uczeń : Agata Greluk
Technikum Hotelarskie w Zamościu
Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Żółtka ubijamy z połową cukru . Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Do białek dodajemy ubite żółtka, mieszajmy powoli łyżką tak, aby całość się połączyła i dodajemy mieszankę pozostałych składników i ponownie mieszamy.. Tak przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy w 180C przez ok 10 minut.
Składniki na masę serową:
2 galaretki brzoskwiniowe
ok 500g serków naturalnych homogenizowanych
Galaretki rozpuszczamy dokładnie we wrzątku energicznie mieszając do czasu, aż znikną wszystkie grudki.
Gdy rozpuszczone galaretki ostygną miksujemy je wraz z serkami na jednolitą masę. Wkładamy na ok 15-30 minut do lodówki. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy ją na upieczony i ostudzony biszkopt.
Składniki na wierzch:
1 duża puszka połówek brzoskwiń w syropie
garść pistacji
Na wierzch ciasta wykładamy połówki odsączonych z zalewy brzoskwiń. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny w celu całkowitego stężenia. Przed podaniem obsypujemy całość posiekanymi pistacjami.
Nauczyciel: Bożena Witkowska