...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Sinclairs Bakery, materiał promocyjny

Szarlotka z żurawiną

autor: Mark Sinclair

RECEPTURA

Ciasto kruche
(przepis na formę o średnicy 25 cm)
320 g mąki pszennej
200 g solonego masła
135 g zimnej wody
4 g soli

Wymieszaj mąkę i sól. Posiekaj masło, dodaj do mąki. Używając widelca, mieszaj wszystko, dodawaj po łyżce zimnej wody do czasu, gdy składniki się połączą. Gotowe ciasto podziel na dwie części: 400 g i 270 g. Spłaszcz je, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 min.



Masa jabłkowa
1 kg jabłek Granny Smith
350 g białego cukru
340 g świeżej żurawiny
Skórka pomarańczowa ( z 1 pomarańczy)
40 g solonego masła
1,5 g cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej

W dużej misce wymieszaj cukier, skórkę pomarańczową, żurawinę, cynamon i gałkę muszkatołową. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Dodaj do miski z przyprawami i cukrem. Foremkę wysmaruj masłem. Rozwałkuj większy kawałek ciasta i wyłóż nim formę. Na cieście rozłóż mieszankę jabłek i żurawiny. Pozostały kawałek masła pokrój w niewielkie części i ułóż równomiernie na wierzchu. Rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta i przykryj szarlotkę. Połącz brzegi szarlotki, wierzch ozdób wedle uznania, posmaruj jajkiem i posyp grubym cukrem. Na koniec zrób w cieście małe otwory, by para mogła uciekać. Piec w 190oC ok. 45 min, aż wierzch będzie złocistobrązowy.

 

 


Mark Sinclair – amerykański piekarz, właściciel mobilnej piekarni Sinclair's Bakery, zorganizowanej w przyczepie ciężarówki, prowadzi szkolenia dla piekarzy na całym świecie.
www.facebook.com/SinclairsBakery

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji