...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Święto Chleba i Piernika w Jaworze. Słodki rekord pobity!

No i stało się! Kolejna edycja Święta Chleb i Piernika w Jaworze, najbardziej smakowitej i aromatycznej imprezy na Dolnym Śląsku, przeszła do historii. W tym roku na jaworskim rynku pojawiło się ponad stu wystawców.

Wielkie, trzydniowe świętowanie w ostatni weekend wakacji była okazją do spotkania z mistrzami piekarnictwa i cukiernictwa, posmakowania wybornych chlebów i ciast oraz wyśmienitej zabawy.

O Jaworze znów stało się głośno, a to za sprawą rekordowego wypieku – najdłuższego piernika w Polsce, który w tym roku osiągnął długość 51 m i 40 cm oraz ważył 1600 kg. Jego autor, jaworski mistrz piekarnictwa Stanisław Furtak, przyznał, że było to niełatwe zadanie i wymagało solidnego przygotowania przez cały zespół z firmy „Martex”. Piernik był o wiele dłuższy niż w ubiegłym roku, ale równie smaczny i słodki, co zostało jednomyślnie potwierdzone przez wszystkich konsumentów. Do jego przygotowania potrzebne był aż 4 tysiące jaj, 170 kg miodu, 170 kg śmietany, 170 kg oleju, 290 kg mąki pszennej, 700 kg powideł śliwkowych, 17 kg słodowego ekstraktu jęczmiennego, 2,5 kg sody oraz 300 kg czekolady.



Tradycyjnie, podczas święta wręczono nagrody w konkursie na „Rzeźbę piekarsko-cukierniczą” (kategoria rzeźba duża: 1 miejsce Łukasz Janowski, Cukiernia „Staropolska” Bydgoszcz – „Mamut”; kategoria rzeźba mała: 1 miejsce Sylwester Jóźwiak, Cukiernia „Staropolska” Bydgoszcz – „Dynia i wiewiórka”). To dla profesjonalistów w świecie cukiernictwa i piekarnictwa. Amatorzy zaś, zarazem miłośnicy dymowego chleba również mieli okazję pochwalić się swoimi wypiekami i poddać je fachowej ocenie w konkursie na Najlepszy chleb domowego wypieku pt. „Jawor pachnący chlebem” (1. miejsce – Aniela Pańczak, 2. Miejsce – Jarosław Mazik, 3. miejsce – Alina Żmuda).



Mistrzowie cukiernictwa zaserwowali moc atrakcji, biorąc udział w animacjach piekarsko-cukierniczych, które zapewne zachęcą wszystkich miłośników słodkości do przyjazdu do Jawora również za rok. Nie zabrakło również różnorodnej muzyki, która rozbrzmiewając ze sceny, umilała czas uczestnikom imprezy. Występy estradowe zespołów z miast partnerskich (Berdyczowa na Ukrainie, Niesky w Niemczech, Turnova w Czechach i małopolskich Niepołomic) porywały muzyką i zachwycały oprawą kostiumową. Wieczorami uczestników imprezy bawili: w piątek – Natalia Nykiel, w sobotę – włoska gwiazda Tony Barletta oraz Grzegorz Hyży.



Wielkim wydarzeniem Święta Chleba i Piernika były wybory „Miss i Mistera Ziemi Jaworskiej 2017”. W ponad tysięcznym tłumie kandydatki i kandydaci mieli swoje „fan cluby” gorąco dopingujące "swoich" podczas trzykrotnej prezentacji na scenie.
Trzeciego dnia do wspólnego świętowania przyłączyła się Julka Cymbaluk, zwyciężczyni Masterchef Junior 2, która wspólnie z młodszą częścią publiczności przygotowała pyszne podpłomyki. Samorządowcy z regionu rywalizowali w konkursie pn. Dolnośląskie Pieczenie Chleba. W kategorii samorządowiec zwyciężyło miasto Polkowice, a złotą statuetkę piekarza odebrała zastępca burmistrza pani Renata Dembek. W kategorii piekarnia nagrodę – chleb z piaskowca przyznano Kindze Miakienko z Piekarni „Przy Czarcim Młynie” ze Świeradowa Zdrój.

Dziękujemy za pyszną i udaną zabawę w dolnośląskim Jaworze i zapraszamy na kolejne spotkanie w gronie najznakomitszych piekarzy i cukierników już za rok, w ostatni weekend sierpnia.

Bieżące wydanie czasopisma

W nowym Panie nadają tonu. Monika Walecka odczarowuje stereotyp piekarza, Madame Caramel przewodzi po kulinarnych zakątkach Paryża, a sensorka Renata Januszewska odkrywa smakowe niuanse w czekoladzie. Pań nie brakuje w nowym dziale Rzemiosło Przyszłości, jednak mamy też zacne grono Panów. Sprawdź, kto i co się za tym kryje.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji