...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Szachownica

autorka: Diana Volokhova, Smaki Armenii

Szachownica jest lekka, bo biszkoptowa, a jej wnętrze na pewno zaintryguje niejednego miłośnika wypieków. Na Wielkanoc to ciasto będzie stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnej babki, a dzięki nietypowej formie wyróżni się na wielkanocnym stole. Będzie też miłą świąteczną odmianą dla słodkich mazurków z kajmakiem albo ciężkich serników. Dla urozmaicenia i dodania nuty świeżości do szachownicy można użyć owoce.

RECEPTURA

Ciasto
6 jaj
200 g cukru
4 g sody oczyszczonej
3 g proszku do pieczenia
25 łyżek kakao
1/2 łyżeczki soku z cytryny
300 g mąki
130 g pokruszonych orzechów włoskich
800 g śmietany kwaśnej 22%
250 g cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady

 

Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, powoli dodając cukier. Oddzielnie ubić żółtka i dodać do białek, ręcznie mieszając. Do masy powoli przesiać kakao, a następnie mąkę. Delikatnie wymieszać. Sodę połączyć z sokiem z cytryny i wlać do masy. Dodać proszek do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać łopatką. Należy pamiętać, by zawsze mieszać od dołu do góry, żeby napowietrzyć ciasto.

Piec w temperaturze 180oC przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie schłodzoną śmietanę ubić do gęstości, na koniec dodając cukier puder.

Biszkopt przekroić, tak by uzyskać płat o grubości ok. 2 mm. Resztę biszkoptu pokroić na małe kawałeczki (2-3 mm). Posmarować spód śmietanowym kremem, posypując orzechami. Pozostałe kawałeczki zanurzać oddzielnie w kremie i kłaść na spodzie, jeden obok drugiego, formując „górkę”. Na końcu można poprawić formę, ściskając ciasto rękoma. Włożyć do lodówki na 30 minut. Rozpuszczoną czekoladą (możemy to zrobić w mikrofali) dekorujemy nasz biały torcik według uznania.

Teraz najważniejsze! Torcik musi się chłodzić minimum  8 godzin w lodówce, żeby biszkopt dobrze się nawilżył, a kosteczki skleiły.

   
 

Diana Volokhova – finalistka 2. edycji polskiego programu kulinarnego MasterChef, autorka  strony internetowej Smak Armenii (www.smakarmenii.pl), w której przybliża kuchnię Kaukazu i Wschodu. Na YouTube (pod hasłem Diana Volokhova) publikuje filmy, które prezentują potrawy kuchni ormiańskiej oraz sposób ich przygotowania. W ubiegłym roku prowadziła sezonową kawiarnię we Władysławowie, ponadto prowadzi liczne pokazy i warsztaty kulinarne na terenie całej Polski.

 



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji