie. Z upływem lat impreza powiększała się i w 2001 r. nazwano ją Podlaskim Świętem Chleba. Jest to największa impreza folklorystyczna w regionie, na którą przyjeżdża ok. 20 tys. turystów. Coroczny patronat nad imprezą obejmują Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Podlaski i Marszałek Województwa Podlaskiego.

Tradycyjnie Święto zaczyna się w godzinach rannych uroczystą mszą świętą. Tuż po niej, z kościoła do muzeum ulicami miasteczka przejeżdża kawalkada wozów konnych, bryczek i powozów, wypełnionych gośćmi imprezy i zespołami ludowymi. Po przybyciu na teren Muzeum następuje uroczyste otwarcie imprezy przełamaniem kilkumetrowej chałki, wypieczonej w miejscowej piekarni „Kobus”.

Niecodzienną atrakcją ciechanowieckiej imprezy jest pokaz pracy zabytkowych silników parowych (lokomobil) i silników spalinowych oraz parada kilkunastu zabytkowych ciągników. Za kierownicą zasiadają pracownice Muzeum, „traktorzystki” na muzealnych „stalowych rumakach”, na czele z dyrektor Muzeum Dorotą Łapiak, która prowadzi najstarszy w kolekcji muzealnej ciągnik – ciągówkę Lanza z 1923 r. Atrakcją muzealnych pokazów jest unikat w skali światowej – samobieżna lokomobila parowa kanadyjskiej firmy „Georgie White & Sons Company Limitem” wyprodukowana w 1910 r. w Londyn w prowincji Ontario.

Atrakcją muzealnych pokazów jest unikat w skali światowej – samobieżna lokomobila parowa kanadyjskiej firmy „Georgie White & Sons Company Limitem” wyprodukowana w 1910 r. w Londyn w prowincji Ontario.

W tym dniu, w nawiązaniu do uroczystości św. Rocha, obchodzonej w sierpniu, na terenie Skansenu w sąsiedztwie zabytkowego kościoła, odbywa się święcenie zwierząt gospodarskich.

Główną atrakcją Święta Chleba są pokazy żniwne. Żęcie zboża sierpami i koszenie kosą, na koniec którego stroi się i „oboruje” „przepiórkę”. Skoszone zboże, jeszcze na polu wymłacane jest maszyną napędzaną lokomobilą parową. Następnie orszak żniwny z dożynkowym wieńcem i chlebem udaje się do dworu, witany przez gospodarzy.

Główną atrakcją Święta Chleba są pokazy żniwne. Źęcie zboża sierpami i koszenie kosą.
Skoszone zboże, jeszcze na polu wymłacane jest maszyną napędzaną lokomobilą parową.

W plenerowym piecu chlebowym przez cały dzień odbywają się pokazy wypieku chleba – od przygotowania produktów do wyciągnięcia z pieca świeżych, pachnących bochenków.

W plenerowym piecu chlebowym przez cały dzień odbywają się pokazy wypieku chleba – od przygotowania produktów do wyciągnięcia z pieca świeżych, pachnących bochenków.

Od rana przybywającym na teren Muzeum turystom przygrywają kapele ludowe i występują zespoły folklorystyczne. Na głównym dziedzińcu przed pałacem kilkadziesiąt firm oferuje swoje wyroby piekarnicze. Imprezę w późnych godzinach wieczornych zwykle kończy koncert gwiazdy, organizowany w amfiteatrze nad stawem. Tegoroczna 14 edycja Podlaskiego Święta Chleba planowana jest na 10 sierpnia. Przewidywane są liczne atrakcje. Szczegóły programu na kilka dni przed imprezą na stronie www.muzeumrolnictwa.pl

Stanisław Kryński, Muzeum Rolnictwa im. ks. k. Kluka, dział oświatowo-promocyjny
zdjęcia:
Łukasz Uszyński

Ogólnopolskie Święto Chleba w Gostyniu

Tegoroczne Ogólnopolskie Święto Chleba odbędzie się 15 sierpnia, w dzień Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, na terenie Bazyliki na Świętej Górze k. Gostynia. Ma ono na celu nie tylko promocję spożycia pieczywa w aspekcie prawidłowego rozwoju organizmu człowieka oraz zachowania dobrego zdrowia, ale także podkreślenie codziennej pracy piekarzy, a co za tym idzie – tradycji wytwarzania chleba i jego poszanowania.

Wydarzenie rozpocznie się mszą świętą oraz tradycyjnym obrzędem Święta Plonów. Przewidziano wiele atrakcji artystycznych dla całych rodzin. Część widowiskowo-artystyczną tworzyć będą zespoły Arka Noego i Jaffa. Przewidziany jest również występ Biskupian, Piaskowian i Świętogórskiej Orkiestry Dętej, a także młodzieży ze szkół powiatowych. Ponadto na imprezie będzie możliwość degustacji produktów spożywczych, udziału w warsztatach piekarskich, w tym w „chlebowym przedszkolu” – możliwość robienia wypieku ciasta dla najmłodszych. Planowane są również prelekcje dotyczące zdrowego odżywiania się, jarmark wyrobów rękodzielniczych, animacje dla dzieci, konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy oraz wystawa sprzętu rolniczego.

Na organizację tego przedsięwzięcia pozyskano znaczącą dotację z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Głównymi organizatorami „Ogólnopolskiego Święta Chleba” są:
Powiat Gostyński
Kongregacja Oratorium św. Filipa Neri
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarzy RP                                                                                                           

Święto Chleba i Piernika w Jaworze, 29-31 sierpnia

W Jaworze, w ostatni weekend sierpnia odbędzie się Święto Chleba i Piernika pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP, Pani Anny Komorowskiej. Po 15. Edycjach Międzynarodowych Targów Chleba i dwóch latach przerwy, Jawor powraca do organizacji "święta chleba".

Święto Chleba i Piernika to niezwykle wydarzenie, podczas którego dolnośląski Jawor znów zamieni się w Polską Stolicę Chleba! Trzydniowa impreza, wypełniona bogactwem smaków, gatunków i metod wypiekania chleba, ciast i pierników, połączy najwyższy kunszt piekarniczy z historią i staropolską tradycją.

Na stoiskach będą prezentować się wspaniałe bochny wypiekane według starych, często zapomnianych receptur, na prawdziwym zakwasie, chleby o wyjątkowym smaku, zapachu i składzie, np. z dynią, śliwką czy ostropestem.

Podczas Święta Chleba i Piernika Jawor gościć będzie najlepszych polskich piekarzy i cukierników, którzy staną w szranki w konkursach „Rzeźby Piekarskiej” i „Piekarza Roku”. Na stoiskach będą prezentować się wspaniałe bochny wypiekane według starych, często zapomnianych receptur, na prawdziwym zakwasie, chleby o wyjątkowym smaku, zapachu i składzie, np. z dynią, śliwką czy ostropestem. Animacje piekarnicze, prowadzone przez mistrzów, pozwolą z bliska przyjrzeć się najwyższym umiejętnościom piekarzy i metodom ich pracy. Dodatkową atrakcją będzie udział w animacjach piekarniczych zwycięzców w mistrzostwach Polski w turnieju na „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz”, organizowanego przez Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników we Wrocławiu. Wyśmienitą kuchnię zapewni znany kucharz Karol Okrasa, który „łamiąc przepisy” przygotuje dania z wykorzystaniem m.in. produktów wytworzonych przez piekarzy podczas animacji piekarniczych. Zaprzyjaźnieni z miastem lokalni rękodzielnicy i rzemieślnicy będą prezentować własne wyroby. Na stoiskach, prócz różnorodnych gatunków chleba, znajdą się m.in. różnorodne naczynia lepione z gliny, donice czy niepowtarzalne w swojej formie i kształcie rzeźby, a także żywność ekologiczna i inne „nieskażone” cywilizacją produkty, o których na co dzień często możemy tylko pomarzyć. Dla nikogo nie zabraknie chleba i pierników, a degustacjom towarzyszyć będą unoszące się zewsząd zapachy świeżego pieczywa, cynamonu, miodu i przypraw korzennych. I jest to tylko przedsmak tego, co będzie można smakować przez te wyjątkowe trzy dni w Jaworze. Imprezie towarzyszyć będą niezwykłe widowiska, prezentacje artystyczne, koncerty gwiazd polskiej sceny muzycznej, m.in. AFROMENTAL oraz BLUE CAFE, a także wiele innych atrakcji. Święto Chleba i Piernika to prawdziwa „uczta” dla wszystkich, którzy cenią wspaniałą zabawę, klimat wielkiego święta i folkloru oraz występy estradowe.

Serdecznie zapraszamy do spędzenia wraz z rodziną niezapomnianego weekendu w dolnośląskim Jaworze - Polskiej Stolicy Chleba!

Konkurs na „Rzeźbę Piekarską” w ramach Festiwalu Rzeźby Piekarskiej
Program Święta Chleba i Piernika w Jaworze

Bieżące wydanie czasopisma

Czy absolwenci szkół gastronomicznych mają dobry start? Jak wykonać tort na 600 osób w 1-osobowej pracowni? Czy przekształcenie swojej działalności w spółkę dziś się opłaca? Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji