...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Święto lodów rzemieślniczych

Widok tłumu lodożerców krążących wokół witryn z rzemieślniczymi lodami to już wizytówka Sherbeth Festivalu. Od 10 lat wydarzenie organizowane na ulicach Palermo uczy konsumentów, co odróżnia lodziarnie rzemieślnicze artigianali od tych, które pracują na gotowych półproduktach (aż 97% lodziarni).

Festival Sherbeth, Palermo, 28.09 – 1.10.2017 r.
Sherbeth Festival to inicjatywa rzemieślników lodziarstwa, a jego organizatorem jest firma Novamedia srl we współpracy z dyrektorem technicznym Antonio Cappadonia i jego zastępczynią Giovanną Mu­sumeci. Początkowo było to niewielkie wydarzenie, które w pierwszej edycji zgromadziło 12 startujących lodziarzy. Festiwal ten obudził we włoskich konsumentach ciekawość, zaczęli się zastanawiać: z cze­go te lody są zrobione? Przyczyniło się to (i nadal przyczynia) do powstawania coraz większej liczby lodziarni artigianali. Oczywiście nie każda lodziarnia może się taką nazwać. Istnieje stowarzysze­nie, które kontroluje producentów i stawia szereg wymogów. Jeżeli wszystko jest zgodne z filozofią produkcji gelato, lokal otrzymuje świadectwo i może reklamować się jako lodziarnia rzemieślnicza. To pokazuje, że troska o surowiec, naturalność, odpowiedni proces są coraz bardziej cenione i poszukiwane. Osobiście doceniam fakt, że określenie artigianali wiąże się ze spełnieniem określonych zasad i że nie każdy może używać tego przymiotnika. By tworzyć lody od podstaw, trzeba wykazać się szeroką wiedzą z zakresu surowców, procesów i technologii, jest to wręcz sztuka.


Tegoroczna edycja festiwalu spełniła nadzieje wydarzenia, któ­re rozrasta się od 2007 r. Czterdzieści pięć lodziarni z całego świata walczyło o puchar, który daje międzynarodowy prestiż. Lodożerców było ponad 400 tysięcy! Razem z Łukaszem Parzym­skim byliśmy w samym epicentrum wydarzenia, więc mieliśmy możliwość poznać festiwal od środka. W jednym laboratorium znalazło się piętnaście w pełni wyposażonych stanowisk robo­czych, obsługiwanych przez uczestników na trzy zmiany. Or­ganizatorzy Sherbethu oddali do dyspozycji lodziarzy frezery „kompaktowe”, sprzęt chłodniczy, szafy i komory mroźnicze. Wszyscy mieli swoje witryny, ustawione wzdłuż głównej arterii Palermo. Zwiedzający mogli próbować lodów po okazaniu biletu (1 bilet 10 euro gwarantował 10 degustacji). Konkurs dla lodziarzy odbył się późnym popołudniem drugiego dnia festiwalu i to właśnie wtedy został wybrany zwycięzca. Na jego ogłoszenie trzeba było poczekać aż do końca festi­walu.

Każdy zawodnik musiał osobiście przedstawić swoje lody i dzielnie znieść słowa krytyki ze strony jurorów. Rezultat tej konkursowej rywalizacji był niespodzianką dla wszystkich: po raz pierwszy w historii festiwalu włoscy lodziarze zostali zdetro­nizowani, a dwa pierwsze miejsca zostały przyznane ex aequo drużynom pochodzącym z Japonii. Byli to: Taizo Shibano, który przygotował orzeźwiający sorbet z ananasa, zielonego jabłka, limonki, mięty i selera naciowego, oraz Satoshi Takada, który zaproponował lody matcha z salsą z owoców kaki z kruszoną kawą. Na drugim stopniu podium stanął Wei Poncho Jarero z Meksyku, który zaprezentował czekoladę ze swojego kraju. Na trzecim znalazł się Stefano Ferrara z Włoch, który przygotował lody o smaku gianduia.

Lodziarski konkurs wyłonił nie „trójkę , ale czwórkę zwycięzców. Pierwsze miejsce ex aequo zajęli Japończycy: Satoshi Takada, Taizo Shibano (pośrodku), drugie - Wei Poncho Jarero z Meksyku (po lewej), a trzecie - Włoch Stefano Ferrara (po prawej)

Dzięki temu festiwalowi mieliśmy okazję poznać osobistości branży lodowej – mistrzów świata, profesorów, pasjonatów. Te znajomości i doświadczenia mogą otworzyć drzwi do ciekawych inspiracji. To jest właśnie dusza Sherbethu, nie chodzi tu tylko o zwycięstwo, ale również o poznanie ludzi, którzy podzielają tę samą pasję. Sherbeth proponuje również wydarzenia pozakonkursowe: show cookingi, szlaki degustacyjne, koncerty i specjalną sekcję dla dzieci – Baby Sherbeth. I oczywiście wykłady, które odbywały się na pla­cu Francesco Procopio, nazywanym ojcem lodów rzemieślniczych. Było to niesamowite przeżycie, które uświadomiło mi potrzebę organizacji podobnej imprezy w Polsce, gdzie jest wielu odważ­nych lodziarzy z potencjałem, którzy nie mogą się doczekać, aby się wykazać.

Tomasz Szypuła, Lodowe Inspiracje

GALERIA ZDJĘĆ
(fot. Archiwum Tomasza Szypuły oraz Silvii Wdowiak)

Wypad do Palermo Tomasz Szypuła i Łukasz Parzymski potraktowali jako kolejny element przygotowań do styczniowych mistrzostw Coppa del Mondo della Galateria 2018

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji