...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Święto Chleba i Piernika, Jawor, 29-31 sierpnia 2014 r.

Jawor wrócił do kalendarza imprez branżowych z podwójną mocą – Chlebem i Piernikiem. Za udaną reaktywację Między­narodowych Targów Chleba (1997-2011) burmistrz Artur Urbański otrzymał najwyższe oznaczenie rzemieślnicze - złoty medal im. Jana Kilińskie­go.

 A my jeszcze długo będzie­my wspominać smaki i zapachy świeżo wypieczonego pieczywa oraz aromatycznych pierników roznoszących się na jaworskim Rynku.

Jawor powrócił!
Imprezę rozpoczął niezwykle wi­dowiskowy korowód wokół Ryn­ku, w którym zaprezentowały się Mażoretki z Niepołomic, Miłkowicka Orkie­stra Dęta, jaworskie przedszkolaki, arty­ści, burmistrz Jawora Artur Urbański oraz delegacje miast partnerskich, ale przede wszystkim piekarze i cukiernicy, którzy nieśli wspaniałe, zdobione bochny chleba.

Wokół Rynku stoiska wypełniły się pol­skim, litewskim, czeskim i cieszącym się niezwykłą popularnością czarnym chle­bem ukraińskim. Chleba nie zabrakło na­wet dla diabetyków i cukrzyków na stoisku z produktami bezglutenowymi i niskobiał­kowymi. O wegan i wegetarian zadbało jaworskie stowarzyszenie TAK. Podczas gdy jedni prezentowali wypiek „Chleba wiejskiego na zakwasie”, prowadzony w tradycyjnym piecu chlebowym opala­nym drewnem, w 30-metrowym namiocie publiczność mogła podziwiać tradycyjne piekarstwo i cukiernictwo we współcze­snym wydaniu.

Warsztaty piekarsko-cukiernicze oraz piernikarskie
Atrakcją wspomnianego namiotu były ani­macje piekarsko-cukiernicze z udziałem naj­lepszych polskich rzemieślników. Pod okiem Stanisława Furtaka i Leszka Truskolawskiego (Stowarzyszenie Cukierników Piekarzy i Kar­melarzy RP) oraz Stanisława Butki, Lecha Ję­dryki oraz Andrzeja Szydłowskiego (Stowarzy­szenie Rzemieślników Piekarstwa RP) przez wszystkie dni odbywał się wypiek połączony z degustacją. Marta Truskolawska i Iga Sa­rzyńska prezentowały cukiernicze dekoracje, tworzone wspólnie z dziećmi uczestniczącymi w Święcie. Swój kunszt pokazali prawdziwi mistrzowie, jak Kazimierz Rak z Rzeszowa, Barbara Krzyszczak – Piekarz Roku 2011 czy Wiesław Kucia z Lublina. W animacjach brał też udział Krzysztof Kargol ze Złotoryi – lau­reat „Turnieju na Najlepszego Ucznia w Za­wodzie Piekarz”.

Z kolei Muzeum Regionalne w Jaworze wraz z Marcinem Goetzem, piernikarzem z Janowic Wielkich, zorganizowali warsztaty piernikar­skie, podczas których przedszkolaki budowały z piernika osiedle marzeń. Starannie ozdobio­ne lukrem piernikowe domki będzie można zobaczyć na wystawie w jaworskim Muzeum.

Nagrody dla rzemieślników
W Jaworze rozstrzygnięto również konkurs zorganizowany dla piekarzy i cukierników. W sobotę Elżbieta i Witold Kowalczyk z Kro­śnic, właściciele Piekarni Familijnej, otrzyma­li Laur Pracodawcy Branży Piekarskiej Dolnego Śląska. Jest to wyróżnienie dla pracodawcy za dbałość o bezpieczne i higie­niczne warunki pracy, a wręczył ją Zbigniew Ładziński z Okręgowego Inspektoratu Pracy we Wrocławiu.

Piękną tradycją Jawora jest także konkurs Piekarz Roku, który tym razem jednogłośnie wygrał Roman Ciążyński z Gostynia. Co cieka­we, świeżo upieczony Piekarz Roku pojawił się na scenie w towarzystwie dwóch braci: Pawła i Piotra. I tak jak wspólnie z nimi prowadzi fir­mę, tak wspólnie też odebrał nagrodę z rąk burmistrza Jawora Artura Urbańskiego. Bracia Ciążyńscy otrzymali również bon o wartości 3500 zł, ufundowany przez firmę Polmarkus.

Piekarnia z Gostynia zdominowała konkursy w Jaworze – Piekarzem Roku został Roman Ciążyński, natomiast Paweł Ciążyński zdobył czołowe miejsca w obu kategoriach konkursu Rzeźba Roku

Mistrz Kazimierz Rak odebrał nagrodę za wspólne zwycięstwo firmy MARTEX i Cukierni Rak & Orłowski w konkursie na dużą rzeźbę

Ponad 20-kilogramowy Kościół Pokoju w Jaworze, wykonany przez firmę Martex Stanisława Furtaka i Cukiernię Rak & Orłowski, był niekwestionowanym zwycięzcą konkursu Rzeźba Piekarska

 

Dużą atrakcję dla zwiedzających był konkurs na Rzeźbę Piekarską, w której profesjo­naliści rywalizowali w dwóch kategoriach – rzeźba mała do 5 kg oraz duża powyżej 5 kg. Wszystkie prace były prezentowane na sto­iskach firmowych, budząc prawdziwy podziw publiczności, która również mogła głosować na swoich faworytów.

Dbałość o detale i wykonanie na najwyższym poziomie – tak można opisać prace laureatów konkursu Rzeźba Piekarska. „Muzyka” Mariana Kurasiaka zajęła II miejsce w kategorii duża rzeźba, a „Przydrożna kapliczka” Pawła Ciążyńskiego podbiła serca publiczności

W niedzielę poznaliśmy zwycięzców. W ocenie jurorów najlepszą pracą w kategorii rzeźby du­żej był ponad 20-kilogramowy Kościół Pokoju w Jaworze, przygotowany wspólnymi siłami przez jaworską piekarnię MARTEX Stanisława Furtaka oraz rzeszowską Cukiernię Rak & Or­łowski. Warto dodać, że monumentalna praca z ciasta piernikowego, marcepana i czekolady, przełożona masą kajmakową i powidłami zo­stała ze smakiem skonsumowana przez jawor­ską publiczność. Twórcy w nagrodę otrzymali czek o wartości 4300 zł od firmy AGART-PRO.

Pod 30-metrowym namiotem publiczność mogła podziwiać tradycyjne piekarstwo i cukiernictwo we współcze­snym wydaniu. Na zdjęciu: mistrzowie piekarstwa Stanisław Furtak i Wiesław Kucia

Drugie miejsce zdobyła praca Mariana Ku­rasiaka z Kościana pt. „Muzyka”, a trze­cie wywalczył Paweł Ciążyński, którego chlebowy obraz „Kwiaty Lata” można było podziwiać na stoisku gostyńskiej piekarni. W drugiej kategorii – rzeźba mała – Pa­weł Ciążyński nie miał sobie równych. Jego rzeźba „Przydrożna kapliczka” zdobyła naj­więcej punktów oraz nagrodę 2 tys. zł ufun­dowaną przez firmę Martin Braun. Na dru­gim miejscu uplasował się ozdobny chleb pt. „Dożynki w gminie” Barbary Krzyszczak, a trzecie miejsce przypadło pracy „Świę­ty Marcin”, wykonanej przez pracowników Piekarni MARTEX. W głosowaniu publiczno­ści zwyciężyła rzeźba „Kwiaty Lata” Pawła Ciążyńskiego z Gostynia.

Chleb z Okrasą i muzyką
W niedzielę na scenie pojawił się znany wszystkim kucharz Karol Okrasa, który prze­prowadził ciekawy i zabawny pokaz kulinar­ny. Jego smakowite potrawy były serwowane publiczności w chlebkach specjalnie do tego celu wypieczonych przez jaworskich piekarzy z firmy MARTEX. Karol Okrasa wraz z burmi­strzem Jawora Arturem Urbańskim częstowali tłumy również staropolskim żurkiem w mi­sach chlebowych. Jak na każdą udaną imprezę przystało, nie zabrakło również prawdziwych gwiazd muzyki. Piątek uświetnił występ zespo­łu AFROMENTAL, który poruszył kilkutysięczny tłum na jaworskim Rynku, natomiast w sobotę wszyscy bawili się przy muzyce Blue Cafe.
I tak w minął ostatni wakacyjny weekend w Jaworze.

W doborowym towarzystwie. Kiedy na scenie „urzędował” Karol Okrasa, po przeciwnej stronie można było spotkać najlepszych mistrzów polskiego piekarstwa i cukiernictwa!



Bieżące wydanie czasopisma

Czy absolwenci szkół gastronomicznych mają dobry start? Jak wykonać tort na 600 osób w 1-osobowej pracowni? Czy przekształcenie swojej działalności w spółkę dziś się opłaca? Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji