autorka: Diana Volokhova, Smaki Armenii
Szachownica jest lekka, bo biszkoptowa, a jej wnętrze na pewno zaintryguje niejednego miłośnika wypieków. Na Wielkanoc to ciasto będzie stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnej babki, a dzięki nietypowej formie wyróżni się na wielkanocnym stole. Będzie też miłą świąteczną odmianą dla słodkich mazurków z kajmakiem albo ciężkich serników. Dla urozmaicenia i dodania nuty świeżości do szachownicy można użyć owoce.
RECEPTURA
Ciasto
6 jaj
200 g cukru
4 g sody oczyszczonej
3 g proszku do pieczenia
25 łyżek kakao
1/2 łyżeczki soku z cytryny
300 g mąki
130 g pokruszonych orzechów włoskich
800 g śmietany kwaśnej 22%
250 g cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, powoli dodając cukier. Oddzielnie ubić żółtka i dodać do białek, ręcznie mieszając. Do masy powoli przesiać kakao, a następnie mąkę. Delikatnie wymieszać. Sodę połączyć z sokiem z cytryny i wlać do masy. Dodać proszek do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać łopatką. Należy pamiętać, by zawsze mieszać od dołu do góry, żeby napowietrzyć ciasto.
Piec w temperaturze 180oC przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie schłodzoną śmietanę ubić do gęstości, na koniec dodając cukier puder.
Biszkopt przekroić, tak by uzyskać płat o grubości ok. 2 mm. Resztę biszkoptu pokroić na małe kawałeczki (2-3 mm). Posmarować spód śmietanowym kremem, posypując orzechami. Pozostałe kawałeczki zanurzać oddzielnie w kremie i kłaść na spodzie, jeden obok drugiego, formując „górkę”. Na końcu można poprawić formę, ściskając ciasto rękoma. Włożyć do lodówki na 30 minut. Rozpuszczoną czekoladą (możemy to zrobić w mikrofali) dekorujemy nasz biały torcik według uznania.
Teraz najważniejsze! Torcik musi się chłodzić minimum 8 godzin w lodówce, żeby biszkopt dobrze się nawilżył, a kosteczki skleiły.
Diana Volokhova – finalistka 2. edycji polskiego programu kulinarnego MasterChef, autorka strony internetowej Smak Armenii (www.smakarmenii.pl), w której przybliża kuchnię Kaukazu i Wschodu. Na YouTube (pod hasłem Diana Volokhova) publikuje filmy, które prezentują potrawy kuchni ormiańskiej oraz sposób ich przygotowania. W ubiegłym roku prowadziła sezonową kawiarnię we Władysławowie, ponadto prowadzi liczne pokazy i warsztaty kulinarne na terenie całej Polski. |